Startuplarda girişimsel pazarlama stratejileri geliştirilmesinde pazarlama zekâsının rolü
The role of marketing quotient in developing entrepreneurial marketing strategies in startups
  1. Tez No: 864073
  2. Yazar: GAYENUR KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimsel Pazarlama, Pazarlama Zekâsı, Startup, Entrepreneurial Marketing, Marketing Quotient, Startup
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Girişimsel pazarlama stratejileri; dinamik pazar koşullarına uyum sağlamak, rekabet avantajı elde etmek ve yenilikçi çözümler oluşturmak amacıyla tasarlanmıştır. Pazarlama zekâsı, büyük veri analiziyle hedef kitleyi anlama, müşteri segmentasyonunu doğru bir şekilde yapma ve gerçek zamanlı geri bildirimleri değerlendirme gibi alanlarda startupların girişimsel pazarlama stratejilerini optimize etmelerine yardımcı olur. Pazarlama zekâsı girişimcilerin; tüketici davranışlarını anlama, veri analizi yapma, rekabeti takip etme ve pazarlamadaki gelişmeleri öngörme yeteneklerine sahip olmalarını gerektirir. Böylece girişimlerinin daha etkili ve hızlı bir şekilde ölçeklenmelerini, müşteri sadakatini inşa etmelerini ve zorlu pazarda rekabet avantajı elde etmelerini sağlar. Bu kapsamda hazırlanan çalışmanın amacı pazarlama zekâsı alt boyutlarının girişimsel pazarlama alt boyutları üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada, kolayda örnekleme ve kartopu örnekleme yöntemleri uygulanmıştır. Veriler, online anket aracılığıyla Google Forms üzerinden toplanmıştır. Çalışma 264 katılımcı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma modelinde yer alan hipotezler yapısal eşitlik modeli ile değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 24 programı ve AMOS 25 kullanılmıştır. Araştırma sonucunda pazarlama zekâsı alt boyutlarının girişimsel pazarlama boyutları üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Çalışma sonucunda bulgular tartışılmış ve gelecek çalışma önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurial marketing strategies are designed to adapt to dynamic market conditions, gain a competitive advantage, and create innovative solutions. Marketing quotient helps startups optimize their entrepreneurial marketing strategies in areas such as understanding the target audience through big data analysis, accurate customer segmentation, and evaluating real-time feedback. Marketing quotient requires entrepreneurs to possess skills in understanding consumer behavior, conducting data analysis, monitoring competition, and foreseeing developments in marketing. Thus, it enables their enterprises to scale more effectively and rapidly, build customer loyalty, and gain a competitive advantage in a challenging market. In this context, the purpose of this study is to examine the impact of marketing quotient sub-dimensions on entrepreneurial marketing sub-dimensions. In the study, convenience sampling and snowball sampling methods were applied. Data were collected through Google Forms via an online survey. The study was conducted on 264 participants. Hypotheses in the research model were evaluated using structural equation modeling. SPSS 24 program and AMOS 25 were used to analyze the data obtained. The research findings indicate a statistically significant impact of marketing quotient sub-dimensions on entrepreneurial marketing dimensions. At the end of the study, the findings were discussed and suggestions for future studies were presented.