Bronşektazi hastalarında telerehabilitasyon yöntemi ile pulmoner rehabilitasyonun etkinliğinin incelenmesi
Examining the effectiveness of pulmonary rehabilitation with telerehabilitation method in bronchiectasis patients
  1. Tez No: 864222
  2. Yazar: BÜŞRA ÖÇAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Göğüs Hastalıkları, Physiotherapy and Rehabilitation, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bronşektazi, Egzersiz Kapasitesi, Fizik Tedavi, Telerehabilitasyon, Bronchiectasis, Exercise Capacity, Physical Therapy, Telerehabilitation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmada, bronşektazili hastalarda telerehabilitasyon yöntemi ile uygulanan pulmoner rehabilitasyon (PR) programının hasta kliniği üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 35 bronşektazi tanılı olgu, telerehabilitasyon grubu (TRGr) ve kontrol grubu (KGr) için her bir grupta en az 17 kişi olacak şekilde randomize edilerek ikiye ayrıldı. TRGr (n=17), 8 hafta boyunca haftada 3 gün telerehabilitasyon aldı. KGr (n=18)'ye broşür verildi ve standart medikal takipleri devam etti. Hastalar telerehabilitasyondan önce ve sonra spirometrik ölçüm, artan hızda mekik yürüme testi (AHMYT), kas kuvveti ölçümü, Modifiye Edilmiş Sağlık Araştırmaları Konseyi Dispne Skoru (mMRC), Modifiye Borg Skalası, St. George's Solunum Anketi (SGRQ) ve Leicester Öksürük Anketi (LCQ) ile değerlendirildi. Bulgular: KGr'de, MEP ölçülen (p=0,019) ve yüzde (p=0,005) değerinin yüksek olması haricinde grupların başlangıç değerleri benzerdi (p>0,05). Grup içi değişimler incelendiğinde TRGr'de PR öncesine göre ölçülen (p=0,009) ve yüzde (p=0,012) FEV1/FVC % değeri, PR sonrasında daha düşüktü. TRGr'de PR öncesine göre, Hamstring (p=0,022) ve Triseps (p=0,005) değerlerinde PR sonrası artış, mMRC skorunda (p=0,008), LCQ anketinde (p=0,010) ve SGRQ-Etki anketinde (p=0,044) iyileşme tespit edildi. KGr'de, PR öncesine göre MEP ölçülen (p=0,017) ve yüzde (p=0,014) değeri, PR sonrasında daha düşüktü. Gruplar arası fark analizinde ölçülen FEV1/FVC % değeri farkı KGr'de yüksekken. MEP ölçülen (p=0,003) ve yüzde (p=0,006) değeri de TRGr'de yüksekti. Sonuç: Çalışmamızda bronşektazili hastalarda telerehabilitasyon yöntemi ile uygulanan PR'nin hasta kliniği üzerine olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Grup içi değişimlerde TRGr'de iyileşmeler olmasına rağmen istatistiksel olarak iki grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to examine the effect of the pulmonary rehabilitation (PR) program applied via the telerehabilitation method on the patient's clinic in patients with bronchiectasis. Materials and Methods: 35 cases diagnosed with bronchiectasis were randomly divided into two, the telerehabilitation group (TRGr) and the control group (CGr), with at least 17 people in each group. TRGr (n=17) received telerehabilitation 3 days per week for 8 weeks. KGr (n=18) was given a brochure and standard medical follow-up continued. Before and after telerehabilitation, patients were evaluated with spirometric measurements, shuttle walking tests at increased speed, muscle strength measurements, Modified Health Research Council Dyspnea Score (mMRC), Modified Borg Scale, St. George's Respiratory Questionnaire (SGRQ) and Leicester Cough Questionnaire. Results: In CGr, the initial values of the groups were similar (p>0.05), except for the higher MEP measured (p=0.019) and percentage (p=0.005) values. When intra-group changes were examined, FEV1/FVC % values measured in TRGr (p=0.009) and percentage (p=0.012) were lower after PR compared to before PR. Compared to pre-PR in TRGr, there was an increase in Hamstring (p=0.022) and Triceps (p=0.005) values after PR, mMRC score (p=0.008), LCQ (p=0.010) and SGRQ-Impact (p= 0.044) improvement have been detected. In CGr, MEP measured (p=0.017) and percentage (p=0.014) values were lower after PR compared to before PR. While the FEV1/FVC % value difference measured in the intergroup difference analysis was high in CGr. MEP measured (p=0.003) and percentage (p=0.006) values were also higher in TRGr. Conclusion: In our study, it was observed that PR applied via the telerehabilitation method to patients with bronchiectasis had a positive effect on the patient's clinic. Although there were improvements in intra-group changes in the telerehabilitation group, there was no statistically significant difference between the two groups.