Bronşektazi hastalarında nutrisyonel durum ve vücut antropometrik ölçümleri ile hastalığın ağırlığı ve alevlenmesi arasındaki ilişki
The relationship between nutritional status and body anthropometric measurements with disease severity and exacerbation in bronchiectasis patients
- Tez No: 907598
- Danışmanlar: PROF. HADİCE SELİMOĞLU ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bronşektazi Şiddeti, Alevlenme, Malnütrisyon, Yağsız vücut kitlesi, Bronchiectasis Severity, Exacerbation, Malnutrition, Fat-Free Mass
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Giriş ve Amaç: Bronşektazi, hava yollarının kalıcı olarak genişlediği, kronik enfeksiyon ve inflamasyonlarla karakterize bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalık, sık alevlenmelerle kendini gösterir ve bu durum yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Düşük VKI ve beslenme yetersizliği, immün sistemin zayıflamasına ve enfeksiyonlara karşı duyarlılığın artmasına neden olabilir. Bronşektazi hastalarında tekrarlayan enfeksiyonlar ve inflamasyonlar, hastalığın ağırlığını artırarak daha sık alevlenmelere yol açabilir. Öte yandan, yeterli beslenme ve kas kütlesinin korunması, başta solunum kaslarının fonksiyonunu iyileştirerek hastaların yaşam kalitesini artırabilir ve hastalığın şiddetini azaltabilir. Nutrisyonel durumun erken safhada değerlendirilmesi ve uygun beslenme müdahalelerinin sağlanması, hastaların genel sağlık durumunu iyileştirebilir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Bu çalışmada, bronşektazi hastalarında vücut antropometrik ölçümleri ve nutrisyonel durumun hastalığın ağırlığı ve alevlenmesi üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları polikliniğine 01.06.2023-31.04.2024 tarihleri arasında başvuran ve klinik belirtiler ve PAAG'de bronşektazi şüphesi olan, toraks BT ile bronşektazi tanısı doğrulanan ve daha önceden bronşektazi tanısı olan 125 hasta çalışma populasyonu olarak seçilmiştir. Bronşektazi hastalarının demografik özellikleri, boy, kilo, balgam kültürü, VKİ, vücut antropometrik ölçümleri, BIA ve SFT parametreleri analiz edildi. Hastalarının nutrisyonel durumunu değerlendirmek için MNA ve MUST testleri kullanıldı, biyokimyasal parametrelerle desteklendi. Ayrıca, bronşektazi şiddetini değerlendirmek için BSI hesaplandı. Bulgular: Çalışmamıza 125 bronşektazi hastası dâhil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 42,41±18,10 idi. Katılan hastaların %57,6'sı kadın, %70,4'ü sigara kullanmamıştı. Hastalar MNA testine göre sınıflandırıldığında, malnütrisyon riski taşıyan hastaların daha düşük solunum fonksiyonlarına ve daha yüksek hastalık şiddetine sahip olduğu izlendi. Beslenme durumu göstergeleri olan MNA ve albümin düzeyleri ile hastalık şiddetini ölçen BSI skorları arasında negatif yönlü ilişkiler tespit edildi. Ayrıca, FFM ve FFMI değerlerinin azalması ile hastalık şiddetinin arttığı belirlendi. Çalışmamızda, bronşektazi hastalarında BSI ile SFT parametreleri arasında anlamlı ve negatif yönlü ilişkiler olduğu gösterildi; BSI skorları arttıkça FEV1 (%), FVC (%), FEV1/FVC ve FEV25-75 değerleri azalmaktaydı. Hastalarda BSI skorları arttıkça, CRP, IgA, WBC ve sedimentasyon gibi sistemik inflamasyon göstergelerinin de arttığı gözlemlendi. Alevlenme sıklığı ile VKİ, FFM ve FFMI arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı, ancak nefes darlığı olan hastalarda alevlenmelerin daha sık olduğu gözlemlendi. Sonuç: Bronşektazi hastalarında beslenme durumu ve vücut kompozisyonu, hastalığın şiddeti ile yakından ilişkilidir. Nutrisyonel durumun iyileştirilmesi, hastaların yaşam kalitesini artırabilir ve hastalığın progresyonunu yavaşlatabilir. Bu nedenle, bronşektazi hastalarının beslenme durumlarının düzenli olarak değerlendirilmesi ve uygun beslenme müdahalelerinin sağlanması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Bronchiectasis is a respiratory disease characterized by permanent dilation of the airways, chronic infections, and inflammation. The disease manifests with frequent exacerbations, significantly reducing the quality of life. Low BMI and malnutrition can lead to a weakened immune system and increased susceptibility to infections. Recurrent infections and inflammations in bronchiectasis patients can worsen the severity of the disease, leading to more frequent exacerbations. On the other hand, adequate nutrition and the preservation of muscle mass can improve patients' quality of life and reduce the severity of the disease, primarily by enhancing the function of respiratory muscles. Early assessment of nutritional status and the provision of appropriate nutritional interventions can improve the overall health status of patients and slow the progression of the disease. In this study, we aimed to examine the effects of body anthropometric measurements and nutritional status on the severity and exacerbation of the disease in bronchiectasis patients. Materials and Methods: A total of 125 patients who presented to the Pulmonology outpatient clinic at Dicle University Faculty of Medicine Hospital between 01.06.2023 and 31.04.2024 with clinical symptoms and suspicion of bronchiectasis on PAAG, confirmed by thoracic CT, and previously diagnosed with bronchiectasis were selected as the study population. The demographic characteristics, height, weight, sputum culture, BMI, body anthropometric measurements, BIA, and SFT parameters of bronchiectasis patients were analyzed. MNA and MUST tests were used to evaluate the nutritional status of the patients, supported by biochemical parameters. Additionally, the BSI was calculated to assess the severity of bronchiectasis. Results: A total of 125 bronchiectasis patients were included in our study. The mean age of the patients was 42.41±18.10 years. Among the participants, 57.6% were women, and 70.4% were non-smokers. When patients were classified according to the MNA test, it was observed that patients at risk of malnutrition had lower respiratory functions and higher disease severity. Negative correlations were found between the nutritional status indicators, such as MNA and albumin levels, and BSI scores, which measure disease severity. Additionally, it was determined that the decrease in FFM and FFMI values increased the severity of the disease. In our study, significant and negative correlations were demonstrated between BSI and SFT parameters in bronchiectasis patients; as BSI scores increased, FEV1 (%), FVC (%), FEV1/FVC, and FEV25-75 values decreased. It was observed that as BSI scores increased, systemic inflammation indicators such as CRP, IgA, WBC, and sedimentation also increased. No significant relationship was found between the frequency of exacerbations and BMI, FFM, and FFMI, but exacerbations were more frequent in patients with dyspnea. Conclusion: Nutritional status and body composition in bronchiectasis patients are closely related to the severity of the disease. Improving nutritional status can enhance the quality of life of patients and slow the progression of the disease. Therefore, regular evaluation of the nutritional status of bronchiectasis patients and the provision of appropriate nutritional interventions are essential.