Hemşirelerin mesleki profesyonel tutumlarının izolasyon önlemlerine etkisi
The impact of nurses' professional attitudes on isolation measures
  1. Tez No: 864273
  2. Yazar: PINAR BAYSAL KARAKEÇİLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NÜKHET BAYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Hemşirelik bakımı, İzolasyon önlemleri, Mesleki profesyonel tutum, Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar, Nurse, Nursing care, Isolation measures, Professional attitude, Healthcare-associated Infections
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmanın amacı, hemşirelerin mesleki profesyonel tutumlarının izolasyon önlemlerine etkisini belirlemektir. Bu tanımlayıcı nitelikteki çalışmanın evrenini, bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yoğun bakım üniteleri, dâhili ve cerrahi kliniklerinde çalışan hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmada ilgili alanlarda çalışan hemşire sayısı dikkate alınarak bir örneklem seçimine gidilmemiş, tüm evrene ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma çalışmaya katılmaya gönüllü olan ve dâhil edilme kriterlerini karşılayan 240 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, üç bölümden oluşan anket formu ile toplanmıştır; Hemşirelerin bireysel ve mesleki özelliklerini içeren tanıtıcı özellikler formu, Meslekte Profesyonel Tutum Envanteri (MPTE), ve İzolasyon Önlemlerine Uyum Ölçeği (İÖUÖ). Verilerin istatistiksel analizlerinde SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Ölçümle belirlenen değişkenler, ortalama ± standart sapma (X±SS) olarak ifade edilmiştir, sayımla belirlenen değişkenler için yüzde (%) değeri hesaplanmıştır. İki bağımsız grubun karşılaştırılmasında T-Testi, ikiden fazla bağımsız grupların karşılaştırılmasında Anovo Testi ve Post Hoc: Tukey kullanılmıştır. Hemşirelerin ölçek düzeylerini belirleyen boyutlar arasındaki ilişkiler pearson korelasyon ve lineer regresyon analizleri aracılığıyla incelenmiştir. Hemşirelerin ''Meslekte Profesyonel Tutum Envanteri''toplam puan ortalamaları 133,038±15,943 olarak iyi düzeyde saptanmıştır. Hemşirelerin ''İzolasyon Önlemleri Uyum Ölçeği' 'toplam puan ortalaması 78,650±10,037 olarak yüksek düzeyde saptanmıştır. Yapılan korelasyon analizi neticesinde İÖUÖ toplam puanı ile hemşirelerin MPTE toplam puanı arasında r=0.515 pozitif orta düzeyde, anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Bulaşma yolu alt boyut ölçeği ile hemşirelerin MPTE toplam puanı arasında r=0.449 pozitif zayıf düzeyde, çalışan ve hasta güvenliği alt boyutu ile MPTE toplam puanı arasında r=0.479 pozitif zayıf düzeyde, çevre kontrolü ile MPTE toplam puanı arasında r=0.401 pozitif zayıf düzeyde, el hijyeni eldiven kullanımı ile MPTE toplam puanı arasında r=0.381 pozitif zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Sonuç olarak hemşirelerin mesleki profesyonel tutumlarının izolasyon önlemlerine uyum düzeyini arttırdığı belirlenmiştir. Aynı şekilde hemşirelerin mesleki profesyonel tutumlarının bulaşma yolu, çalışan ve hasta güvenliği, çevre kontrolü ve el hijyeni eldiven kullanımı alt boyutlarında da uyumu arttırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the impact of nurses' professional attitudes on isolation measures. The population of this descriptive study consists of nurses working in the intensive care units, internal, and surgical clinics of a Training and Research Hospital. Sample selection did not take into account the number of nurses working in the relevant areas; instead, an attempt was made to reach the entire population. Accordingly, the study was conducted with 240 nurses who volunteered to participate and met the inclusion criteria. Data were collected using a questionnaire consisting of three parts: a descriptive characteristics form including nurses' individual and professional features, the Professional Attitude Inventory (PAI), and the Isolation Measures Compliance Scale (IMCS). Statistical analysis of the data was performed using SPSS 22.0 software. Variables determined by measurement were expressed as mean ± standard deviation (M±SD), and percentages (%) were calculated for variables determined by count. T-Test was used for the comparison of two independent groups; Anova Test and Post Hoc: Tukey were used for the comparison of more than two independent groups. The relationships between dimensions determining nurses' scale levels were examined through Pearson correlation and linear regression analyses. The 'Professional Attitude Inventory' total score averages of nurses were determined to be 133.038±15.943, indicating a good level. The 'Isolation Measures Compliance Scale' total score average was found to be 78.650±10.037, indicating a high level. As a result of the correlation analysis, a positive moderate significant relationship (r=0.515) was identified between the IMCS total score and nurses' PAI total score. A positive weak relationship (r=0.449) was determined between the Transmission Route subdimension scale and nurses' PAI total score, a positive weak relationship (r=0.479) between the Employee and Patient Safety subdimension scale and PAI total score, a positive weak relationship (r=0.401) between the Environmental Control subdimension scale and PAI total score, and a positive weak relationship (r=0.381) between the Hand Hygiene Glove Use subdimension scale and PAI total score. In conclusion, it was determined that nurses' professional attitudes increased the level of compliance with isolation measures. Similarly, nurses' professional attitudes increased compliance in the subdimensions of transmission route, employee and patient safety, environmental control, and hand hygiene glove use.