Millî Kütüphane-Ankara Millî Kütüphane yazmalar koleksiyonu'nda 06 MİL YZ A 8188 arşiv numarası ile kayıtlı Mecmû'a-yı İlâhiyyât (İnceleme-metin-sözlük-tıpkıbasım)
National Library-Ankara National Library writings collection registered with the archive number 06 MİL YZ A 8188,Mecmû'a-i̇ İlâhi̇yât (Review-text- dictionary-facsi̇mi̇le)
- Tez No: 864322
- Danışmanlar: PROF. DR. ATABEY KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmû'a, edebiyat, mûsikî, tasavvuf, ilâhî, Mecmû'a, literature, music, mysticism, hymn
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 858
Özet
Mecmû'a kelimesi, Arapça“cem' ”masdarından türemiş“toplanıp biriktirilmiş ve tertip ve tanzim edilmiş şeyler heyeti”anlamına gelmektedir. Mecmû'aların günümüze kazandırılması sadece edebiyatımız için değil diğer ilim alanları için de önemlidir. Bu doğrultuda tez çalışmasına konu olan, Millî Kütüphane-Ankara Millî Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu'nda 06 MİL YZ A 8188 arşiv numarası ile kayıtlı Mecmû'a-yı İlâhiyyât, hem edebiyat, hem klâsik Türk mûsikîsi hem de tasavvuf ilmi çerçevesinde incelenmiş ve çıkarılan sonuçlar ortaya konulmuştur. Söz konusu Mecmû'a, 208 varak olup belirli makamlar etrafında toplanmış ilâhîlerden müteşekkildir. 14, 15, 16, 17, 18 ve 19. yüzyılda yaşamış 120 farklı şâirin şiirlerinden derlenmiş bu ilâhîlerin sayısı 584 olarak tespit edilmiştir. İlâhîlerde kimi zaman bestekârın ismi de kaydedilmiş olup Mecmû'a'da 45 farklı bestekâr ismi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The word mecmû'a is derived from the Arabic infinitive“cem'”and means“a collection of things that have been collected, accumulated and arranged.”Bringing mecmuas to the present day is important not only for our literature but also for other fields of science. In this respect, Mecmû'a-yı İlâhiyyât, which is the subject of the thesis study and registered in the National Library-Ankara National Library Manuscripts Collection with the archive number 06 MİL YZ A 8188, was examined within the framework of both literature, classical Turkish music and the science of sufism, and the conclusions were drawn. The Mecmua in question has 208 pages and consists of hymns grouped around certain maqams. The number of these hymns, compiled from the poems of 120 different poets who lived in the 14 th, 15th, 16th, 17th, 18th and 19th centuries, was determined as 584. Sometimes the composer's name is also recorded in the hymns, and 45 different composer names were identified in Mecmû'a.