Bir otomotiv firmasında bireysel performans puanlarının yapay sinir ağı yaklaşımı ve XGBoost yöntemi ile tahminlenmesi
Prediction of individual performance scores in an automotive company using artificial neural network approach and XGBoost method
  1. Tez No: 864414
  2. Yazar: AYŞEGÜL YENİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE FİGEN ANTMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay sinir ağı, XGBoost modeli, Performans Yönetim Sistemi, Objective and Key Results (OKR), Artificial neural network, XGBoost model, Performance Management System, Objective and Key Results (OKR)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada makine öğrenimi yöntemleri ile çalışanlara verilen eğitimlerin bireysel performans puanlarına etkilerinin öngörülmesini sağlamak ve insan kaynakları yönetiminde yapay zeka teknolojilerinin kullanımına yönelik önemli bir bilgi kaynağı sunmak amaçlanmıştır. Çalışma sırasında otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmada 91 beyaz yakalı çalışanın yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim bilgileri ve çalışma hayatı bilgileri girdi olarak kullanılmıştır. Performans Yönetim aracı olarak Objective and Key Result(OKR) modeli kullanan bu firmada bir yıllık bireysel performans puanları çıktı olarak kullanılmıştır. Çalışanların yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim bilgileri ve çalışma hayatı bilgileri gibi demografik ve işe ilişkin verilerin bireysel performans puanlarına olan etkisini tahminlemek için yapay sinir ağı yaklaşımı ve Xgboost yöntemi kullanılmıştır. Yöntemlerin performanslarının kıyaslanmasında ortalama mutlak yüzde hata (MAPE) değeri kullanılarak en başarılı tahmin modeline karar verilmiştir. En iyi modellere ait tüm veri seti MAPE değerleri; Yapay Sinir Ağları (YSA) modeli için %25, Xgboost modeli için %12 olarak gerçekleşmiştir. Bu durumda Xgboost modelinin YSA modeline göre daha başarılı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to predict the effects of training provided to employees using machine learning methods on individual performance scores and to provide an important source of information for the use of artificial intelligence technologies in human resource management. During the study, demographic and job-related data such as age, gender, marital status, education, and work experience of 91 white-collar employees in an automotive sector firm were used as input variables. The one-year individual performance scores, obtained using the Objective and Key Result (OKR) model as the Performance Management tool in this firm, were used as output variables. Artificial Neural Network (ANN) approach and XGBoost method were employed to predict the impact of demographic and job-related data on individual performance scores. The performance of the methods was compared using the Mean Absolute Percentage Error (MAPE) value, and the most successful prediction model was determined. The MAPE values for the best models were 25% for the Artificial Neural Network (ANN) model and 12% for the XGBoost model. Thus, it is observed that the XGBoost model outperformed the ANN model.