Kıraatlerin sarf (Morfolojik) açısından incelenmesi: 30. cüz örneği
Investigation of qirā'āt in terms of sarf (Morphology): Example of juz 30
- Tez No: 864424
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KIZILCIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kıraat, Sarf, Ferşu'l-Hurûf, Mushaf, Otuzuncu Cüz, Qirā'āt, Sarf, Farsh al-hurūf, Mushaf, Thirtieth Juz
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Kıraat ilminde anlama tesir eden farklılıklar genellikle ferşu'l-hurûf bağlamındaki farklılıklardır. Çoğu sûrede bulunan bu farklılıklar, daha çok kelime bazında olup sarf ilmini yakından ilgilendirmektedir. Değişen kıraat vecihleriyle birlikte isim ve fiiller farklı vezinlerde gelerek anlama zenginlik ve çeşitlilik katmıştır. Bu çalışmada ferşî farklılıkların sarf ilmini ilgilendiren kısımları otuzuncu cüz kapsamında incelenmiştir. Çalışmada öncelikle sûreler arası uyum ve bağlantılar zikredilmiş olup sûre hakkında özet bilgi verilmiştir. Daha sonra sûredeki kıraat farklılığı olan âyet ve meali verilip ardından kıraat farklılığı olan kelimenin kıraat açısından uğradığı değişiklikler kaynaklardan yararlanarak Arapça ve Türkçe olarak zikredilmiştir. Kıraat farklılığı olan âyet için resmü'l-mushaf görüntüsü; Kahire el- Meşhedü'l-Hüseyni Mushafı, Topkapı Sarayı Mushafı ve Topkapı Sarayı Medine NR1 Mushafı gibi en eski mushaflardan verilmiş ve bu sayede kelimenin nasıl yazıldığına dikkat çekilmiştir. Ayrıca kelimenin farklı okuyuş barındırıp barındırmadığının da gözlemlenmesi sağlanmıştır. Kıraat farklılığı olan kelimenin ne gibi anlamları barındırdığı kadîm sözlüklerden eklenmiş ve bu kelimelerin köküne sarf açısından bakılarak hangi babdan geldiği, bu babın özelliklerinin ne olduğu ve kelimeye hangi anlamlar kattığı açıklanmıştır. Ardından kıraat farklılığı olan kelimelerin sarfî özellikleri de göz önüne alınarak bu kelimelerin geçtiği âyetler tefsirlerden araştırılmış, âyete kattığı anlam çeşitliliği ve zenginliği teze aktarılmıştır. Son olarak sûre değerlendirmesi yapılmış ve sûrede dikkat çeken detaylar zikredilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the science of Qirā'āt, the differences having an impact on meaning are the differences in the context of Fars̱h al-ḥurūf. These differences, which are found in almost most of the suras, are word-based and closely concerned with the Science of Sarf. With the changing reading styles, nouns and verbs are seen in different prosodies, add richness and diversity to the meaning. In this study, the parts of fars̱hi differences that concern the science of savor are examined within the scope of the thirtieth juz. Besides, in the study the harmony and connections between the surahs are mentioned firstly, and a summary information about the surah is given. Then the verse and its meaning with different recitation in the surah are given, and then the word with different recitation and the changes it has undergone in terms of recitation are mentioned in Arabic and Turkish by using the sources. In addition, the Rasm al- Muṣḥaf image for the verse with a difference in recitation is given from the oldest mushafs such as Cairo Al-Mashhedü'l-Huseyni Mushaf, Topkapı Palace Mushaf, and Topkapı Palace Medina NR1. Thus, it was emphasized how the word with a difference in recitation was written, and it was aimed to observe whether this word contained different readings. Afterwards, the meanings of the word with the difference in recitation were added from ancient dictionaries. By looking at the roots of these words in terms of sarf, it is explained which bāb they come from, what the features of this bāb are, and what meanings it adds to the word. Then by taking into account the morphological characteristics of the words with differences in recitation, the relevant verses were researched from the tafsir, and the variety and richness of meaning they added to the verse were transferred to the thesis. Finally, the surah was evaluated, and the striking details in the surah were mentioned.