Endometrium kanserinde miyometrial invazyon derinliğinin 3 tesla ve 1.5 tesla manyetik rezonans görüntülemede karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of myometrial invasion depth in endometrial cancer using 3 tesla and 1.5 tesla magnetic resonance imaging
- Tez No: 864525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Endometrial kanser, derin myometrial invazyon, manyetik rezonans görüntüleme, Endometrial cancer, deep myometrial invasion, magnetic resonance imaging
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Endometriyal karsinom gelişmiş ülkelerde en sık görülen jinekolojik malignitedir. Endometrial kanserli olgularda myometrial duvar kalınlığının %50'sinin infiltrasyonu olarak tanımlanan derin myometriyal invazyon sağkalım ile korele olarak hastalığın klinik seyrinde ve tedavi planlamasında en önemli ve tek prognostik faktör olarak kabul edilir. Endometriyal kanserin preoperatif değerlendirmesinde ve myometrial invazyon derinliğinin belirlenmesinde temel görüntüleme yöntemi MRG'dir. Çalışmamız endometriyal kanserlerinde myometriyal invazyonun preoperatif evrelendirilmesinde 1.5T ve 3T MRG'nin etkinliğini araştırmaktır. Endometrium kanseri tanısında ve preoperatif evrelemesinde kullanılacak görüntüleme yönteminin etkinliğinde cihaz gücünün önemini ve kalitesini değerlendirmeyi amaçlamaktayız. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, hastanemizde endometrium kanseri tanısıyla Ocak 2016 ile Haziran 2023 tarihleri arasında preoperatif alt abdomen MRG incelemesi yapılan ve opere edilen 226 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Kriterleri karşılayan 215 hasta çalışmaya dahil edildi (60.00 ± 9.78 (yıl) (dağılım aralığı 29 ile 88)). MRG' de tümörün myometriuma invazyonu 1.5T ve 3T cihazlarında, T2AG , DAG/ADC ve post kontrast T1AG'de farklı zamanlarda değerlendirildi ve yüzeyel ve derin invazyon olarak tanımlandı. Ayrıca 3T ve 1.5T MRG' de lenf nodu ve serviks invazyonu için her üç seri birlikte değerlendirme yapılarak invazyon varlığı saptandı. MRG sekansları ve patolojik olarak saptanan myometrial invazyon derinliğinin, lenf nodu ve serviks invazyonunun uyum analizi, Kappa uyum testi ile değerlendirildi. 1.5T MRG 'de ve 3T MRG' de patoloji sonucu ile karşılaştırma sonucu invazyon derinliğini saptamasındaki etkinlik değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 60.00 ± 9.78 (yıl) (dağılım aralığı 29 ile 88) arasında değişen 215 olgu alınmış olup MRG incelemeleri hastaların 114'ünde (%53.0) 1.5T cihaz ile, 101'inde (%47.0) 3T cihaz ile gerçekleştirilmiştir. MRG'de hastaların 189'unda (%87.9) myometrial invazyon saptanmıştır, hastaların 124'ünde (%57.7) %50'den az, 65'inde (%30.2) ise %50'den fazla bulunmuştur. Lenf nodu metastazı hastaların 186'sında (%86.5) negatif olup 29 hastada (%13.5) pozitifken; hastaların 187'sında (%87.0) serviks invazyonu saptanmamış olup 28 hastada (%13.0) serviks invazyonu saptandı. T2A sekanslar, DAG ve post-kontrast T1A sekanslar ile patoloji arasında myometriyal invazyon açısından istatistiksel olarak anlamlı orta düzeyde uyum saptandı (T2AG için p˂0.001, Kappa: 0.679; DAG için p˂0.001, Kappa: 0.720 ve post-kontrast T1AG için p˂0.001, Kappa: 0.737). MRG ile patoloji arasında lenf nodu tutulumu ve serviks tutulumu açısından istatistiksel olarak anlamlı orta düzeyde uyum saptandı . Endometroid kanserlerde patolojik grade ile myometrial invazyon derinliği karşılaştırıldığında anlamlı ilişki izlenmedi. 1.5T ve 3T'de MRG sekansları arasında ROC eğrileri altında kalan alanlar karşılaştırıldığında %50'den az ve %50'den fazla derin myometrial invazyon tanısında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0.05). 64 Sonuç: Endometriyal kanserin preoperatif değerlendirmesinde ve myometrial invazyon derinliğinin belirlenmesinde temel görüntüleme yöntemi MRG'dir. Çalışmamızda MRG cihazları arasında T2A, DAG ve post-kontrast T1A sekanslarda anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç olarak, 3T MRG endometrial kanserin preoperatif evrelemesinde ve invazyon derinliğinin saptanmasında 1.5T MRG ile eşdeğer görüntülemeye sahiptir ve myometriyal invazyon yüksek tanısal doğrulukla gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Endometrial carcinoma is the most common gynecological malignancy in developed countries. Deep myometrial invasion, defined as infiltration of 50% of the myometrial wall, is considered the most important and unique prognostic factor correlating with survival in the clinical course and treatment planning of the disease. Magnetic resonance imaging (MRI) is the fundamental imaging method for preoperative evaluation of endometrial cancer and determination of the depth of myometrial invasion. Our study aims to investigate the effectiveness of 1.5T and 3T MRI in the preoperative staging of myometrial invasion in endometrial cancers. We aim to evaluate the importance and quality of device power in the effectiveness of the imaging method to be used in the diagnosis and preoperative staging of endometrial cancer. Material and Method: In our study, 226 patients who underwent preoperative lower abdomen MRI examination for the diagnosis of endometrial cancer between January 2016 and June 2023 at our hospital and subsequently underwent surgery were retrospectively evaluated. A total of 215 patients meeting the criteria were included in the study (mean age: 60±10, age range: 36-96). On MRI, tumor invasion into the myometrium was assessed at different times on 1.5T and 3T devices using T2-weighted, diffusion-weighted imaging/apparent diffusion coefficient (DWI/ADC), and post-contrast T1-weighted images, defining it as superficial or deep invasion. Additionally, invasion for lymph nodes and cervix was determined by evaluating all three series together on both 3T and 1.5T MRIs. The agreement analysis of MRI sequences and pathologically determined depth of myometrial invasion, lymph node and cervix invasion was evaluated by Kappa agreement test. Efficacy of 1.5T MRI and 3T MRI in detecting the depth of invasion in comparison with the pathology result was evaluated. Results: The study included 215 patients with a mean age of 60.00 ± 9.78 (years) (range 29 to 88). MRI examinations were performed with a 1.5T MRI in 114 (53.0%) and with a 3T MRI in 101 (47.0%) of the patients. Myometrial invasion was detected in 189 patients (87.9%), 124 patients (57.7%) had less than 50% invasion and 65 patients (30.2%) had more than 50% invasion. Lymph node metastasis was negative in 186 patients (86.5%) and positive in 29 patients (13.5%); cervical invasion was not detected in 187 patients (87.0%) and cervical invasion was detected in 28 patients (13.0%). There was statistically significant moderate agreement between T2A sequences, DAG and post-contrast T1A sequences and pathology for myometrial invasion (p˂0.001, Kappa: 0.679 for T2AG; p˂0.001, Kappa: 0.720 for DAG and p˂0.001, Kappa: 0.737 for post-contrast T1AG). There was statistically significant moderate agreement between MRI and pathology for lymph node involvement and cervix involvement. There was no significant correlation between pathologic grade and depth of myometrial invasion in endometroid cancers. When the areas under the ROC curves were compared between MRI sequences at 1.5T and 3T, there was no statistically significant difference in the diagnosis of less than 50% and more than 50% deep myometrial invasion (p>0.05). Conclusion: MRI is the main imaging modality for preoperative evaluation of endometrial cancer and determination of the depth of myometrial invasion. In our study, there were no significant differences between MRI sequences at 1.5T and 3T in T2A, DAG and post-contrast T1A sequences. In conclusion, 3T MRI is equivalent to 1.5T MRI for preoperative staging of endometrial cancer and determination of the depth of invasion, and myometrial invasion can be demonstrated with high diagnostic accuracy. 66