Endometrium kanseri olgularında miyometrial invazyonun değerlendirilmesinde preoperatif manyetik rezonans görüntüleme ve intraoperatif frozen incelemesinin nihai patolojik sonuçlarla karşılaştırılması
- Tez No: 939767
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYUP ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyum Kanseri, Frozen İnceleme, Miyometriyal İnvazyon, Manyetik Rezonans Görüntüleme, MRI, Endometrial Cancer, Frozen Section, Myometrial Invasion, Magnetic Resonance Imaging, MRI
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Giriş-Amaç: Bu çalışmanın amacı; Endometrium Kanseri (EK) için tüm dünyada yaygın olarak kullanılan Pre-Operatif Manyetik Rezonans (MRI) Görüntüleme ve İntra-Operatif Frozen İncelemesinin; nihai patoloji sonuçlarıyla uyumunu karşılaştırıp sensitivite ve spesifitelerinin hesaplanması, hasta için MRI ya da Frozen İncelemenin altın standart olup olamayacağının tartışılmasıdır. MRI ve frozen inceleme için pozitif prediktif değer hesaplanacaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif çalışmada, Ocak 2020 ile Aralık 2023 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi bölümünde Endometrioid Tip Endometrial Kanser tanısı alan hastalara, miyometrial invazyon derinliğinin değerlendirilmesi amacıyla ameliyat öncesi MRI çekilmiş ve cerrahi evreleme sürecinde operasyon sırasında frozen inceleme uygulanmıştır. Her iki yöntemin sonuçları nihai patoloji raporlarıyla karşılaştırılmıştır. Veriler, SPSS 23.0 istatistiksel analiz programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Yaptığımız çalışmaya 88 hasta dahil edildi. Hastaların yaşları 34 ile 80 arasında olup, hastaların yaş ortalaması 57,57 yıl (SS: 9,65) olup, çoğunlukla orta yaş üzerindedir. Miyometrial invazyon derinliğinin değerlendirilmesinde; MRI'ın duyarlılık %81,6 ve pozitif prediktif değer %83,8 iken, seçicilik %88 ve negatif prediktif değer %86,3'tür. Frozen incelemenin değerleri ise duyarlılık %73,7 ve pozitif prediktif değer %96,6 ile oldukça yüksek, seçicilik değeri %98 ve negatif prediktif değer %83,1 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca miyometrial invazyon derinliğinde; yaş, tümör çapı, servikal stormal tutulum, Lenfo-Vasküler Boşluk İnvazyonu (LVSI) gibi faktörlerin de etkili olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızda Endometrioid Tip Endometriyum Kanserinde miyometrial invazyonun derinliğini belirlemede, preoperatif dönemde çekilen MRI tanısal doğruluk açısından intraoperatif frozen değerlendirme ile benzer sensitivite ve spesifiteye sahiptir. Bu nedenle intra-operatif frozen incelemesi sınırlı olduğunda pre-operatif MRI bulguları, tümör histolojisi veya tümörün derecesine göre lenfadenektominin gerekli olup olmadığına karar vermede yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The aim of this study is to compare the concordance of Preoperative Magnetic Resonance Imaging (MRI) and Intraoperative Frozen Section Analysis, widely used worldwide for Endometrial Cancer (EC), with final pathology results, to calculate their sensitivity and specificity, and to discuss whether MRI or frozen section analysis could serve as the gold standard for patient management. Positive predictive values for both MRI and frozen section analysis will also be calculated. Materials and Methods: In this retrospective study, patients diagnosed with Endometrioid-Type Endometrial Cancer at the Gynecologic Oncology Surgery Department of Akdeniz University Hospital between January 2020 and December 2023 underwent preoperative MRI to assess the depth of myometrial invasion and intraoperative frozen section examination for surgical staging. The results of both methods were compared with the final pathology reports. Data were analyzed using the SPSS 23.0 statistical software package. Results: A total of 88 patients were included in the study. Patient ages ranged from 34 to 80 years, with a mean age of 57.57 years (SD: 9.65), predominantly in the middle-aged and older population. In the assessment of myometrial invasion depth, MRI demonstrated a sensitivity of 81.6%, a positive predictive value of 83.8%, a specificity of 88%, and a negative predictive value of 86.3%. The values for frozen section analysis were calculated as follows: sensitivity 73.7%, positive predictive value 96.6%, specificity 98%, and negative predictive value 83.1%, indicating a notably high performance. Additionally, factors such as age, tumor size, cervical stromal involvement, and lymphovascular space invasion (LVSI) were also found to influence the depth of myometrial invasion. Conclusion: In our study, preoperative MRI demonstrated similar sensitivity and specificity to intraoperative frozen section analysis in determining the depth of myometrial invasion in cases of Endometrioid-Type Endometrial Cancer. Therefore, when intraoperative frozen section analysis is limited, preoperative MRI findings can assist in deciding whether lymphadenectomy is necessary based on tumor histology or tumor grade.