Pankreatoduodenektomi uygulanan hastalarda, pankreas kesit yüzeyi hücreselliğine göre düzenlenen steroid tedavisinin, postoperatif komplikasyonlara etkisi
The effect of steroid therapy regulated according to pancreatic section surface cellularity on postoperative complications in patients undergoing pancreatoduodenectomy
- Tez No: 864574
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA CANBAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pankreatoduodenektomi, asiner hücre, steroid, pankreatik fistül, Pancreatoduodenectomy, asini, steroid, pancreaticfistula
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Özsezen, OS, Pankreatoduodenektomi uygulanan hastalarda, pankreas kesit yüzeyi hücreselliğine göre düzenlenen steroid tedavisinin, postoperatif komplikasyonlara etkisi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, İstanbul, 2024 Amaç: Pankreatoduodenektomi uygulanan hastalarda postoperatif önemli komplikasyonlardan biri de pankreatik fistüldür. Pankreatik fistülün etiyolojik nedenlerinden biri olan pankreatik inflamasyonun, steroid tedavisi ile baskı altına alınıp, fistül insidansını düşürerek mortalite ve morbidite oranlarını azaltmayı amaçladık. Materyal ve metod: Pankreatoduodenektomi uygulanacak hastalara ameliyat günü sabahı rutin 40 mg metilprednizolon intravenöz verildi. Bu zamanlama, ilacın potansiyel anti-inflamatuar etkisinin pankreas travmasından önce başlamasını sağlamak için planlandı. Pankreas transeksiyon hattının rutin donmuş kesit analizi sırasında patolog, deneğin riskli bir hasta olup olmadığını cerraha bildirir. Pankreasın transeksiyon kenarında %40'ın üzerinde asini olan hastalar riskli hasta olarak tanımlandı. Pankreasın kesit hattında %40'tan az asini varsa, ilk dozdan sonra metilprednizolon tedavi kesilir ve normal postoperatif tedaviye devam edildi. Hasta risk grubuna aitse, postoperatif birinci ve ikinci günün sabahında saat 06:30'da günlük 40 mg metilprednizolon intravenöz olarak verildi. Postoperatif dönemde hastalar pankreatik fistül, gecikmiş mide boşalması, kanama komplikasyonlarına göre kayıt edildi. Bu durumlar için IHPBA kılavuzlarındaki tanımlar dikkate alınarak sınıflandı. Bulgular retrospektif olarak taranıp dosyalandı. Bulgular: Gruplar arasında ASA sınıflaması dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Hastalarda cinsiyet dağılımında belirgin bir farklılık gözlenmemiştir. Gruplar arasında yaş, ameliyat sonrası klinikte yatış süresi ve kilo değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Asiner hücre oranı ≤40 olan hastalarda POPF insidansı daha düşüktür (%75.0), asiner hücre oranı >40 olan hastalarda ise bu oran daha yüksektir (%51.2). Tedavi almayan hastalarda ise POPF oranı diğer gruplara göre daha düşüktür (%40.9). Bu gruplar arasında anlamlı farklılık mevcuttu. Gruplar arasında DGE insidansı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Her üç grupta da benzer düzeyde DGE görülmüştür. Gruplara göre PPH dağılımı açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Sonuç: Pankreatoduodenektomi sonrası metilprednisolon tedavisi POPF insidansını azaltmada etkin değildir.
Özet (Çeviri)
Ozsezen, OS, The Effect of Steroid Therapy Regulated According to Pancreatic Section Surface Cellularity on Postoperative Complications in Patients Undergoing Pancreatoduodenectomy, Specialty Thesis, Department of General Surgery, Ümraniye Training and Research Hospital, Istanbul, 2024. Aim: One of the important postoperative complications in patients undergoing pancreatoduodenectomy is pancreatic fistula. We aimed to suppress pancreatic inflammation, one of the etiological factors of pancreatic fistula, with steroid therapy to reduce the incidence of fistula and thereby decrease mortality and morbidity rates. Material and Methods: Patients undergoing pancreatoduodenectomy were administered routine intravenous methylprednisolone 40 mg on the morning of the operation day. This timing was planned to ensure that the potential anti-inflammatory effect of the drug begins before pancreatic trauma. During routine frozen section analysis of the pancreatic transection line, the pathologist informs the surgeon whether the subject is a high-risk patient. Patients with more than 40% asini at the transection edge of the pancreas were defined as high-risk patients. If there were less than 40% asini in the pancreatic transection line, methylprednisolone therapy was discontinued after the first dose, and normal postoperative treatment was continued. If the patient belonged to the risk group, 40 mg of methylprednisolone was administered intravenously at 06:30 on the morning of the first and second postoperative days. During the postoperative period, patients were recorded for pancreatic fistula, delayed gastric emptying, and bleeding complications. These were classified according to the definitions in the IHPBA guidelines. Findings were retrospectively scanned and documented. Results: There was no statistically significant difference in ASA classification distribution between groups. There was no significant difference observed in gender distribution among patients. There was no statistically significant difference in terms of age, postoperative clinical length of stay, and weight values between groups. The incidence of POPF was lower in patients with ≤40% asini (%75.0), whereas it was higher in patients with>40% asini (%51.2). The POPF rate was lower in untreated patients compared to other groups (%40.9). There was a significant difference between these groups. There was no statistically significant difference detected in terms of DGE incidence among the groups. DGE was observed at similar levels in all three groups. There was no significant difference in terms of PPH distribution between groups. Conclusion: Methylprednisolone therapy after pancreatoduodenectomy is not effective in reducing the incidence of POPF.