3-metilindol ile anozmi oluşturulmuş fare modelinde nöroprotektif bir ajan olan astaksantinin etkilerinin davranışsal testler ve histopatolojik yöntemler kullanılarak değerlendirilmesi
Assessment of the effects of astaxanthin, a neuroprotective agent, in a mouse model of anosmia induced by 3-methylindole using behavioral tests and histopathological methods
- Tez No: 864575
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ZER TOROS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Astaksantin, Anozmi, Nöroprotektif, Antioksidan, Astaxanthin, Anosmia, Neuroprotective, Antioxidant
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada, anozmide astaksantinin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Günümüzde koku kaybı patofizyolojisindeki bilinmeyenler ve buna bağlı olarak tedavideki kısıtlılıklar göz önüne alındığında astaksantinin barındırdığı özellikler itibariyle anozmideki etkisi araştırılmış ve günlük pratikte sıkça kullanılan steroid ile kıyaslanmıştır. Metod: Çalışmaya sağlıklı, 9-10 haftalık, 18-20 gram ağırlığında, 32 adet erkek C57BL6 ırkı fare ile başlandı. Ancak 4 farenin ölmesi üzerine 28 fare ile tamamlandı. Yiyecek bulma testi (YBT) ile tüm farelerin koku almasının sağlam olduğu tespit edildikten sonra 3-metilindol (3-MI) ile deneysel anozmi modeli oluşturuldu. Anozmi oluşturulan hayvanlar rastgele 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubu olduğu için ilk gruba sadece intraperitoneal zeytin yağı enjeksiyonu uygulandı. İkinci gruba 5 mg/kg astaksantin (AST) intraperitoneal olarak uygulandı. Üçüncü gruba 1 mg/kg deksametazon (DEX) intraperitonel olarak uygulandı. Dördüncü gruba kombine olarak 5 mg/kg astaksantin ve 1 mg/kg deksametazon (AST+DEX) intraperitoneal olarak uygulandı. Uygulamalar sırasında her hafta YBT yapılıp süreler kaydedildi. 3 haftalık tedavi sonrası çalışmada yer alan farelerin olfaktör epitelleri histopatolojik ve immünhistokimyasal olarak değerlendirildi. Histopatolojik incelemeler; nekroz, vakuolizasyon, intraepitel hücre infiltrasyonu ve silya kaybı parametreleri üzerinden değerlendirildi. Olfaktör epitelden olfaktör marker protein (OMP) miktarı immünhistokimyasal yöntemle tespit edildi. Bulgular: YBT'de başarılı denek sayısı, AST grubunda ve AST+DEX grubunda kontrol grubuna göre daha fazla saptandı; ancak bu başarı istatistiksel olarak anlamlı değildi. Histopatolojik olarak, AST+DEX grubunda olfaktör epitel hasarı daha az gözlemlendi. Olfaktör epiteldeki hasar değerlendirmesinde, AST+DEX grubunda toplam hasar skorunun kontrol grubuna göre daha az olduğu, ancak istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Olfaktör epitel kalınlığının AST ve DEX gruplarında daha yüksek olduğu ancak bu kalınlık artışının istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlendi. AST ve DEX tedavi gruplarında gösterilen OMP ekspresyonunun kontrol grubuna göre daha fazla olduğu tespit edildi. Sonuç: Astaksantinin anozmideki iyileştirici etkisi, istatiksel olarak gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the aim was to investigate the effect of astaxanthin on anosmia. Considering the unknowns in the pathophysiology of anosmia and the limitations in treatment, the properties of astaxanthin were explored in anosmia and compared with the commonly used steroid in daily practice. Method: The study commenced with 32 male C57BL6 mice, healthy, aged 9-10 weeks, and weighing 18-20 grams. However, due to the death of 4 mice, it was completed with 28 mice. Following confirmation of intact olfaction through a food-finding test (FFT), an experimental model of anosmia was induced using 3-methylindole. Subsequently, the mice were randomly divided into four groups: control (intraperitoneal oil), Astaxanthin (5 mg/kg), Dexamethasone (1 mg/kg), and combined Astaxanthin (5 mg/kg) and Dexamethasone (1 mg/kg). Food-finding tests were conducted weekly during the treatment, and durations were recorded. After three weeks of treatment, the olfactory epithelium of the mice in the study was evaluated histopathologically and immunohistochemically. Results: In the FFT, the number of successful subjects in the AST group and AST+DEX group was higher than in the control group; however, this success was not statistically significant. Histopathologically, less olfactory epithelial damage was observed in the AST+DEX group. Although the total damage score in the AST+DEX group was lower compared to the placebo group, it wasn't statistically significant. Olfactory epithelial thickness was higher in the AST and DEX groups, but this increase was not statistically significant. Olfactory marker protein expression in the AST and DEX treatment groups was higher compared to the control group. Conclusion: The ameliorating effect of astaxanthin in anosmia has not been statistically demonstrated.