Radyofrekans uygulaması yapılan fare meme kanser modelinde primer tümör ve metastazda kisspeptin düzeyinin incelenmesi
Investigation of kisspeptin level in primary tumor and metastasis in the mouse breast cancer model with radiofrequency exposure
- Tez No: 864688
- Danışmanlar: PROF. DR. HABİBE MELTEM ÖZGÜNER, PROF. DR. ELÇİN ÖZGÜR BÜYÜKATALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Kisspeptin, Radyofrekans, Metastaz, Apopitoz, Breast Cancer, Kisspeptin, Radiofrequency, Metastasis, Apoptosis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kanser, çeşitli genetik ve hücresel değişiklikler sonucu meydana gelen karmaşık bir hastalıktır. Dünyadaki en yaygın kanser türü olan meme kanseri malign karakterli, akciğer ve karaciğere metastaz yapma yeteneği yüksek bir kanser türüdür. Meme kanseri hem mikroskobik görünüm ve biyolojik davranış bakımından hem de tümör hücrelerinden edinilen moleküler ve genetik bilgiler bakımından alt gruplara ayrılmaktadır. Üçlü negatif meme kanseri alt gruplar arasında hedefe yönelik tedavisinin bulunmaması ve metastaz potansiyelinin yüksekliği ile araştırmacılar için dikkat çekicidir. Meme kanseri ile radyofrekans (3 kHz–300 GHz) gibi çeşitli çevresel etkenlere maruz kalma arasında potansiyel bir bağlantı olabileceği yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Bu nedenle çoğu insanın özellikle de kanserli hastaların kaçınılmaz olarak maruz kaldığı radyofrekans alanların etkilerinin araştırılması son yıllarda büyük önem kazanmıştır. Kanserin kontrol altına alınması ve tedavisinde metastazın önemli bir yeri vardır. Metastaz baskılayıcı gen olarak tanımlanan KISS1 geninin bir ürünü olan kisspeptin, metastaz bölgesine yerleşen tümörün oluşmasını ve büyümesini engelleyerek etki gösterdiği düşünülen bir nöropeptiddir. Radyofrekans maruziyeti sonrasında meme kanseri primer tümörü ve metastazdaki kisspeptin düzeyleri belirsizliğini sürdürmektedir ve ilk olarak çalışmamızda araştırılması planlanmaktadır. Çalışmamızda, 4T1 meme kanseri hücre hatları ve BALB/c fareler kullanılarak deneysel bir meme kanseri modeli oluşturuldu. Deneklere günlük 4 saat boyunca 7 gün süresince 900 MHz radyofrekans uygulanmıştır. Uygulamalar sona erdiğinde deneklerin meme/primer tümör, akciğer ve karaciğer dokuları alınmıştır. Meme kanserli deneklerde radyofrekans uygulamasının primer tümör ve metastatik dokularda kisspeptin düzeylerini azalttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, E-Kadherin ve VEGF ifadelenmesi ile metastaza olan etkileri değerlendirilmiştir. Apopitozun belirlenmesi amacı ile Kaspaz-3 ekspresyonu ve TUNEL pozitif hücre sayısı incelenmiş ve apopitotik belirteçlerde artış görülmüştür. Bu artışın, metastatik mekanizmaların tümör hücrelerinin canlılığını devam ettirmek için bir kaçış yolu olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Cancer is a complex disease arising from various genetic and cellular changes. Breast cancer, the most common cancer worldwide, is a malignant type known for its high potential to metastasize to the lungs and liver. Breast cancer is categorized into subtypes based on microscopic appearance, biological behavior, and molecular and genetic information derived from tumor cells. Notably, among these subtypes, the triple-negative breast cancer stands out for its lack of targeted treatment options and elevated metastatic potential, drawing attention from researchers. Studies have indicated a potential connection between breast cancer and various environmental factors, such as radiofrequency exposure (3 kHz–300 GHz). Therefore, the investigation of the effects of radiofrequency fields, to which most individuals, particularly cancer patients, are inevitably exposed, has gained significant importance in recent years. Metastasis plays a crucial role in controlling and treating cancer. Kisspeptin, a product of the metastasis-suppressing gene KISS1, is believed to inhibit the formation and growth of tumors settled in metastatic regions. The uncertainty regarding the levels of kisspeptin in primary tumors and metastases following radiofrequency exposure persists and is intended to be explored in our study for the first time. In our research, an experimental breast cancer model was established using 4T1 breast cancer cell lines and BALB/c mice. The subjects were exposed to 900 MHz radiofrequency for 4 hours daily over a period of 7 days. At the conclusion of the applications, the subjects' breast/primary tumor, lung, and liver tissues were extracted. The observation indicated that radiofrequency application reduced kisspeptin levels in primary tumors and metastatic tissues of breast cancer subjects. Furthermore, the impacts on metastasis were evaluated through E-cadherin and VEGF expressions. Caspase-3 expression and the percentage of TUNEL-positive cells were examined to determine apoptosis, revealing an increase in apoptotic markers. This increase suggests that metastatic mechanisms might utilize apoptotic pathways as an escape route to sustain the viability of tumor cells.