Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın Türkiye tarım sektörü politikaları ve ihracatına etkisi
The effect of the European Green Deal on Turkey's agricultural sector policies and exports
  1. Tez No: 864725
  2. Yazar: GÖKÇEHAN TALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN MURAT KOÇTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticaret, Sürdürülebilir Kalkınma, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Tarım, Finans, International Trade, Sustainable Development, European Green Deal, Agriculturel, Finance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzün en büyük sorunu olan iklim değişikliği, ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerini arttırmaktadır. Bu konuda uluslararası otoriteler, sürdürülebilir üretim modelleri adına çalışmalar yürütmektedir. Sürdürülebilir üretim modellerini, dünya genelinde bir standartta ulaştırılması adına uluslararası ticaretin aracılığı oldukça önemlidir. Sürdürülebilir kalkınma ve Avrupa Yeşil Mutabakatını ele alan bu tez çalışmasında ise; özellikle tarım sektörü üzerindeki ve Avrupa'yı merkez alan ihracatçı şirketlerin değişen mevzuatlara uyum sağlaması gerekliliğinin önemine değinilmiştir. Dört aşamada hazırlanan bu tez çalışmasının birinci bölümünde; sürdürülebilir kalkınma tanımı ve bu konuda uluslararası çalışmalar ele alınmıştır. İkinci bölümde; Avrupa Yeşil Mutabakatının tanımı ve işleyişinden bahsedilmiş olup, tarım sektörü üzerinde gelişmeler incelenmiştir. Üçüncü bölümde; Avrupa Birliği'nin önemli ticari partneri olan Türkiye'nin, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile değişen mevzuatlar ve konu üzerine Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar incelenmiştir. Özellikle tarım sektörü üzerine yoğunlaşılmıştır. Ayrıca Gümrük Birliği'nin ve güncellenmesinin önemine değinilmiştir. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde; araştırma amacına uygun oluşturulan yargıları 5'li likert ölçeği ve mülakat soruları kullandığımız anket formu ile özellikle tercih edilen Avrupa Birliği'ne gıda ve tarım ürünleri ihraç eden firmalarla gerçekleştirilen görüşmeler analiz edilerek, sürdürülebilirlik üzerine çalışmaları ve Avrupa Yeşil Mutabakatının Türk firmaları üzerinde yaratacağı etkileri yorumlanarak aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Climate change, the biggest problem of today, increases its negative effects on the ecosystem. In this regard, international authorities are working on sustainable production models. Intermediation in international trade is very important in order to deliver sustainable production models to a worldwide standard. In this thesis, which deals with sustainable development and the European Green Deal; The importance of the need for export companies, especially those in the agricultural sector and centered in Europe, to adapt to changing legislation was mentioned. In the first part of this thesis study, which was prepared in four stages; The definition of sustainable development and international studies on this subject are discussed. In the second part; The definition and functioning of the European Green Deal were mentioned and the developments in the agricultural sector were examined. In the third part; The changing legislation of Turkey, an important commercial partner of the European Union with the European Green Deal, and the studies carried out by the Ministry of Commerce on the subject were examined. It is especially focused on the agricultural sector. Additionally, the importance of the Customs Union and its updating was mentioned. In the fourth and last part of the study; By analyzing the survey form in which we used a 5-point Likert scale and interview questions to make judgments appropriate to the purpose of the research, interviews with companies that export food and agricultural products to the European Union, which are especially preferred, were analyzed and their studies on sustainability and the effects of the European Green Deal on Turkish companies were analyzed. has been interpreted and conveyed.