Hikmet Hükümenoğlu'nun romanlarında varoluşçuluk
Existentialism in Hikmet Hükümenoğlu's novels
  1. Tez No: 864735
  2. Yazar: AFİFE RANA BULGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hikmet Hükümenoğlu, roman, varoluşçuluk, Hikmet Hükümenoğlu, existentialism, novel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada, 2005 yılından beri edebiyat alanında kendine yer edinen Hikmet Hükümenoğlu'nun hayatı, sanat anlayışı ve eserleri üzerinde durulmuş; romanları varoluşçuluk açısından incelenmiştir.“Hikmet Hükümenoğlu'nun Romanlarında Varoluşçuluk”adlı tez çalışmasının giriş kısmında varoluşçuluk kuramı ile ilgili genel bilgiler verilip, Dünya ve Türk edebiyatındaki yerine değinilmiştir. İkinci bölümde yazarın hayatı, sanat anlayışı ve eserleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde yazarın romanları; olay örgüsü, kişiler, zaman, mekân ve tema bakımından incelenmiştir. Tezin dördüncü bölümü olan sonuç kısmında ise çalışmanın sonucunda ortaya çıkan verilerin değerlendirmesi yapılarak yazarın romanları ve varoluşçuluk ile ilgili ulaşılan sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Hikmet Hükümenoğlu's life, understanding of art and works, which found a solid place in Turkish literatüre since 2005, were analysed and her novels were examined in terms of structure and theme. In the introduction part of the thesis titled“Existentialism in Hikmet Hükümenoğlu's Novels”, In the first chapter, Its place in world and Turkish literature is mentioned. In the second part, the novels of the author, he name - content relationship, the plot, the cast of characters, the time, the place and the theme were examined. In the conclusion part, which is the fourth part of the thesis, after our study reaches the conclusion, the data that emerges are collected and presented.