Total diz artroplasti cerrahisi geçirmiş ve geçirmemiş diz osteoartritli bireylerde denge ve fonksiyonel durumun karşılaştırılması
Comparison of balance and functional status in inviduals with knee osteoarthritis who have and have not undergone total knee arthroplasty surgery
  1. Tez No: 864743
  2. Yazar: GİZEM ÖZBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, Fonksiyonellik, Denge, Diz Postürü, Osteoarthritis, Functionality, Balance, Knee Posture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma evre 4 osteoartrit tanılı artroplasti cerrahisi geçirmiş, cerrahi geçirmemiş ve sağlıklı bireyler arasında fonksiyonel denge, fiziksel fonksiyon, alt ekstremite dayanıklılığı, fonksiyonel mobilite, düşme riski, diz fleksiyon derecesi ve yaşam ka-litesini karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmaya yaşları 65 yaş ve üzeri her grupta 30 birey olmak üzere toplam 90 birey dahil edildi. Fonksiyonel denge süreli kalk yürü testi ile, fiziksel fonksiyon WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index) ile, alt ekstremite dayanık-lılığı sandalyede otur kalk testi ile, fonksiyonel mobilite Tinneti denge ve yürüyüş testi ile, düşme riski Berg denge ölçeği ile, diz fleksiyon açısı Posture Screen Mobile uygulaması ile ve yaşam kalitesi Kısa Form-36 (KF-36) ile değerlendirildi. Osteoartriti olup cerrahi geçirmiş, cerrahi geçirmemiş ve sağlıklı bireyler karşılaştı-rıldığında, süreli kalk ve yürü testi, WOMAC, Tinetti denge ve yürüyüş testi, Berg denge ölçeği, diz fleksiyon açısı ve KF- 36 skorları açısından anlamlı fark olduğu bulundu (p0,05). Çalışmamız evre 4 diz osteoartriti olan bireylerin denge, fiziksel fonksiyon ve yaşam kalitelerinin sağlıklı bireylere göre azalmış olduğunu, cerrahi geçirmiş bireylerin ise değerlendirdiğimiz bu parametreler açısından sağlıklı bireyler ile benzer seviyelere sahip olduğunu gösterdi. İleri evre diz osteoartriti olan bireylerde fonksiyonel durum ve yaşam kalitesini iyileştirmek için cerrahi tedavinin etkin olduğu ortaya koyuldu.
Özet (Çeviri)
Functional balance was assessed using the timed up and go test, physical function was assessed using the Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), lower extremity strength was assessed using the sit-to-stand test, functional mobility was assessed using the Tinneti balance and gait test, fall risk was assessed using the Berg balance scale, knee flexion angle was assessed using the Posture Screen Mobile application, and quality of life was assessed using the Short Form-36 (SF-36). When individuals with osteoarthritis who had undergone surgery, those who had not undergone surgery, and healthy individuals were compared, significant differences were found in the timed up and go test, WOMAC, Tinetti balance and gait test, Berg balance scale, knee flexion angle, and SF-36 scores (p0.05). Our study demonstrated that individuals with stage 4 knee osteoarthritis have decreased balance, physical function, and quality of life compared to healthy individuals, while those who underwent surgery have similar levels of these parameters to healthy individuals. Surgical treatment was shown to be effective in improving functional status and quality of life in individuals with advanced knee osteoarthritis.