Sınıf öğretmenlerinin yenilikçi düşünme becerisine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Views of elementary school teachers about innovative thinking skill
- Tez No: 864744
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRAN CALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yenilikçi Düşünme, Sınıf Öğretmeni, Beceri, Innovative Thinking, Elementary School Teacher, Skill
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin yenilikçi düşünme becerisine ilişkin görüşlerini incelemek amacıyla nitel araştırma desenlerinden biri olan nitel betimsel araştırma yöntemi temel alınarak tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma gurubunu Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerinde görev yapan maksimum çeşitlilik örneklem yöntemiyle seçilen 54 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Görüşmeler yüz yüze veya telefon görüşmesi şeklinde gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre sınıf öğretmenleri yenilikçi düşünme becerisini, daha çok yaratıcılık, adaptasyon, keşif, güncellik ve özgünlük olarak tanımlamakta olup yenilikçi düşünmeyi yeni fikir veya yeni ürün ortaya koyma, değişime açık olma ve değişime uyum sağlama olarak tarif etmektedirler. Yenilikçi düşünme becerisinin, özellikle yaratıcı düşünme olmak üzere, diğer becerilerle karşılıklı bir ilişki içerisinde olduğunu belirten sınıf öğretmenleri, öğrencilerini genellikle yenilikçi düşünme becerisine sahip olarak değerlendirmektedirler. Öğretmenler yenilikçi düşünmeye en çok kriz anlarında, çözülmesi gereken bir problem olduğunda, teknolojik uygulamalar gerçekleştirilirken, üretim ve tasarlama süreçlerinde ihtiyaç duymaktadırlar. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin birçoğu çevrelerinin, yenilikçi düşünme becerilerini geliştirici özelliklere sahip olduğunu ve mesleki deneyimleri arttıkça yenilikçi düşünme becerilerinin de arttığını ifade etmiştir. Öğretmenler, yenilikçi düşünme becerilerini geliştirmelerini engelleyen başlıca faktörlerin yöneticiler, alt yapı ve donanım eksikliği, veli tutumu ve maddi sıkıntılar olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenlerin bu beceriyi geliştirmek için en sık başvurduğu yollar, tartışma, sorgulama, araştırma, proje hazırlama ve rol oynamadır. Araştırmanın bulguları ışığında öğretmenlere, yenilikçi düşünme becerilerini kavramaları ve bu becerileri öğretim pratiklerine nasıl entegre edeceklerini öğrenmeleri için mesleki gelişim atölyeleri ve eğitim oturumları düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was created to investigate perspectives of elementary school teachers on creative thinking abilities using the qualitative descriptive research approach. 54 elementary school teachers from various parts of Turkey who were chosen using the maximum diversity sample approach made up the study group. A semi-structured interview form that the researcher devised was used to gather research data. The interviews took either over the phone or in person. Data analysis was done using the content analysis method. The results show that elementary school teachers characterize innovative thinking as coming up with new ideas or products, being open to change, and adjusting to change. They also define innovative thinking skills as creativity, adaptation, exploration, relevance, and originality. Elementary school teachers typically assess their students' innovative thinking abilities by pointing out the connections between creative thinking and other skills. Teachers most frequently need to be able to think creatively when faced with a crisis, when an issue needs to be solved, when using technology, and when designing and producing anything. Many of the elementary school teachers who took part in the study said that their work environment fosters innovative thinking and that as they get more expertise in the field, so does their ability to think creatively. Teachers reported that administrators, hardware and infrastructure shortcomings, parental attitudes, and financial hardships are the main things impeding the development of these talents. Teachers most frequently use role-playing, research, inquiry, debate, and project preparation to help students acquire this skill. Given the research findings, it is advised that professional development seminars and training sessions be held so that educators may better grasp innovative thinking skills and how to incorporate them into their teachers.
Benzer Tezler
- Empowering learner autonomy for developing writing skills through ai-enhanced reflective journals
Yapay zekâ destekli yansıtıcı günlükler aracılığıyla yazma becerilerinin geliştirilmesi için öğrenen özerkliğinin güçlendirilmesi
SENA KÖNEZ
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
Eğitim ve Öğretimİstanbul Medeniyet ÜniversitesiYabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SELAMİ AYDIN
- Covid-19 pandemisi sürecinde sınıf öğretmenlerinin yenilikçi düşünme becerilerine ilişkin görüşleri
Views on innovative thinking skills of classroom teachers in the covid-19 pandemic process
FATMA KALO
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Eğitim ve ÖğretimFırat ÜniversitesiTemel Eğitim Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRSEN SERHATLIOĞLU
- Sınıf öğretmenlerinin sosyal bilgiler dersi öğretim programındaki becerilere ilişkin görüşleri
Elementary school teachers' opinions on the skills in the social study curriculum
BURCU GÜRPINAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Eğitim ve ÖğretimErzincan Binali Yıldırım ÜniversitesiTemel Eğitim Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ŞÜKRAN CALP
- Bilgi işlemsel düşünme becerisine yönelik program tasarımının geliştirilmesi ve etkililiğinin değerlendirilmesi
The development and the evaluation of the effectiveness of the program design for computational thinking skill
ÖZLEM ÜZÜMCÜ
Doktora
Türkçe
2019
Eğitim ve ÖğretimGaziantep ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ERDAL BAY
- Sürdürülebilir öğretmen gelişimi: Mesleki öğrenme toplulukları
Sustainable teacher development: Professional learning communities
BURCU ALTUN
Doktora
Türkçe
2020
Eğitim ve ÖğretimAydın Adnan Menderes ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. PINAR YENGİN SARPKAYA