Yabancı göçmen algısı ve din (Ensar ve muhacir temsilleri bağlamında Erzurum örneği)
Perception of foreign migrants and religion (Erzurum city sample in the context of ancar and muhajir representations)
  1. Tez No: 864783
  2. Yazar: EBUBEKİR ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LOKMAN CERRAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Göç, Ensar, Muhacir, Religion, Migration, Ansar, Muhajir
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
İnsanlık tarihine bakıldığında toplumsal değişimlerin en önemli sebeplerinden birinin nüfus hareketliliğinin yani göçün olduğu görülür. Göçün yaratmış olduğu değişim sadece toplumsal değişimlere yol açmakla kalmaz bunun yanında ve ilk olarak bireylerin düşüncelerinde değişime yol açar. Göç din ilşikisi de bu bağlamda önemlidir. Çünkü din hem göçün önemli bir sebebi hem de göçten etkilenen bir toplumsal kurumdur. Dolayısıyla gerek birey ve gerekse toplumun göçe ve göçmenlere dair algı ve düşünceleri bu bağlamda önem kazanmaktadır. Birey ve toplumun bu algı ve düşünceleri ise yaşanılan döneme, bu dönemin şartlarına, bireylerin dini, sosyal, ekonomik durum, düşünce ve hassasiyetlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu tez çalışmasıda Erzurum'da yaşayan kişilerin, yabancı göçmenlere yönelik düşüncelerini kendi sosyal bağlamı içerisinde araştırmayı hedeflemektedir. Nitel bir araştırma olan bu çalışma, nitel araştırma yaklaşımlarından biri olan fenomolojik model esas alınarak ortaya konulmuştur. Fenomolojik yaklaşım ile ensar-muhacir kavramlarına kişilerin nasıl anlam yükledikleri ve bakış açıları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma alanını ise Erzurum'da yaşayan yerel halkın düşünceleri oluşturmaktadır. Araştırma, farklı seviyelerdeki ve sosyokültürel farklılıkları içinde barındıran otuz dört katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, yarı yapılandırılmış görüşme formuna bağlı kalınarak derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
When we look at the history of humanity, we see that one of the most important reasons for social changes is population mobility, i.e. migration. The change created by migration not only leads to social changes but also, and first and foremost, to changes in the thoughts of individuals. The relationship between migration and religion is also important in this context. Because religion is both an important cause of migration and a social institution affected by migration. Therefore, both the individual and society's perceptions and thoughts about migration and migrants gain importance in this context. These perceptions and thoughts of the individual and society vary according to the period in which they live, the conditions of this period, the religious, social, economic situation, thoughts and sensitivities of individuals. This thesis aims to investigate the thoughts of people living in Erzurum towards foreign immigrants within their own social context. This study, which is a qualitative research, is based on the phenomenological model, one of the qualitative research approaches. With the phenomenological approach, it was tried to reveal how people attribute meaning to the concepts of ansar-muhajir and their perspectives. The study area consists of the opinions of local people living in Erzurum. The research was conducted with thirty-four participants of different levels and sociocultural differences. In the research, in-depth interview technique was used based on a semi-structured interview form.