Spor liseleri öğrencilerinin sportmenlik algısının incelenmesi
Investigation of sportsmanship perception of sports high school students
  1. Tez No: 864795
  2. Yazar: COŞKUN GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor liseleri, Spormentlik algıları, Fairplay, Sportmenliğe aykırı davranışlar, Sports high schools, Perceptions of sportsmanship, Fairplay, Unsportsmanlike behavior
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada spor liseleri öğrencilerinin sportmenlik algısının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Türkiye'nin her bölgesinde bulunan 72 spor liselerinden 1104 öğrenciye ulaşılmıştır. Araştırma IBM Lisanslı SPSS 24.0 programıyla analizi yapılmıştır. Veri setinin normal dağılım gösterdiği bu durumunda, t-testi ve Anova Testi uygulanmıştır. Araştırma ile ilgili veriler aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri üzerinden yorumlamaya tabi tutulmuştur. Sportmenlik algısı literatürde birçok araştırmacı tarafından yapılmıştır. Araştırma sonucunda araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre sportmenlik yöneliminin benzer olduğu fakat Kız öğrencilerin kurallar ve yönetime saygı algılarının erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu bulunmuştur. Spor türüne göre takım sporları branşına sahip öğrencilerin sportmenlik yönelimlerin bireysel spor branşına sahip öğrencilere göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenci babalarının mesleğine göre babası memur ve esnaf olan öğrencilerin sportmenlik yönelimlerin diğer meslek grubuna sahip öğrencilere göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenci anne eğitimine göre lise, üniversite ve lisansüstü eğitim düzeyine sahip öğrencilerin sportmenlik yönelimlerin ilkokul ve ortaokul eğitim düzeyine sahip öğrencilere göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kulüpte lisanslı sporcu olmalarına göre kulüpte lisanslı spor yapan öğrencilerin Sportmenlik yönelimlerinin, lisanslı sporcu olmayan öğrencilere göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the sportsmanship perception of sports high school students. In the research, 1104 students from 72 sports high schools in every region of Turkey were reached. The research was analysed with IBM Licensed SPSS 24.0 programme. In this case, t-test and Anova Test were applied where the data set showed normal distribution. The data related to the research were subjected to interpretation through arithmetic mean and standard deviation values. Sportsmanship perception has been conducted by many researchers in the literature. As a result of the research, it was found that the sportsmanship orientation of the students participating in the research was similar according to the gender variable, but the perception of respect for rules and management of female students was higher than male students. According to the type of sport, it was concluded that the sportsmanship orientation of the students with team sports branch was significantly higher than the students with individual sports branch. According to the occupation of the students' fathers, it was concluded that the sportsmanship orientations of the students whose fathers were civil servants and tradesmen were significantly higher than the students with other occupational groups. According to the students' mother's education, it was concluded that the sportsmanship orientations of students with high school, university and graduate education level were significantly higher than those of students with primary and secondary school education level. According to being a licensed athlete in the club, it was concluded that the sportsmanship orientations of the students who were licensed athletes in the club were significantly higher than the students who were not licensed athletes.