Çocukların sınav kaygısı ölçeğinin güvenirlik genelleme meta-analiz çalışması
Reliability generalization meta-analysis study of children's test anxiety scale
  1. Tez No: 864903
  2. Yazar: EMRE TÜMTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenirlik genellemesi, Meta-analiz, Sınav kaygısı, Çocukların sınav kaygısı, İlkokulda sınav kaygısı, Reliability generalization, Meta-analysis, Test anxiety, Children's test anxiety, Test anxiety in primary school
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme Ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çocukların Sınav Kaygısı Ölçeği (ÇSKÖ) literatürde çocukların sınav kaygı durumlarını ölçmek amacıyla araştırmacılar tarafından yaygın olarak kullanılan bir ölçme aracıdır. ÇSKÖ'nün daha önceki uygulamalarına bakıldığında geniş aralıkta güvenirlik değerlerinin bildirildiği görülmüş olmasına rağmen ÇSKÖ üzerine literatürde güvenirlik genelleme meta-analiz çalışması yapılmadığı görülmüştür. Bu çalışmada ÇSKÖ uygulamalarından elde edilen güvenirlik değerlerinin değişkenliğini incelemek amacıyla Bonett dönüşümü kullanılarak dönüştürülen Cronbach alfa değerleri, rastgele etkiler modeliyle, R programında bulunan metafor paketi vasıtasıyla incelenmiştir. Dönüştürülmüş alfa değerlerine ait ortalama güvenirlik değerinin yanı sıra yayım yanlılığı, heterojenlik ve moderatör analizleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca ÇSKÖ'ye ait tümevarım oranları da literatür taraması sonucunda tespit edilmiştir. ÇSKÖ'nün geneli için ortalama güvenirlik değeri ,915 (%95 GA: [,904-,924] ve TA: [,829-,957]) olarak tahmin edilmiştir. Ölçeğin alt boyutları için; düşünce alt boyutunda ,867 (%95 GA: [,847-,884] ve TA: [,761-,926]), otonomik reaksiyon alt boyutunda ,795 (%95 GA: [,762-,824] ve TA: [,634-,886]) ve görev dışı davranışlar alt boyutunda ,740 (%95 GA: [,711-,767] ve TA: [,609-,827]) olarak ortalama güvenirlik değerleri tahmin edilmiştir. Heterojenlik durumu değerlendirmesi için yapılan analizlerde ölçeğin geneli ve alt boyutlarında heterojenlik durumunun oluştuğu tespit edildiğinden, heterojenliğin kaynağının değerlendirilebilmesi için ölçeğin geneli ve alt boyutları için kategorik ve sürekli değişkenler kullanılarak moderatör analizleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonunda bazı kategorik değişkenlerin (okul düzeyi, kıta, uygulanan ölçek, dil değişkeni) istatistiksel olarak anlamlı farklılık oluşturdukları tespit edilmiştir. Alt boyutlarda ülke, uygulanan ölçek ve dil değişkenleri düşünce alt boyutu ortalama güvenirlik değeri için istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermişlerdir. Görev dışı davranışlar alt boyutu için yayım türü değişkeni istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir. Sürekli değişkenler açısından ölçeğin geneli için ortalama yaş, görev dışı davranışlar alt boyutu için ortalama puan değişkenleri istatistiksel olarak anlamlı yordayıcılar olarak belirlenmiştir. Ölçeği çalışmalarında kullanmalarına rağmen uygulamalarına ait güvenirlik değerini raporlamayarak güvenirlik tümevarımı yapan çalışmaların oranı %11,21 olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen bulgular ÇSKÖ'nün ileride çocukların sınav kaygısı durumlarının değerlendirilmesi için yapılacak olan çalışmalarda kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Children's Test Anxiety Scale (CTAS) is a measurement tool widely used by researchers in the literature to measure children's test anxiety. Although it has been observed that a wide range of reliability values have been reported in previous applications of the CTAS, no reliability generalization meta-analysis study has been conducted on the CTAS in the literature. In this study, in order to examine the variability of the reliability values obtained from the CTAS applications, the Cronbach alpha values transformed using the Bonett transformation were examined with the random effects model via the metafor package in the R program. In addition to the pooled reliability value of the transformed alpha values, publication bias, heterogeneity and moderator analyses were performed. In addition, the induction rates of the CTAS were also determined as a result of the literature review. For the total scale, the pooled reliability was estimated as ,915 (95% CI: [,904-,924] and PI: [,829-,957]). For the sub-dimensions of the scale, pooled reliability values were estimated as ,867 (95% CI: [,847-,884] and PI: [,761-,926]) for the thoughts sub-dimension, ,795 (95% CI: [,762-,824] and PI: [,634-,886]) for the autonomic reactions sub-dimension, and ,740 (95% CI: [,711-,767] and PI: [,609-,827]) for the off-task behaviors sub-dimension. Since it was determined that heterogeneity occurred in the overall and sub-dimensions of the scale in the analyses conducted for the heterogeneity assessment, moderator analyses were conducted using categorical and continuous variables for the overall and sub-dimensions of the scale in order to evaluate the source of heterogeneity. At the end of the analyses, it was determined that some of the categorical variables (school level, continent, scale applied, and language variables) yielded statistically significant differences. In the sub-dimensions, country, applied scale, and language variables showed statistically significant differences for the pooled reliability value of the thoughts sub-dimension. For the off-task behaviors sub-dimension, the publication type variable showed a statistically significant difference. In terms of continuous variables, mean age for the overall scale and average score for the off-task behaviors sub-dimension were found to be statistically significant predictors. Although they used the scale in their studies, the rate of studies that did not report the reliability value of their applications and made reliability induction was determined as 11,21%. The findings obtained from this study show that the CTAS can be used in future studies to evaluate children's test anxiety.