Özel öğretim kurumlarında uygulanan piyano kursu programının incelenmesi
Review of the piano course program implemented in private educational institutions
  1. Tez No: 865035
  2. Yazar: DÖNDÜ DİLAN KOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN JELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, Piyano eğitimi, Program incelemesi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmayla Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı Özel Öğretim Kurumları Müdürlüğü'nün Özel Çeşitli Kurslar Programları içerisinde yer alan, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı onaylı Piyano Kursu Programı'nın incelenmesi amaçlanmıştır. Bu program Piyano Anasanat Dalı alanında eğitim görmek ve yorumcu ya da eğitici olarak kariyer sahibi olmak isteyen en az 6 yaş üzeri bireyler için hazırlanmıştır. Piyano Kursu Programı özet olarak 8 seviyeden oluşmaktadır. Her seviye de kendi içinde iki dönemden oluşmaktadır. Program haftada iki saat olmak üzere, programın haftalık dağılımına göre yılda 33 hafta; kurs süresi 8 seviyede toplam 528 saattir. Türkiye'de birçok kurumda yürütülen bu programın içerik ve konuları incelenerek, uzman görüşler ışığında geliştirilmesi için öneri sunulması, kurs programları hazırlanırken başka çalışmalara örnek olması açısından önemli bir ihtiyaç olarak görülmüştür. Bu araştırma; daha sonraki araştırmalara kaynak olma, eğitim ve kurs programlarının boyutlarının belirlenmesi açısından önemli görülmektedir. Programın incelenmesi amacıyla, program, programla ilgili makaleler, tezler, yönetmelikler incelenmiş doküman analizi yöntemiyle bulgulara ulaşılmıştır. Programın incelenmesi amacıyla ayrıca Eskişehir ilinde bulunan programı uygulayan kurumlara ve öğretmenlere ulaşılmış görüşmeler yapılmıştır. Önceden belirlenen ve uzman görüşleri alınan sorular öğretmenlere yöneltilerek görüşleri alınmıştır. Öğretmen görüşleri içerik analizi yöntemiyle incelenmiş, temalar, kategoriler ve kodlar oluşturulmuştur. Araştırmanın sonucunda programın uygulamasına ilişkin açıklamalarda yer alan 1 saat solfej dersinin yapılmadığı tespit edilmiştir. Kursiyerlerin bütünsel bir müzik eğitimi alması açısından teorik ders içeriklerinin arttırılması ve içeriğinin belirlenmesi önerilmektedir. Seviyeler öğretmen görüşleri doğrultusunda incelendiğinde, yaş grubuna, fiziksel yapılarına göre kursiyerlere çalıştırılacak eserlerin öğretmen tarafından seçilmesi gerektiği, seviyeler arasında ve seviyeler içinde tutarsızlıklar olduğu, gam ve teknik çalışmaların düzenlenmesi gerektiği, tüm seviyelerde her müzik döneminden eser olması gerektiği, programdaki bestecilerin, etüt ve eserlerin seçeneklerinin artırılması gerektiği, solfej, armoni, piyano edebiyatı ve form bilgisi derslerinin kursiyerin eserleri dönemine ve stiline uygun çalabilmesi için programda yer alması gerektiği, oda müziği çalışmaları için kurumların inisiyatif alarak ders ortamını sağlamaları gerektiği düşünülmektedir. Programda yer alan bestecilerin ve eserlerin kısıtlı olduğu tespit edilmiştir. Programda eser ve besteci seçeneklerinin çoğaltılması kursiyerlerin temel piyano eserlerini tanımalarını geliştireceği düşünülmektedir. Piyano Kursu Programının içerisinde bulunan gam, arpej, etüt ve egzersiz çalışmaları piyano tekniği edinme açısından yeterli görünmesine karşın yaş aralığının belirlenmemiş olmamasından dolayı her kursiyerin piyano çalma tekniğini, edinmelerini sağlamayacağı düşünülmektedir. Programda yer alan sonat ve konçerto gibi büyük ölçekli eserlerin çalınmasının, program süresince zor olduğunu, bu konuda program içeriğinin hafifletilmesi gerektiği de düşünülmektedir. Programın seviyelerinin hem birbirleri hem de kendi arasında tutarlı olmadıkları, bu nedenle uygulanışı daha gerçekçi bir programın, müzik eğitimcileri, piyano pedagogları ve üniversitelerle iş birliği içinde tekrar hazırlanması önerilmektedir. Uygulamadaki farklılıkları ortadan kaldırmak ve standart bir eğitim sağlamak açısından, bir uygulama kitabı düzenlenmesi önerilmektedir. Öğretmen görüşleri doğrultusunda programın geliştirilmesi en gerekli bölümünün ölçme değerlendirme ve sınav uygulaması olduğu tespit edilmiştir. Sınavda değerlendirme yapacak öğretmenlerin piyano alanında uzman olmaları, uygulamalı sınavların yanında teorik sınavların yapılması, sınav kriterlerinin belirlenerek sınavların merkezi sınav haline getirilmesi, kursiyerlerin kolay erişimini arttıracak ve maliyeti azaltacak online sınav uygulamasının da seçenek olarak sunulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the Piano Course Program approved by the Board of Education and Discipline, which is included in the Special Various Course Programs of the Directorate of Private Educational Institutions affiliated with the Ministry of National Education. This program is prepared for individuals over the age of 6 who want to study in the field of Piano Major and have a career as a performer or educator. The piano course program consists of 8 levels in summary. Each level consists of two periods. The program is two hours a week, 33 weeks a year according to the weekly distribution of the program; The course duration is 528 hours in total at 8 levels. Examining the content and subjects of this program, which is carried out in many institutions in Turkey, and making suggestions for its development in light of expert opinions, has been seen as an important necessity to set an example for other studies in course program preparation. This research is considered important in terms of being a source for further research and determining the dimensions of training and course programs. In order to examine the program, various documents such as the program itself, articles related to it, theses, and regulations were analyzed, and findings were obtained through document analysis. In order to examine the program, the institutions and teachers implementing the program in Eskişehir were contacted and interviewed. The questions, which were determined in advance and received expert opinions, were directed to the teachers and their opinions were received. Teacher opinions were examined using the content analysis method, and themes, categories and codes were created. As a result of the research, it was determined that the 1-hour solfege lesson stated in the explanations regarding the application of the program was not held. In order for trainees to receive a holistic music education, it is recommended to increase the theoretical course content and determine its content. When the levels are examined in line with the opinions of the teachers, it is seen that the works to be played by the trainees according to their age group and physical structure should be selected by the teacher, there are inconsistencies between and within the levels, scale and technical studies should be arranged, there should be works from every musical period at all levels, composers, etudes and works in the program should be included. It is thought that the options should be increased, solfeggio, harmony, piano literature and form knowledge courses should be included in the program so that the trainee can play the works in accordance with the period and style, and institutions should take the initiative and provide a course environment for chamber music studies. It is thought that the composers and works included in the program are limited. Increasing the selection of works and composers in the program is believed to improve trainees' recognition of basic piano works. Although the scale, arpeggio, etude and exercise studies included in the Piano Course Program seem sufficient to acquire piano technique, it is thought that not every trainee will be able to acquire the piano playing technique since the age range is not determined. It is also thought that playing large-scale works such as sonatas and concertos in the program is difficult during the program, and the content of the program should be lightened in this regard. It is suggested that the levels of the program are not consistent with each other and among themselves, so a more realistic program should be prepared again in cooperation with music educators, piano pedagogues and universities. In order to eliminate differences in practice and provide standard training, it is recommended to prepare a practice book. In line with teachers' opinions, it was determined that the most necessary part of the program to be developed was measurement, evaluation and exam practice. It is recommended that the teachers who will evaluate the exam should be experts in the field of piano, theoretical exams should be held in addition to practical exams, exam criteria should be determined and exams should be made centralized, and online exam application should be offered as an option, which will increase easy access for trainees and reduce costs. Key Words : Music education, Piano education, Program review