Israrlı Takip ve Taciz Ölçeğinin Türkçe standardizasyon çalışması: Mağdurlarının travma sonrası stres ve psikolojik belirti düzeylerinin incelenmesi
The Turkish standardization study of Stalking and Harassment Scale: Examining post traumatic stress and psychological symptom levels of victims
  1. Tez No: 865386
  2. Yazar: NAZİRE AYŞENUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP BELMA GÖLGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Israrlı takip, güvenirlik, geçerlik, travma, psikolojik sağlık, Stalking, reliability, validity, trauma, psychological health
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Israrlı takip, psikoloji literatüründe son yıllarda sıklıkla incelenen bir kavramdır. Israrlı takip ruh sağlığı kadar toplum sağlığı ve hukuk alanının da konusu olmuştur. Özellikle ısrarlı takip davranışının bireyde neden olduğu sonuçlar psikolojik ve fiziksel sağlığa olan etkileri bu kavrama olan önemin artmasına neden olmuştur. Türkçe literatür incelendiğinde ısrarlı takip için yapılan çalışmaların az olduğu ve etkili ölçüm araçlarının olmadığı görülmüştür. Bu çalışma, Turmanis ve Brown tarafından geliştirilen Israrlı Takip ve Taciz Ölçeği'nin psikometrik yapısının incelenmesi ve Türkçe'ye uyarlanması amacıyla yapılmıştır. Yapılan çalışma için 409 kadın ve 92 erkek olmak üzere 501 kişiye ulaşılmış ancak ısrarlı takip mağduru olduğu belirlenen 225 kadın ve 37 erkek olmak üzere toplam 262 kişi üzerinden analizler yapılmıştır. Katılımcılara içerisinde sosyodemografik veri formu, Israrlı Takip Mitleri, Israrlı Takip ve Taciz Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri ve PCL-5 Travma Sonrası Stres Kontrol Listesi'nin bulunduğu anket formu uygulanmıştır. Çalışma iki aşamalı planlanmış olup ilk aşamada uyarlama analizlerine yer verilmiş ikinci aşamada ise araştırma hipotezleri test edilmiştir. Elde edilen ilk bulguda Israrlı Takip ve Taciz Ölçeği'nin Türkçe dil geçerliği sağlanmıştır. Ardından yapılan faktör analizi sonucunda ölçeğin yapı geçerliği sağlanmıştır. Ölçek iki faktör ve beş alt boyutlu bir yapı sergilemektedir. Hesaplanan faktör ve alt boyutlar arasındaki ilişkilerin yüksek olduğu görülmüştür. Ölçüt bağıntılı geçerlik için araştırma ölçeğinin diğer ölçekler ile makul düzeyde anlamlı ilişkiye sahip olduğu bulunmuştur. Hesaplanan Cronbach Alfa ve Guttman İki Yarı katsayıları ölçeğin güvenilir bir ölçek olduğunu göstermiştir. Bu kapsamda Israrlı Takip ve Taciz Ölçeği'nin Türkçe'de güvenilir ve geçerli bir ölçme aracı olduğu bulgulanmıştır. Çalışmanın ikinci kısmındaki hipotez testleri sonucunda kadınların erkeklere oranla daha çok ısrarlı takibe maruz kaldıkları görülmüştür. Ayrıca ısrarlı takibin uygulanmasında erkeğin kadını takip etmesi ve kadının erkeği takip etmesinin ağırlıkta olduğu bulunmuştur. Erkek katılımcılar cinsiyete göre mitler noktasında kadınlara oranla daha yüksek inanç sergilemiştir. Israrlı takip ve taciz ölçeği için kadın ve erkek katılımcıların puan medyanları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Israrlı Takip ve Taciz Ölçeği ile Travma Sonrası Stres Kontrol Listesi, anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon, hostilite ve Kısa Semptom Envanteri toplam puanı arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Israrlı takibin sıklığındaki artış bireylerin ısrarlı takipten etkilenme düzeyi, travma sonrası stres ve psikolojik belirti puanlarını anlamlı şekilde arttırmaktadır. Israrlı takipten sonra bireyin kendisini savunmasız hissetme düzeyi travma sonrası stres ve psikolojik belirtiler ile anlamlı ilişkilidir. Yaşanılan yere, medeni durum ve geçmiş mağduriyet değişkenlerine göre katılımcıların Israrlı Takip ve Taciz Ölçeği puanları arasında anlamlı farklar bulunmuştur. Elde edilen bulgular ısrarlı takip davranışının daha iyi anlaşılmasında ve yapılacak çalışmalarda kullanılması olası bir ölçüm aracının Türkçe literatüre kazandırılmasında değerli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Stalking is a concept that has been frequently studied in the psychological literature in recent years. A persistant behaviour, stalking has become a subject of public health and legal fields as well as mental health. Especially the consequences of stalking behavior on the individual and it's effects on psychological and physical health have led to an increase in the importance of this concept. When Turkish literature was examined, it was seen that studies on stalking were few and there were no effective measurement tools. This study was conducted to examine the psychometric structure of the Stalking and Harassment Behaviour Scale developed by Turmanis and Brown and to adapt it to Turkish. For the study, 501 people, 409 women and 92 men, were reached, but analyses were made on a total of 262 people, 225 women and 37 men, who were determined to be victims of stalking. A survey form including sociodemographic data form, Stalking Myths, Stalking and Harassment Behaviour Scale, Brief Symptom Inventory and PCL-5 Post-Traumatic Stress Checklist was applied to the participants. The study was planned in two stages; adaptation analyzes were included in the first stage, and research hypotheses were tested in the second stage.In the first finding, the Turkish language validity of the Stalking and Harassment Behaviour Scale was established. As a result of the subsequent factor analysis, the construct validity of the scale was ensured. The scale displays a structure with two factors and five sub-dimensions. It was observed that the relationships' between the calculated factor and sub-dimensions were high. for criterion- related validity, the research scale was found to have a reasonably significant relationship with other scales. Calculated Cronbach's Alpha and Guttman Half-Half coefficients showed that the Stalking and Harrashment Behaviour Scale is a reliable scale. In this context, it has been found that the Stalking and Harassment Behaviour Scale is a reliable and valid measurement tool in Turkish. As a result of the hypothesis tests in the second part of the study, it was seen that women were exposed to more persistent stalking than men. In addition, it has been found that in the implementation of stalking, the predominance is that the man follows the woman and the woman follows the man. Male participants showed higher beliefs in myths than women, depending on gender. There was no significant difference between the median scores of male and female participants for the Stalking and Harassment Behaviour Scale. Significant relationships were found between the Stalking and Harassment Behaviour Scale and the Post-Traumatic Stress Checklist, anxiety, depression, negative self, somatization, hostility, and the Brief Symptom Inventory total score. The increase in the frequency of stalking significantly increases individuals' level of exposure to stalking, post- traumatic stress and psychological symptom scores. The individuals' level of feeling vulnerable after stalking is significantly related to post-traumatic stress and psychological symptoms. Significant differences were found between the participants' Stalking and Harassment Behaviour Scale scores according to place of residence, marital status and past victimization variables. The findings obtained are considered valuable in better understanding stalking behavior and in introducing a measurement tool that can be used in future studies to the Turkish literature.