Sümer'de kadın
Woman in Sumerian
  1. Tez No: 865394
  2. Yazar: FATMA GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED FAZIL HİMMETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sümer, Kadın, Toplum, Cinsiyet, Sumer, Women, Society, Gender
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
MÖ. 3500'lerde Mezopotamya coğrafyasının güneyine gelerek yüksek bir medeniyet kurmuş olan Sümerler, inanç sistemleri, hukuk anlayışları ve toplumsal işleyişleri açısından günümüze oldukça fazla bilgi bırakmışlardır. Yazıyı icat eden Sümerliler, yaşamlarının çoğu alanını kayıt altına almışlardır. Nereden ve ne sebepten dolayı bu coğrafyaya geldikleri kesin olarak bilinmeyen Sümerliler, ilk kanun yapan halk olma özelliğine de sahiptirler. Bu kanunlar aracılığı ile kadın ve erkek arasında, sahip olunan haklar da görülmektedir. Cinsiyetler ve işlenen suçlar arasında, ceza anlamında farlılıklar görülmektedir. Müşterek bir yaşam şeklini benimseyen Sümerler, kanal yapımından mabet yapımına vb. birçok alanda birlikte çalışmaktadırlar. Toplum düzeninin istikrarlı ilerleyebilmesi amacıyla, öncelikle aile birliği, evlilik kurumuyla sağlanmakta ve resmi sözleşmeler aracılığı ile güvence altına alınmaktadır. Çoktanrılı bir inanışa sahip olan Sümerler, oluşturmuş oldukları mitler aracılığı ile toplumsal açıdan fayda ve zarar getirebilecek çoğu durumu mitlerinde işleyerek tanrı ve tanrıçaları insan şeklinde tasvir etmektedirler. Ataerkil bir toplum yapısına sahip olan bu halk, cinsiyetler üzerinde roller belirlemiştir. Aile yapısında ve yapılan mesleklerde, cinsiyetler üzerinde belirlenen roller, etkin olmaktadır. Kadın ve erkek arasında belirlenen bu roller, inanç sistemleri aracılığı ile desteklenmiş olup, hukuk sistemleri ile sağlamlaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Sumerians, whose origins and reasons for coming to this geography are not exactly known, were also the first people to make laws. The Sumerians, who came to the South of Mesopotamia in the 3500s BC and established ahigh civilization, have left a lot of information to the present day in terms of the belief systems, understanding of law, and social functioning. The Sumerians, who invented writing, recorded many aspects of their lives. The Sumerians, whose origins and reasons are not exactly known, were also the first people to make laws. The rights of men and women are also protected by these laws. There are differences in terms of punishment Between genders and crimes committed. The Sumerians, who adopted a common way of life, worked together in many areas, from canal construction to temple construction, etc. In order to ensure the stability of the social order, family unions are primarily provided through formal contracts. The Sumerians, who have a polytheistic belief, delineate gods and goddesses in human form by handling in their myths many situations that may bring benefit or harm in terms of society through the myths they have created. These people, who have a patriarchal social structure, have determined by gender are effective in family structure and professions. These roles determined Between men and women have been supported through belief systems and reinforced through legal systems.