Hirschsprung hastalığı: 15 yıllık deneyim
Hirschsprung's disease: A 15-year experience
- Tez No: 86545
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Üroloji, Child Health and Diseases, Urology
- Anahtar Kelimeler: Hirschsprung Hastalığı, Uzun dönem sonuçlar, Hirschsprung's Disease, Long-term follow-up
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
1981-1998 yıllan arasında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi A.B.D' da Hirschsprung hastalığı tanısı konularak düzeltici operasyon yapılan 77 hasta çalışmaya alınmıştır. Bu hastaların hastane kayıtlan incelenerek yapılan operasyon teknikleri ve sonuçları, komplikasyonlar, mortalite değerlendirilmiş, 35 hastanın en uzun 15 yıl olmak üzere barsak fonksiyonları ve yaşam kalitesi incelenmiştir. Barsak fonksiyonlarını değerlendirmek amacı ile günlük gaita sayısı, laksatif veya lavman gereksinimi, gece ve gündüz kaçırmaları sorgulanarak literatürde kabul görmüş şekilde mükemmel, iyi, orta ve kötü olmak üzere sınıflandırılmıştır. Hastalann 71 tanesi erkek, 6 tanesi kızdır, % 3.8'de aile insidansı mevcuttur. Hastaların % 74'de rektosigmoid bölge tutulmuştur, % 41.5'u bir aydan önce kliniğimize başvurmuştur. 19 hastada 20 ek anomali saptanmıştır. Sekiz hasta düzeltici operasyondan en erken dört ay, en geç 2.5 yıl sonra kaybedilmiştir. Kliniğimizde, 38 Swenson, 21 modifıye Duhamel, 15 Boley olmak üzere iki ileal segment yaması ve bir klasik Soave operasyonları uygulanmıştır. Postoperatif dönemde en sık karşılaşılan komplikasyonlar enterokolit ve soilingdir. % 18.1 oranında enterokolit, % 19.4 soling saptanmıştır. Enterokolit ataklarının ilk üç yılda belirgin olduğu, operasyon tipine ve operasyon yaşına bağlı olmadığı ve uzun dönemde barsak fonksiyonları üzerine etkisi olmadığı görülmüştür. Soiling şikayetinin ise düzenli takip ve tuvalet eğitimi ile tamamen kaybolduğu, operasyon tekniği ile ilgisi olmadığı saptanmıştır. Başvuran hastalann en büyüğü 30, en küçüğü iki olmak üzere yaş ortalaması 949+1.18, takip süresi ise 5.83+0.69 yıldır. Hastalann yedisi tuvalet eğitimini henüz tamamlamadığı için barsak fonksiyonlan değerlendirmeye alınmamıştır. Hastalann barsak fonksiyonları 16 tanesinde mükemmel, yedi tanesinde iyi, dört tanesinde orta, mental retardasyonu olan bir hasta inkontinan olduğundan kötü olarak değerlendirilmiştir. % 45.7 kontinans sağlanmıştır. Sonuçlar, Hirschsprung hastalığında barsak fonksiyonlannın tanı yaşı, operasyon yaşı ve tekniği ve komplikasyonlara bağlı olmadığı, düzenli takip sonrasında soiling şikayetinin belirgin olarak düzeldiğini göstermiştir. İleri yaşlarda yaşıtlan ile gelişimlerinde ve sosyal yaşantılannda fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Hircshsprung's Disease: A 15 -Year Experience During the period from 1981 to 1998, 77 children received different surgical treatment at department of Pediatric Surgery, Üniversitesy of 19 Mayıs for Hirschsprung's Disease (HD). The records of these patients were reviewed retrospectively to assess presenting symptoms, associated abnormalities, surgical procedures, complications and functional results of treatment. 35 patients were admitted to clinic for long-term results arter surgery. There was a significant preponderance of boys in the series, the male to female ratio being 11.8 to 1. A family history of HD was noted % 3.8. Age at diagnosis was younger than 30 days in 32 patients ( % 41.5). 19 patient had 20 additional anomaly. The extent of aganglionosis was % 74 rectosigmoid. There were eight deaths. Enterocolitis was the most comman cause of death. The modified Duhamel procedure was used in 21 children, the Boley procedure in 15 children, the Swenson procedure in 38 children, replacement of ileal segment in two children and classical Soave in one children. Enterocolitis and soiling are most comman complications in patients with HD. The functional results was evaluated in 35 patients at a mean age of 9.49+1.18 and mean follow-up 5.8± 0.69, range 2 to 15. There were % 47.5 continence and % 31.4 soiling. As a results, diagnosis and surgery time, different surgical procedure, complications and enterocolitis are not related with function after surgery. Long-term follow-up is demonstrated progressive improvement in function during chilhood and adolescense and an important component of patient care.