Erişkin nöroloji kliniklerinde dijital subtraksiyon anjiografi yöntemiyle internal karotis arter stenozu saptanan hastalarda darlık derecesinin nötrofil lenfosit oranı arasındaki ilişkiye yönelik retrospektif değerlendirmeli çalışma
A retrospective study on the relationship between the degree of stenosis and neutrophil lymphocyte ratio in patients with internal carotid artery stenosis detected by digital subtraction angiography in adult neurological clinics
- Tez No: 865454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL AY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İnternal karotis arter stenozu, dijital subtraksiyon anjografi, nötrofil/lenfosit oranı, inflamasyon, nöroloji, Internal carotid artery stenosis, digital subtraction angiography, neutrophil/lymphocyte ratio, inflammation, neurology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Nöroloji Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Gaziantep, 2024 Amaç: Bu çalışmanın amacı, erişkin nöroloji kliniklerinde dijital subtraksiyon anjografi yöntemiyle internal karotis arter stenozu saptanan hastalarda darlık derecesinin nötrofil/lenfosit oranı arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif bir çalışma olup hasta dosyaları taranarak veriler elde edilmiştir. Çalışma kapsamında toplam 557 hasta dosyası incelenmiştir. Çalışmaya, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi erişkin nöroloji kliniğine başvuran ve Dijital Subtraksiyon Anjografi (DSA) yöntemiyle internal karotis arter stenozu saptanan hastalar dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında toplam 557 hasta değerlendirilmiştir. Hastaların demografik ve klinik verileri hastane kayıtlarından elde edilmiştir. Çalışma kapsamında değerlendirilen hastaların yaşları 32-91 arasında değişmekte olup ortalama yaş ise 67.57±9.73 olarak hesaplanmıştır. Çalışma kapsamında değerlendirilen hastaların %66.2'si (n = 369) erkek, %33.8'i (n = 188) ise kadındı. Bulgular: Çalışmamız sonucunda erkek hastalarda Nötrofil/Lenfosit Oranının (NLO) kadın hastalara kıyasla anlamlı şekilde yüksek olduğu saptanmıştır. Diabetes Mellitus ve Hipertansiyonu olan ve olmayan internal karotis stenozlu hastalarda NLO açısından farklılık saptanmamış iken Hiperlipidemisi olanlarda NLO değerinin anlamlı şekilde daha düşük olduğu saptanmıştır Çalışma kapsamına alınan internal karotis arter stenozlu hastaların 217'sinde (%39) %50'nin altında darlık söz konusu iken 106'sında (%19) %50-69, 100'ünde (%18) %70-89 ve 134'ünde (%24.1) %90-99 arasında darlık bulunmaktadır. %50'den az darlığı olanlarda yaş ortalamasının diğerlerinden anlamlı şekilde daha düşük olduğu saptanmıştır. Kadın hastaların %41.5'inde %50'nin altında, %22.3'ünde %50-69, %12.8'inde %70-89, %23.4'ünde de %90-99 darlık söz konusu iken erkeklerin %37.7'sinde %50'nin altında, %17.3'ünde %50-69, %20.6'sında %70-89, %24.4'ünde de %90-99 darlık saptanmıştır. Darlık derecesine göre nötrofil/lenfosit oranında farklılık olup olmadığını belirlemek için yapılan istatistiksel analiz sonucunda en yüksek nötrofil/lenfosit oranının %50-69 arasında darlığı olan hastalarda, en düşük nötrofil/lenfosit oranının %50'nin altında darlığı olan hastalarda olduğu saptanmış olup gruplar arasında nötrofil/lenfosit oranı açısından fark anlamlı bulunmamıştır Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında internal karotis darlık derecesi ile nötrofil/lenfosit arasında ilişki saptanmamıştır. Karotis arter darlığı olan hastalarda inflamasyona katkıda bulunan faktörleri araştırmak ve NLO'nun bu hastalarda inflamasyonun şiddetini ve karotis arter darlığını güvenilir bir şekilde tahmin edip edemeyeceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Neurology Department, Specialızation Thesis, Gaziantep, 2024 Aim: The aim of this study was to evaluate the relationship between the degree of stenosis and neutrophil/lymphocyte ratio in patients with internal carotid artery stenosis detected by digital subtraction angiography in adult neurological clinics. Materials and Methods: This was a retrospective study and data were obtained by reviewing patient files. A total of 557 patient files were analysed. The study included patients who were admitted to the adult neurology clinic of Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital and who were found to have internal carotid artery stenosis by digital subtraction angiography (DSA). A total of 557 patients were evaluated in the study. Demographic and clinical data of the patients were obtained from hospital records. The ages of the patients evaluated in the study ranged between 32-91 years and the mean age was calculated as 67.57±9.73 years. Among the patients evaluated in the study, 66.2% (n = 369) were male and 33.8% (n = 188) were female. Results: As a result of our study, neutrophil/lymphocyte ratio was found to be significantly higher in male patients compared to female patients. While no difference was found in terms of NLR in patients with internal carotid stenosis with or without diabetes mellitus and hypertension, NLR was found to be significantly lower in patients with hyperlipidemia. Among the patients with intrernal carotid artery stenosis, 217 (39%) had less than 50% stenosis, 106 (19%) had 50-69% stenosis, 100 (18%) had 70-89% stenosis and 134 (24.1%) had 90-99% stenosis,. The mean age of patients with less than 50% stenosis was significantly lower than the others. While 41.5% of female patients had less than 50%, 22.3% had 50-69%, 12.8% had 70-89%, and 23.4% had 90-99% stenosis, 37.7% of male patients had less than 50%, 17.3% had 50-69%, 20.6% had 70-89%, and 24.4% had 90-99% stenosis. As a result of the statistical analysis performed to determine whether there was a difference in neutrophil/lymphocyte ratio according to the degree of stenosis, the highest neutrophil/lymphocyte ratio was found in patients with stenosis between 50-69% and the lowest neutrophil/lymphocyte ratio was found in patients with stenosis below 50%, and the difference between the groups in terms of neutrophil/lymphocyte ratio was not found to be significant. Conclusion: When the results obtained from our study significant relationship has not been detected between internal carotid stenosis degree and neutrophil/lymphoside. There is more researches to detect whether to predict the factors that cause severity of inflammation and degree of carotid artery stenosis risk of NLR in these patients.