Farklı giriş kavitesi tasarımlarının işlem sonrası ağrı ve bakteri yükü üzerindeki etkisi: Randomize kontrollü klinik bir çalışma
The effect of different entrance cavity designs on post-procedural pain and bacterial load: A randomised controlled clinical study
- Tez No: 865469
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL KARATAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Truss endodontik kavite, bakteri yükü, postoperatif ağrı, geleneksel endodontik kavite, Truss endodontic cavity, bacterial load, postoperative pain, conventional endodontic cavity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Tez çalışmamızdaki amaç farklı endodontik giriş kavitesi tasarımlarının, enstrümantasyon ve irigasyon işlemlerinden sonra kanal içi total bakteri yükü ve postoperatif ağrı üzerine etkilerini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda, dahil edilme kriterlerini karşılayan asemptomatik apikal periodontitistli mandibular molar dişlere sahip 100 hasta dahil edildi. Bu hastalar endodontik giriş kavite tasarımına göre rastgele iki farklı gruba ayrıldı (n=50): 1.grup; Geleneksel endodontik kavite (GEK), 2.grup; Truss endodontik kavite (TREK). Kavite tasarımlarından önce dezenfeksiyon prosedürleri uygulandı. Kavite hazırlığı sonrasında dişlerden sterilite örneği (S0), kök kanal enstrümantasyonu ve dezenfeksiyonundan önce (S1),işlemden sonra (S2) örnekleri alınarak qPCR yöntemi ile analiz edildi. Aynı zamanda hastaların postoperatif ağrılarını değerlendirmek için VAS skalası kullanılarak 1., 3., 5. ve 7. günlerdeki ağrı düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda gruplar arası total bakteri yükünün yüzdelik olarak değişiminde anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Mevcut çalışmamızın bulguları ışığında TREK tasarımının kanal debridmanının etkin bir şekilde yapılmasını engelleyerek kanal içi bakterilerin uzaklaştırılma miktarını olumsuz yönde etkilediği sonucuna varılabilir. Ayrıca incelenen GEK ve TREK tasarımlarının işlem sonrası ağrı seviyesi üzerine bir etkisi bulunmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the present thesis was to investigate the effect of different endodontic access cavity designs on intra-canal bacterial load and postoperative pain after following root canal treatment. Material and Method: In the study, 100 patients with mandibular molars diagnosed with asymptomatic apical periodontitis were included. All the patients were randomly divided into two different groups according to endodontic cavity design (n=50): Group 1; Traditional Access Cavity (GEK), Group 2; Truss Endodontic Cavity (TREK).. Following the cavity preparation, samples were taken before (S1) and after (S2) root canal preparation procedures. Then the samples were analysed using qPCR method. The pain levels on the 1st, 3rd, 5th and 7th days were also recorded using the VAS scale to evaluate the postoperative pain of the patients. Results: A statistically significant difference was found between the groups in terms of the percentage change of total bacterial load (p0.05). Conclusion: According to the findings of our current study, it can be concluded that the TREK design negatively affects the amount of intracanal bacteria removal by preventing effective root canal debridement. Additionally, it was determined that the GEK and TREK designs had no effect on the level of post-operative pain.