İnşaat mühendisliği uygulamalarında, karbon ayak izinin sınırlandırılması ve sürdürülebilirlik
Limiting carbon footprint and sustainability in civil engineering applications
- Tez No: 865551
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN HÜSEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon ayak izi, Sürdürülebilirlik, Yeşil bina sertifika sistemleri, Sürdürülebilir beton uygulamaları, Geri dönüşüm, Carbon footprint, Sustainability, Green building certification systems, sustainable Sustainable concrete applications, Recycle
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Dünyada ve Türkiye'de sanayi ve inşaat faaliyetlerinin artması sera gazlarının atmosferde yoğunlaşmasına sebep olmaktadır. Küresel ısınma ve beraberinde iklim değişikliğinin sonuçları yeryüzündeki canlı yaşamını tehdit etmektedir. Endüstriyel sektörlerin enerji taleplerinin artarak devam etmesi doğal kaynakların hızla tükenmesini de beraberinde getirerek, gelecek nesillerin yaşam standartlarını doğrudan etkilemektedir. Yaşanan çevresel sorunları yeni uygulamalarla önlemek amacıyla ortaya atılan kavram sürdürülebilirlik kavramı olmuştur. Bu tez kapsamında inşaat sektöründe karbon ayak izinin sınırlandırılmasına yönelik çalışmalar ve yaşamın her alanına etki eden sürdürülebilirlik kavramının öncelikle, çevre kirliliği ve doğal kaynak kullanımında inşaat sektörünün oynadığı rol değerlendirilmiştir. Son 20 yılda, inşaat mühendisliği uygulamalarında karbon ayak izinin sınırlandırılması ve atıkların farklı şekillerde yeniden kullanılması üzerinde yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir. Bu sentez çalışması ışığında, inşaat mühendisliği uygulamalarında karbon ayak izinin sınırlandırılması ve sürdürülebilir olmasına yönelik yapılması gereken çalışmalar irdelenerek bazı sonuçlara varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increase in industrial and construction activities in the world and in Turkey causes greenhouse gases to concentrate in the atmosphere. Global warming and the consequences of climate change threaten the living life on earth. The increasing energy demands of the industrial sectors bring along the rapid depletion of natural resources and directly affect the living standards of future generations. In order to prevent environmental problems with new practices, the concept of sustainability has been introduced. Within the scope of this thesis, studies on expanding the carbon footprint in the construction sector and the role of sustainability affecting the living space, primarily in environmental protection and natural resource use, are evaluated. In the last 20 years, studies on civil engineering practices, limiting the carbon footprint and reusing waste with different durability have been evaluated. The studies that need to be done to expand this synthesis study, to limit the carbon footprint of civil engineering applications and to make them sustainable have been examined and reached in some chapters.