İlhan Berk şiirindeki imge dünyasından yansıyan resim ve heykellerin otobiyografik ve monografik bir hikaye bağlamında incelenmesi
Examination ofpaintings and sculptures reflecting the world of images in İlhan Berk's poetry in the contex of an aotobiographical and monographic story
  1. Tez No: 865638
  2. Yazar: AYSUN TELLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İlhan Berk, Şiir, Heykel, Resim, Metinlerarası, İlhan Berk, Poetry, Sculpture, Painting, Intertextuality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmada, İlhan Berk şiir evreni ve özelde“Dün Dağlarda Dolaştım Evde Yoktum, Lettera Amorosa, Madrigaller, Galata, Pera”eserleriyle kurulan yakın temas, şiirlerle dolaşma hali, şiirlerden esinle yaratılan desen, resim, heykeller ele alınmış, İlhan Berk'in imge dünyasından yansıyan görsel dil üzerine düşünülmüştür. İlhan Berk'in izlerinde gezintiler; otobiyografik ve kimi zaman monografik bir hikaye bağlamında ele alınıp, gezintiler sırasında yaşanan anılar, günlüklerden aktarılan notlar, mektuplar, şiirler ve izlere dair yapılan desen ve heykel çalışmaları, fotoğraf arşivi ve kaynak alıntılarıyla aktarılmıştır. Yaklaşık dört yıla yayılan çalışma sürecinde, gerek Bodrum gerekse İstanbul'da Berk'e temas etmek amacıyla dolaşılan yerler, kitaplar farklı zamanlarda ve mevsimlerde gezilip, incelenip izlenimler aktarılmıştır. Sürecin başından sonuna geçen süre boyunca üretim süreçleri, kullanılan malzeme ve tekniklerin farklılaşması, yeni denemelere açılan yollar üretim ve okuma pratiklerinin birlikteliği, şiirsel bir dille ve kimi yerlerde öykü bağlamında aktarılmıştır. Çalışmaya genel hatlarıyla bakıldığında başından sonuna tırnak içine alınmış bir anlatı ve eser metni olarak yaklaşılabilir. Berk'in parçalı, kolaj, palimpsest anlatım tekniklerinden yararlanılmış ve bazı bölümlerde (özellikle İlhan Berk'in kadınları), Bilge Karasu'nun çoklu anlatım tekniğinden örnek alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the universe of İlhan Berk's poetry and in particular the close contact established with his works“Dün Dağlarda Dolaştım Evde Yoktum, Lettera Amorosa, Madrigals, Galata, Pera”, the state of wandering with poems, the drawings, paintings and sculptures created with the inspiration of poems are discussed, and the visual language reflected from İlhan Berk's image world is considered. The wanderings in the traces of İlhan Berk are discussed in the context of an autobiographical and sometimes monographic story, and the memories experienced during the wanderings, notes from diaries, letters, poems and drawings and sculptures made on the traces are conveyed through a photo archive and source citations. In the course of this study, which spanned nearly four years, the places and books in both Bodrum and Istanbul were visited and analysed at different times and seasons in order to get in touch with Berk, and impressions were conveyed. From the beginning to the end of the study, the differentiation of the production processes, materials and techniques, opened new paths to new experiments and the unity of production and reading practices, are conveyed in the context of poetry and in some places narrative. In general terms, the work can be approached as a quoted narrative from beginning to end. Berk's fragmented, collage and palimpsest narrative techniques are utilized and, in some sections, (especially İlhan Berk's women), Bilge Karasu's multiple narrative technique is taken as an example.