Başlangıç seviyesi rekreasyon uzmanlarının mezun nitelikleri ve istihdam edilebilirliklerinin incelenmesi
Investigation of graduate qualifications and employability of beginner recreation professionals
- Tez No: 865652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUBİLAY ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Rekreasyon Uzmanı, İstihdam Edilebilirlik, Başlangıç Seviyesi Mezun Nitelikleri, Recreation, Recreation Specialist, Employability, Beginner Graduate Qualifications
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türkiye'de en yüksek işsizlik oranının % 13,9 oranı ile yükseköğrenim mezunları arasında olduğu görülmektedir (TÜİK, 2017). Spor Bilimleri Fakültesi (SBF) Rekreasyon Bölümü mezunları, mezun işsizliğinin yoğun olarak yaşandığı bölümlerin üst sıralarında yer almaktadır. Bu araştırmanın genel amacı Türkiye'deki başlangıç seviyesi rekreasyon uzmanlarının alanlarında istihdam edilebilirlikleri için sahip olması gereken mezun niteliklerinin hiyerarşisini belirlemektir. Araştırmanın evrenini rekreasyon alanı öğrencileri, mezunları, akademisyenler, turizm ve sektör temsilcileri, işletmeciler ve tüm alan çalışanları oluşturmaktadır. Evrendeki sayı tam olarak bilinmemekle beraber teorik olarak elde edilen örneklem sayısı 431 olarak ortaya çıkmıştır. Katılımcılardan Chase ve Masberg (2008) tarafından belirlenen başlangıç seviyesi rekreasyon uzmanlarının sahip olması gereken mezun niteliklerini değerlendirmeleri ve yeni mezun nitelikleri önermeleri istenmiştir. Bundan dolayı çalışma hem nitel, hem nicel özellik taşımaktadır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, özellikle ortalama puanlar, mezun niteliklerinin önem sırasını belirlemek için kullanılmıştır (Ghani, 2013). Araştırmanın sonucunda elde edilen nitel ve nicel bulgulara istinaden; ABD ve Güney Afrika'nın ortaya koyduğu nitelikler ile karşılaştırıldığında; önem sıralamaları arasında benzerlikler ve farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır. Nitel olarak elde edilen kodlar ise; Chase ve Masberg (2008)' in mezun niteliklerini destekler nitelikte olup temaların içerisine dahil edilmiştir. Sonuç olarak; rekreasyon kavramının sektör tarafından anlaşılamadığı, rekreasyon mezunlarının teorik bilgilerini, kariyerlerinin başında sahip olamadığı yeterliliklerle sahada tecrübe edinemediği ortaya çıkmaktadır. Rekreasyon alanındaki öğrenci ve mezunların sahip olması gereken temel nitelikleri, ihtiyaç duyulan yönde geliştirebilmesi; istihdam sıklıklarının artması ve istihdam alanlarının genişlemesinde bu çalışmanın arabulucu bir rol oynaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
It is seen that the highest rates in Turkey are among higher education graduates with a rate of 13.9% (TUIK, 2017). Graduates of the Recreation Department of the Faculty of Sports Sciences (SBF) are at the top of the departments where graduation unemployment rates are most intense. The general purpose of this training is to determine the development of the skills that graduates must have for the technological employability of entry-level recreation specialists in Turkey. The population of the research consists of those who enter the field of recreation, graduates, academics, tourism and sector representatives, operators and all field employees. Although the exact number in the universe is not known, the theoretical number obtained was 431. Participants were asked to evaluate the graduate skills that entry-level recreation specialists should have and to recommend new graduate skills as recorded by Chase and Masberg (2008). Therefore, the work will be both qualitative and beautiful. In the analysis of the data, descriptive statistics, especially mean score ranks, were used to determine the importance of graduates (Ghani, 2013). Based on the qualitative and quantitative findings obtained as a result of the research; Compared to the qualities revealed by the USA and South Africa; It has been revealed that there are similarities and differences between the importance rankings. The codes obtained qualitatively are; It documents the graduation degrees of Chase and Masberg (2008) and is included in the themes. In conclusion; It may turn out that the recreation potential is not understood by the sector, recreation graduates cannot learn theoretically, and they cannot gain experience in the field with the competencies they do not have at the beginning of their careers. The basic characteristics that recreation education students and graduates must have are to be developed in the direction of a choice strategy; It is ensured that the frequency of employment increases and this care plays a mediating role in the cost of employment.