Sosyal bilgiler öğretiminde tarihi roman kullanımına yönelik öğretmen görüşleri: Antalya ili örneği
Teachers' opinions on the use of historical novel in teaching social studies: The example of Antalya province
- Tez No: 865684
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN KİRİŞ AVAROĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: tarih öğretimi, sosyal bilgiler, tarihi roman, sosyal bilgiler öğretimi, history teaching, socialstudies, historicalnovel, socialstudiesteaching
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyal bilgiler öğretiminde tarihi romanların kullanımına yönelik görüşlerinin incelenmesidir. Tarama modelinde yürütülen bu araştırmanın evrenini Antalya ili ve ilçelerinde görev yapan sosyal bilgiler öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise gönüllülük esasına göre seçilen 146 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada Şimşek (2006a) tarafından geliştirilen“öğretmenlerin tarihsel romana ilişkin görüşleri”anket formu ve araştırmacı tarafından hazırlanan yedi sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Verilerin analizinde nicel veriler için SPSS-29 paket programı kullanılmış, nitel veriler betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre; sosyal bilgiler öğretmenlerinin tarihi romanları eğitim materyali olarak değerli buldukları, özellikle, öğrencilerin milli bilinç kazanması, tarihi olayları daha iyi anlamaları, düşünme becerilerini geliştirdiği ve milli değerleri özümseme, geçmişi ve geleceği anlamalarına katkı sağladığı yönünde görüşleri olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca sosyal bilgiler öğretmenlerinin derslerde tarihi roman okumalarını öğrencilere tavsiye ettiklerini ancak tarihi romanların sosyal bilgiler müfredatında yeterince yer bulmadığını, okul kütüphanelerinde yeterli sayıda tarihi romanın olmadığı konularına dikkat çekmişlerdir. Öğretmen görüşlerine göre cinsiyet ve mesleki kıdem gibi değişkenlerin ölçek üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı ancak süreli yayın takibi yapan ve daha sık tarihi roman okuyan katılımcıların ölçek puanlarının daha yüksek olduğu tespit edildi. Sosyal bilgiler derslerinde tarihi roman kullanımına dikkat çekmek amacıyla sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the views of social studies teachers regarding the use of historical novels in social studies instruction. The universe of this survey-based research consists of social studies teachers working in the Antalya province. The sample group of the study is comprised of 146 randomly selected social studies teachers. The research utilized a questionnaire, namely the“Teachers' Views on Historical Novels”survey form developed by Şimşek (2006a) and semi-structuredinterviewquestions consisting of seven questions. Quantitative data analysiswasconductedusing the SPSS-29 software, whilequalitative data wereanalyzedthroughdescriptiveanalysis. Accordingtothe data obtainedfromtheresearch, it is understoodthatsocialstudiesteachersvaluehistoricalnovels as educationalmaterials, particularlyfortheircontributionstostudents'nationalconsciousness, betterunderstanding of historicalevents, development of criticalthinkingskills, andassimilation of nationalvalues, thuscontributingtocomprehendingthepastand future. Additionally, socialstudiesteachersindicatedthattheyrecommendstudentstoreadhistoricalnovels in class; however, theypointedouttheinsufficient presence of historicalnovels in thesocialstudiescurriculumandthelack of an adequatenumber of historicalnovels in schoollibraries. According to teacheropinions, variablessuch as genderandprofessionalsenioritydid not have a significantimpact on thescale. Nevertheless, it wasfoundthatparticipantswhofollowperiodicalsandreadhistoricalnovelsmorefrequently had higherscalescores. Recommendationsbased on theviews of socialstudiesteachershavebeenpresentedtodrawattentiontotheuse of historicalnovels in socialstudiesclasses.