Mesleki ilgi, işte mutluluk, iş becerikliliği ve duygusal emek: Sivil havacılık alanında bir araştırma
Professional interest, happiness at work, job crafting and emotional labor: A research in civil aviation
- Tez No: 865855
- Danışmanlar: PROF. DR. AKIN MARŞAP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, İş Becerikliliği, İşte Mutluluk, Mesleki İlgi, Emotional Labor, Job Crafting, Happiness at Work, Professional Interest
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bir işin duygusal gerekliliklerini yerine getirmek için kişinin duygularını ve ifadelerini yönetme süreci olarak kabul edilen duygusal emek, çeşitli sektörler bağlamında önem atfedilen bir olgudur. Ankcak özellikle havayolu sektörü, yolcular ile yakın temas halinde görevlerini yürüten kabin ekibi üyelerinin zorlu durumlarda bile yolculara karşı belirli kurallar dahilinde samimi ve sakin bir tavır sergilemeleri gerektiğinden, duygusal emeğin çok önemli bir rol oynadığı bir ortam olarak öne çıkabilmektedir. Bu araştırmada, havayolu sektöründe kabin ekibi üyeleri olarak kabin memurlarının deneyimlediği duygusal emek kavramına odaklanılmış, duygusal emeğin öncülleri olarak mesleki ilgi, işte mutluluk ve iş becerikliliğini ele alınmıştır. Bu değişkenler arasındaki ilişkilerin ve kabin memurlarının demografik ve mesleki özelliklerinin bu değişkenler açısından istatistiksel olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçlar çerçevesinde nicel araştırma yöntemi dahilinde, kolayda örnekleme yöntemiyle ve online anket formları yoluyla 395 kabin görevlisine erişilmiştir ve veri elde edilmiştir. Elde edilmiş olan veriler SPSS ve AMOS yazılımlarında çözümlenmiştir. Yapısal eşitlik modelinde gerçekleştirilen hipotez testlerinde mesleki ilgi, işte mutluluk, iş becerikliliği ve duygusal emek arasında pozitif, anlamlı ve güçlü ilişkiler bulunduğu anlaşılmıştır. Ayrıca araştırmada elde edilen bulgulara göre iş becerikliliği, mesleki ilgi ve işte mutluluk ile duygusal emek arasında anlamlı bir aracılık rolüne sahiptir. Ele alınan demografik ve mesleki özellikler, değişkenler bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
Emotional Labor, an individual's process of managing their emotions and expressions to fulfill the emotional requirements of a job, is considered a significant phenomenon across various industries. However, particularly within the airline sector, where cabin crew members engage in close interactions with passengers, the requirement to maintain a composed and genuine demeanor even in challenging situations highlights the crucial role of emotional labor. In this research, the focus is on the concept of emotional labor experienced by cabin crew members as flight attendants in the airline industry. The antecedents of emotional labor, namely professional interest, happiness at work, and job crafting are explored. The aim is to statistically examine the relationships between these variables and to analyze how cabin crew members' demographic and professional characteristics relate to these variables. In pursuit of these objectives, a quantitative research approach was adopted. A sample of 395 cabin crew members was accessed through convenience sampling and online survey forms, and data were collected. The obtained data were analyzed using SPSS and AMOS software. Hypothesis testing within the structural equation model revealed significant positive and strong relationships between professional interest, happiness at work, job crafting, and emotional labor. Furthermore, the findings indicate that job crafting plays a significant mediating role between professional interest, happiness at work, and emotional labor. The examined demographic and professional characteristics exhibited statistically significant differences across the variables.