The use and impact of literature as propaganda during the Cold War -A comparative study of Doctor Zhivago and One Day in the Life of Ivan Denisovich
Soğuk Savaş döneminde edebiyatın propaganda olarak kullanımı ve etkisi üzerine bir karşılaştırmalı çalışma: Doktor Jivago ve İvan Denisoviç'in Bir Günü
- Tez No: 865859
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZ ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş, Propaganda olarak Edebiyat, Doktor Jivago, İvan Denisoviç'in Yaşamında Bir Gün, Politika ve Edebiyat, Cold War, Literature as Propaganda, Doctor Zhivago, One Day in the Life of Ivan Denisovich, Politics and Literature
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tez, Soğuk Savaş sırasında edebiyatın propaganda olarak stratejik kullanımını derinlemesine incelemekte ve Boris Pasternak'ın Doktor Jivago'su ile Aleksandr Solzhenitsyn'in İvan Denisoviç'in Yaşamında Bir Gün adlı eserlerin benzersiz rollerini vurgulamaktadır. Karşılaştırmalı bir analiz aracılığıyla, bu edebi eserlerin ABD ve Sovyet Birliği tarafından ideolojik gündemlerini ilerletmek için nasıl kullanıldığını inceler. Çalışma, CIA'in Sovyet ideolojisini baltalamak için Doktor Jivago'yu gizli operasyonlarla yayma çabalarını ve Sovyetler Birliği'nin, Sovyet rejimini derinlemesine sorgulamadan Stalinizmi eleştirmek amacıyla İvan Denisoviç'in Yaşamında Bir Gün eserini teşvik etme girişimlerini ortaya koyar. Tez, bu romanların propaganda araçları olarak rollerini aşarak, uluslararası algıları etkilediğini ve dönemin kültürel ve politik söylemine katkıda bulunduğunu savunmaktadır. Anlatı stratejileri, devletin eserleri istismar etmesi ve halkın bu eserlere tepkilerinin analizi aracılığıyla, bu tez edebiyat, politika ve propaganda arasındaki karmaşık etkileşime dair içgörüler sunar ve edebi ifadenin tarihsel ve ideolojik anlatıları şekillendirme gücünü vurgular. Bu çalışma, kültürel diplomasi ve Soğuk Savaş'ın ideolojik mücadelelerine dair anlayışımıza katkıda bulunarak, edebiyatın toplumsal inançları yansıtma ve sorgulama konusundaki kalıcı önemini öne çıkarır.
Özet (Çeviri)
This thesis delves into the strategic utilization of literature as propaganda during the Cold War, highlighting the unique roles of Doctor Zhivago by Boris Pasternak and One Day in the Life of Ivan Denisovich by Aleksandr Solzhenitsyn. Through a comparative analysis, it examines how these literary works were employed by the United States and the Soviet Union to further their ideological agendas. The study reveals the CIA's covert operations in disseminating Doctor Zhivago to undermine Soviet ideology, while the Soviet Union's promotion of One Day in the Life of Ivan Denisovich sought to criticize Stalinism without challenging the broader Soviet regime. The thesis argues that these novels transcended their roles as propaganda tools, influencing international perceptions and contributing to the cultural and political discourse of the era. By analyzing the narrative strategies, state exploitation, and public reception of these works, the research offers insights into the complex interplay between literature, politics, and propaganda, underscoring the power of literary expression in shaping historical and ideological narratives. This study contributes to our understanding of cultural diplomacy and the ideological battles of the Cold War, highlighting the enduring significance of literature in reflecting and challenging societal beliefs.