Destructive and self-destructive female characters in Gillian Flynn's Gone Girl and Dark Places
Gillian Flynn'in Kayıp Kız ve Karanlık Yerler romanlarındaki yıkıcı ve kendine zarar veren kadın karakterler
  1. Tez No: 865860
  2. Yazar: SARA HADAOUI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE SABANCI UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kayıp Kız, Karanlık Yerler, Edimsellik, Melankoli, Yıkıcılık, Gone Girl, Dark Places, Performativity, Melancholia, Destructiveness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı, yıkıcı davranışları kendine ve çevresine zarar veren olarak ikiye ayırarak, yıkıcı kadın karakterleri ve onları yıkıcılığa sürükleyen nedenleri araştırmaktır. Bu bağlamda, Gillian Flynn'in Kayıp Kız (2012) ve Karanlık Yerler (2009) romanlarındaki kendine zarar veren Libby Day ve çevresine zarar veren Amy Dunne, iki farklı yıkıcı kadın karakter olarak ele alınmıştır. Bu çalışmada, karakterlerin yıkıcı hale gelmelerindeki toplumsal ve psikolojik baskıyı tam olarak değerlendirmek adına, sosyal ve ailesel faktörler incelenmiştir. Bununla birlikte, çocukluk travmaları ve ihmalin kendine zarar veren davranışa sebep olduğu ve edimselliğin ve toplumsal bekletinlerin de çevreye zarar veren davranışa neden olduğu ele alınmıştır. Amy'nin davranışlarını, yıkıcı tutumunu ve toplum tarafından edimselliğin içine nasıl sürüklendiğini analiz etmek için, Judith Butler'ın Cinsiyet Belası (1990) eserindeki“cinsiyet edimselliği”kavramı kullanılmıştır. Diğer bir yandan ise, Freud'un psikanalitik teorileri ve Julia Kristeva'nın Kara Güneş: Depresyon ve Melankoli (1987) eseriyle birlikte, Libby'nin melankolisi, kendine zarar veren davranışları, travmatik geçmişinin hayatını nasıl etkilediği ve onu nasıl yıkıcı bir insan yaptığı analiz edilmiştir. Sonuç olarak, çevreye olan zarar verici davranışların edimsellik ve toplumsal beklentilerden, kişinin kendisine olan zarar verici davranışların ise çocukluktaki travmalar ve ihmalden kaynaklandığı anlaşılmıştır. Son olarak ise, kadınların sadece çocukluk travmalarını iyileştirmesi durumunda kendine zarar verici davranışları durdurabilecekleri ve yalnızca edimselliğe son vererek çevreye zarar verici davranışları sonlandırabilecekleri söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate destructive female characters and the reasons that drive them to destructiveness, dividing destructive behaviour into self-destructive and destroying others. In this context, Gillian Flynn's novels Gone Girl (2012) and Dark Places (2009) will be discussed as two different types of destructive female characters. Amy Dunne and Libby Day, respectively, one of these characters Libby who is destructive towards herself, and Amy who is destructive towards those around her. In this study, social and familial factors will be investigated in order to fully assess the social, and psychological pressure performed on the characters for them to become destructive. Moreover, it will argue that childhood traumas and neglect are the main reasons behind self-destructive behaviour. Performativity and social expectations are the main reasons for destructive behaviours toward others. In order to analyse Amy's behaviour, her destructive attitude, and how she is dragged into performativity by society, Judith Butler's concept of“gender performativity”in Gender Trouble (1990) will be used to understand the effect of gendered expectations enforced by society on Amy. On the other hand, Libby's melancholia, self-destructive behaviours, and how her traumatic past affects her life and makes her a self-destructive person, will be analysed through Freudian psychoanalytic theories and the work of Julia Kristeva's Black Sun: Depression and Melancholia (1987). This is all to come to the conclusion that destructiveness aimed at others is because of performativity and social expirations and self-destructiveness is caused by trauma and neglect in childhood. To say only by women healing childhood trauma will they stop the self-destructive behaviour and only by stopping performativity that they will stop destroying others.