Değerler eğitiminin 48-66 aylık çocukların öz düzenleme becerilerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of values education on the self-regulation skills of 48-66 months children
- Tez No: 865861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ SARIBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz Düzenleme, Değerler, Değerler Eğitimi, Self-Regulation, Values, Values Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Okul öncesi eğitim dönemi çocukların bilgiyi keşfetmeye başladıkları ve öğrenmelerinin yaparak yaşayarak şekillendiği önemli bir basamaktır. Okula başlayan çocuklar, anne babalarından öğrendikleri değerleri sosyal hayat içerisinde davranışa dönüştürmektedir. Değerleri öğretmenler eğitim müfredatı içerisinde ele aldığında, farklı eğitim yöntemleri kullandığında, davranışlarıyla rol model olduğunda değerlerin okullarda öğrenilmesi etkili bir hale gelebilmektedir. Araştırmamızın amacı değerlerin öğretilmesinde çocuklardaki bilişsel farkındalığının yükselmesi, kendi duygu ve davranışlarının kontrolünü sağlaması için önemli olan öz düzenleme becerilerine destek olmak ve alternatif bir öğrenme yöntemi sunulmaktadır. Ayrıca çocuklara kendi öğrenme sorumluluklarını almasını sağlayan destekleyici bir değerler eğitimi sağlamaktadır. Çocukların kendi öğrenmelerinin farkında olmaları ve duygu kontrolü yapabilmeleri onların öz düzenleme becerilerini göstermektedir. Bu araştırmamızda,“sevgi”,“paylaşma”,“sorumluluk”ve“tasarruf”değerleri çocuklara davranışsal öz düzenleme becerisini destekleyici etkinlik planları uygulanmaktadır. Etkinlik sırasında ayrıca gözlem yapılarak nitel bulgulara yer verilmektedir. İstanbul ili Kadıköy ilçesindeki bir devlet okuluna devam eden 48-66 aylık 13 çocuğa verilen 6 haftalık öz düzenlemeyi destekleyici değerler eğitiminin çocukların öz düzenleme becerilerine etkisi incelenmiştir. Araştırmamızda İvrendi ve Erol (2018)'un“4-6 Yaş Çocuklarına Yönelik Öz-Düzenleme Becerileri Ölçeği (Öğretmen Formu)”kullanılarak ön test ve son test bulguları incelenmektedir. Uygulamamız Wilcoxon işaretli sıralar testi yapılarak analiz edilmektedir. Analiz sonuçlarına göre, çocukların değerleri öğrenirken öz düzenleme becerilerinin alt boyutları olan“dikkat”becerilerinin anlamlı farklılık göstererek, değerler eğitiminin çocukların odaklanma becerilerini geliştirdiği ortaya konulmaktadır. Aynı zamanda“engelleyici kontrol”becerilerinin de anlamlı farklılık göstererek, değerler eğitiminin çocukların istemli öğrenme davranışlarını arttırdığı ortaya konulmaktadır. Bununla birlikte“çalışma belleği”alt boyutunda anlamlı bir farklılık olmadığı, bunun nedeni olarak da çocukların hazır bulunuşluklarının yüksek olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The pre-school education period is an important step in which children begin to discover knowledge and their learning is shaped by doing and experiencing. Children who start school transform the values they learn from their parents into behaviours in social life. Learning values in schools can become effective when teachers address values in the curriculum, use different educational methods, and act as role models with their behaviours. The aim of our research is to support children's self-regulation skills, which are important for raising their cognitive awareness and controlling their own emotions and behaviours in teaching values, and an alternative learning method is presented. It also provides a supportive values education that enables children to take responsibility for their own learning. Children's awareness of their own learning and their ability to control their emotions show their self-regulation skills. In this study,“love”,“sharing”,“responsibility”and“savings”values are applied to children with activity plans that support behavioural self-regulation skills. During the activity, qualitative findings are also included by making observations. The effect of 6-week self-regulation-supportive values education given to 13 children aged 48-66 months attending a public school in Kadıköy district of Istanbul province on children's self-regulation skills was examined. In our research, pre-test and post-test findings are examined using İvrendi and Erol's (2018)“Self-Regulation Skills Scale for 4-6 Year Old Children (Teacher Form)”. Our application is analysed using Wilcoxon signed-rank test. According to the results of the analysis,“attention”skills, which are the sub-dimensions of children's self-regulation skills while learning values, show a significant difference and it is revealed that values education improves children's focusing skills. At the same time,“inhibitory control”skills also showed a significant difference and it was revealed that values education increased children's voluntary learning behaviours. However, it is seen that there is no significant difference in the“working memory”sub-dimension, and the reason for this is that the readiness of the children is highces.