Tarihsel süreçte Hindistan Ehl-i Hadis Ekolü
The school of Indian Ahl Al-Hadith in historical process
- Tez No: 865876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BAĞLIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ehl-i Hadis, Nezir Hüseyin, Sıddık Hasan Han, Senâullah Amritsari, Selefilik, Ahl-i Hadith, Nazır Hussaın, Sıddıq Hasan Khan, Sanaullah Amritsari, Salafism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Hindistan Ehl-i Hadis Ekolü XIX. yüzyıl Hindistanı'nda ortaya çıkmış olan dini bir harekettir. Bu hareket, Kur'an ve Sünnet ile amel etmeye vurgu yapan, İslâm'ın saf halinin yaşandığı ilk döneme dönüş özlemi taşıyan geleneğin bölgedeki temsilcisi konumundadır. Ekol, tevhid akidesine zarar verdiğinden bölgede yaygın olan bidat ve hurafeleri şirk olarak görmüştür. Taklid anlayışını yaygın hale getirdiği için de bir mezhebe aidiyeti kabul etmemiştir. Hadislerin zahirine göre amel edilmesini esas aldıkları için aklî metotlardan icma ve kıyasın kullanımına da karşı çıkmıştır. Bu çalışma, ekolün bölgedeki varlığını, etkisini ve dini düşüncesini mezhepler tarihi disiplini içerisinde ortaya koymayı hedeflemektedir.“Tarihsel Süreçte Hindistan Ehl-i Hadis Ekolü”ismini taşıyan bu tez, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı ve önemi, yöntemi, kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde genel olarak Hindistan bölgesinin genel durumu ve bölgede ortaya çıkan dini ekoller incelenmiştir. İkinci bölümde ise Ehl-i Hadis Ekolü'nün ortaya çıkışı, teşekkül süreci ve bu süreçte etkili olan unsurlar ile ekolün önde gelen temsilcilerine yer verilmiştir. Bu bölümde ayrıca ekolün yayıldığı bölgelerle bu bölgelerdeki teşkilat yapısı ve faaliyetleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise ekolün öne çıkan dini görüşlerine ve diğer dini gruplarla olan ilişkilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The school of Indian Ahl al-Hadith is a religious movement that emerged in 19th century India. This move is the representative of the tradition in the region, which emphasizes acting in accordance with the Quran and the Sunnah and longs for a return to the first period when Islam was in its pure form. The school saw the heresy and superstitions prevalent in the region as polytheism because they harmed the doctrine of monotheism. Since it popularized the concept of imitation, it did not accept belonging to a sect. He also opposed the use of ijma and qiyas, which are among the rational methods, because they were based on acting according to the apparent meaning of the hadiths. This study aims to reveal the existence, influence and religious thought of the school in the region within the discipline of history of sects. This thesis, titled“Indian Ahl-i Hadith School in the Historical Process”, consists of an introduction and three chapters. In the introduction section, information is given about the purpose and importance of the study, method, and sources. In the first part, the general situation of the Indian region and the religious schools that emerged in the region were examined. In the second part, the emergence of the Ahl-i Hadith school, its formation process, the factors that were effective in this process and the leading representatives of the school are included. Also, in this section, the regions where the school spread and its organizational structure and activities in these regions are discussed. In the third chapter, the prominent religious views of the school and its relations with other religious groups are included.