İnşaat sektöründe dijital dönüşüm: Blok zinciri teknolojisinin entegrasyonu
Digital transformation in construction sector: Integration of blockchain technology
- Tez No: 865926
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FÜSUN ÇİZMECİ YÖREŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Dijital dönüşüm, blok zinciri, yapı bilgi modellemesi, nesnelerin interneti, akıllı sözleşmeler, Digital transformation, blockchain, building information model, internet of things, smart contracts YILDIZ
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konut Üretimi ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Dijital dönüşümün tüm sektörlerde uygulamaları ve önemi açıkça görülmektedir. İnşaat sektöründe dijital dönüşüm uygulamaları önemli bir yer tutmaktadır. İnşaat sektöründe dijital dönüşümde kullanılan önemli bir yöntem olan yapı bilgi modellemesi (YBM/BIM), nesnelerin interneti (IoT) ve akıllı sözleşme uygulamaları gelişmeye oldukça açık teknolojilerdir. İnşaat sektöründe kullanılan bu uygulamalar, son zamanlarda kendinden sıkça bahsettiren, dijital dönüşümün bir parçası olan blok zinciri teknolojisi ile entegre edilerek; inşaat sektöründe kalite, maliyet ve süre kapsamında gelişim sağlayabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, son dönemlerde yaygınlaşan blok zinciri teknolojisinin inşaat sektöründe kullanılan dijital teknolojilerden yapı bilgi modellemesi, nesnelerin interneti ve akıllı sözleşme uygulamalarına entegrasyonunun önemini ve performansını araştırmaktır. Araştırma kapsamında öncelikle dijital dönüşüm ve inşaat sektörü bağlamında oluşturulmuş yayınlar taranmıştır. Yapılan literatür taraması sonucu blok zinciri teknolojisi ve bu dijital dönüşüm uygulamalarının entegre bir şekilde kullanılması ile sağlanabilecek katkılar ortaya konulmuştur. Araştırmanın bir sonraki aşamasında blok zinciri teknolojisinin ülkemizde inşaat sektörüne entegrasyonunun önemi ve performansının anlaşılabilmesi adına inşaat sektörü uzmanlarına anket yapılmıştır. Anket kapsamında, inşaat sektöründe çalışan mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik ve elektronik mühendislerinden oluşan 68 kişilik bir uzman grubunun görüşleri alınmıştır. Blok zinciri teknolojisinin, yapı bilgi modellemesi, nesnelerin interneti, akıllı sözleşme uygulamaları ile birlikte kullanımı değerlendirilirken; önem-performans analizi (IPA- Importance-Performance Analysis) yöntemi kullanılarak konuyla ilgili nicel bir sonuca ulaşılması amaçlanmıştır. Sektör uzmanları tarafından yapılan ankette blok zinciri teknolojisinin, inşaat sektöründe kullanılmakta olan dijital dönüşüm uygulamaları ile entegre edilerek kullanımı değerlendirilmiştir. Yapı bilgi modellemesi uygulamalarında ağırlıklı olmak üzere, blok zinciri teknolojisinin proje yönetim döngüsüne katkı sağlayacağı ortaya konulurken, nesnelerin interneti ve akıllı sözleşme uygulamalarında, tedarik zinciri yönetimi ve anlaşmazlık çözümü alanlarında da önemli katkılar sağlayacağı sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, blok zinciri teknolojisi ve inşaat sektöründeki dijital dönüşüm uygulamalarının stratejik performansını ele almakla birlikte, bu uygulamalarla entegrasyonunu araştırarak literatüre katkı sağlamaktadır. Araştırma sonuçları değerlendirilirken kullanılan önem-performans analizi (IPA-Importance-Performance Analysis), yapılan literatür derlemesini destekler nitelikte nicel sonuçlar oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The applications of digital transformation and it's importance can be clearly seen in all industries as well as construction industry. building information modeling (BIM), internet of things (IoT) and smart contract applications are important applicaitons used in the construction industry, These technologies used in the construction industry are integrated with blockchain technology, which is a part of digital can provide improvement in the construction industry in terms of quality, cost and time. The aim of this study is searching for the importance and performance of integrating blockchain technology to BIM, IoT and smart contract applications. Within the scope of this study, researches published in digital transformation and construction industry has been scanned. As a result of the literature review, blockchain technology and the contributions provided by using these applications have been explained. In the next stage of the research, a survey was conducted with construction industry experts to understand the importance and performance of blockchain technology in the construction industry in Turkey. Opinions of 68 experts consisting of architects, civil engineers, mechanical engineers, electrical and electronic engineers working in the construction industry have been gathered. While evaluating the integration of blockchain technology with BIM, IoT and smart contract applications, it was aimed to reach a quantitative result by using importance-performance analysis (IPA) method. The survey reveals that blockchain technology will contribute to the project management cycle when integrated with digital transformation applications used in the construction industry. Especially in BIM applications, it has been concluded that it will also make significant contributions to the IoT and smart contract applications in supply chain management and dispute resolution. This study addresses the strategic performance of blockchain technology and digital transformation applications in the construction industry. It contributes to the literature by investigating its integration with these technologies.