Youtube'dan matematik öğrenmenin matematik merakı üzerine etkisi
The effect of learning mathematics from youtube on mathematical curiosity
  1. Tez No: 865998
  2. Yazar: SEFER MURAT ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ESRA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Youtube'da Eğitim”, Youtube”, Matematik merakı”, Education in Youtube”, Youtube”, Mathematical curiosity”
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma Youtube'dan matematik öğrenmenin matematik merakı üzerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında Youtube'un eğitsel amaçlı kabul ölçeği ve matematik merakı ölçeğinin sonuçları birbirleriyle karşılıklı olarak incelendiği gibi cinsiyet, sınıf düzeyi, interneti kullanma amacı, izlenilen video türü, internetin eğitim için ne sıklıkla kullanıldığı gibi değişkenlere göre de incelenmiştir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Sultanbeyli'deki bir devlet lisesinde okuyan 249 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verileri demografik bilgi formu, eğitsel amaçlı Youtube kabul ölçeği ve matematik merak ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilere normallik testi yapıldığında normal dağılıma sahip olduğu görülmüş olup t testi, ANOVA testi, korelasyon ve regresyon testleri kullanılarak analizler yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda Youtube'dan matematik öğrenme ile matematik merakı arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu anlamlı ilişki pozitif yönde orta düzey bir ilişkidir. İki değişken arasında anlamlı ilişki tespit edildiği için basit regresyon testi yapılmış ve eğitsel amaçlı Youtube kabul ölçeğinden alınan toplam puanların, matematik merakı ölçeğinden alınan toplam puanları yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Youtube'dan matematik öğrenmenin matematik merakını pozitif yönde etkilediği ve matematik merakın %17,64 ünü yordadığı görülmüştür. Eğitsel amaçlı Youtube Kabul ölçeği ve bu ölçeğin alt boyutları puanlarının; sınıf düzeyi ve interneti eğitim amaçlı kullanma sıklığı değişkenlerine göre anlamlı farklılaştığı tespit edilmiştir. Matematik merak ölçeği ve bu ölçeğin alt boyutları puanlarının sınıf düzeyi, interneti kullanma amacı, izlenilen video türü ve interneti eğitim amaçlı kullanma sıklığı değişkenlerine göre anlamlı farklılaştığı bulunmuştur. Cinsiyet değişkeninin; eğitsel amaçlı Youtube kabul ölçeği ve ölçeğin alt boyutları ile matematik merak ölçeği ve ölçeğin alt boyutları puanlarını etkileyen bir faktör olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effect of learning mathematics from YouTube on mathematics curiosity. Within the scope of the study, the results of YouTube's educational acceptance scale and mathematics curiosity scale were examined mutually, as well as according to variables such as gender, grade level, purpose of using the internet, type of video watched, how often the internet is used for education. The research was conducted using the relational screening method, one of the quantitative research methods. The study group of the research consisted of 249 students studying at a public high school in Sultanbeyli. The data of the research was obtained using a demographic information form, educational YouTube acceptance scale and mathematics curiosity scale. When the normality test was performed on the data, it was seen that it had a normal distribution and analyzes were made using t test, ANOVA test, correlation and regression tests. As a result of the research, it was seen that there was a significant relationship between learning mathematics from YouTube and mathematics curiosity. This significant relationship is a moderate positive relationship. Since a significant relationship was detected between the two variables, a simple regression test was performed and it was concluded that the total scores obtained from the educational YouTube acceptance scale predicted the total scores obtained from the mathematics curiosity scale. It is seen that learning mathematics from YouTube positively affects mathematics curiosity and explains 17.64% of mathematics curiosity. Scores of the YouTube Acceptance scale and its subdimensions for educational purposes; It was determined that there was a significant difference according to the variables of grade level and frequency of using the internet for educational purposes. It was found that the scores of the Mathematics Curiosity Scale and its subscales differ significantly according to the variables of grade level, purpose of using the internet, type of video watched and frequency of using the internet for educational purposes. Gender variable; educational It has been concluded that there is no factor affecting the scores of the Youtube acceptance scale and its sub-dimensions, as well as the mathematics curiosity scale and its sub-dimensions.