Niğde ilindeki ilkokul öğrencilerinin, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgi durumlarının tespiti
Determination of the knowledge status of primary school students in Niğde province about occupational health and safety
  1. Tez No: 866024
  2. Yazar: HAVA BAŞPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİHA KIRKINCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı Ve Güvenliği, İlkokul Öğrencileri, Bilgi Düzey, Farkındalık, Occupational Health and Safety, Primary School Students, Knowledge Level, Awareness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada Niğde'de MEB'e bağlı ilkokullarda, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz dönemi içinde eğitim gören 2.sınıf, 3. sınıf ve 4. sınıf öğrencilerine bir anket ile İSG bilgi düzeyleri durumlarını ortaya koyarak, ISG eğitimi programlarının geliştirilmesine ve uygulanmasına katkı sağlamaktır. Katılımcıların iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilgi düzeyleri IBM SPSS Statistics programı kullanılarak analiz edildi. Anket güvenirliliği katsayısı, Cronbach's alfa (α) ile ifade edildi. Anket verileri SPSS programı ile frekans ve Ki-Kare testleri ile demografik açıdan da analiz edildi. Ankette çıkan sonuçlara göre öğrencilerin genel olarak İSG konusunda bir farkındalık olduğunu, ancak belirli bir kısmın bu konuda eksik olduğunu göstermektedir. Bu durum da ilkokul öğrencilerinin İSG konusunda daha fazla bilgi sahibi olması gerektiğine işaret etmektedir. Bu amaçla, ilkokullarda İSG eğitimi verilmesi ve İSG farkındalığının artırılması için çalışmalar yapılması gerekmektedir. Analiz sonucunda İSG bilgi düzeylerinin okullar arasında anlamlı farklılıklar olduğu, sınıflar arasında anlamlı farklılıklar olduğu ve cinsiyete göre anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin güvenliği, iş güvenliği konusunda farkındalığını arttırmak ve bilgi düzeyini arttırıp geliştirmek için İSG eğitim programları veya bilinçlendirme faaliyetleri düzenlenmelidir. Bu nedenle ilkokulda öğrencilerin İSG farkındalığını ve bilincini arttırmak için bazı önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to assess the occupational health and safety (OHS) knowledge levels of 2nd, 3rd, and 4th-grade students in primary schools affiliated with the Ministry of National Education (MEB) in Niğde during the fall semester of the 2023-2024 academic year. The findings aim to contribute to the development and implementation of OHS education programs. The participants' knowledge levels in occupational health and safety were analyzed using the IBM SPSS Statistics program. The reliability coefficient of the survey was expressed by Cronbach's alpha (α). The survey data were analyzed demographically using frequencies and Chi-square tests in the SPSS program. According to the results obtained from the survey, students generally have awareness of OHS, but a certain percentage lacks sufficient knowledge in this regard. This suggests that primary school students need to acquire more information about OHS. Therefore, efforts should be made to provide OHS education in primary schools and increase awareness of OHS. The analysis revealed significant differences in OHS knowledge levels between schools, among classes, while no significant difference was found based on gender. To enhance students' awareness and knowledge of safety and OHS, educational programs or awareness-raising activities should be organized. Measures should be taken in primary schools to increase students' awareness and consciousness regarding OHS.