Accelerating financial inclusion through Islamic finance institutions in Mauritania
İslami finans kuruluşları aracılığıyla Moritanya'da finansal kapsayıcılığın artırılması
- Tez No: 866050
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAWFIK AZRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal kapsayıcılık, İslami finans, Moritanya ve Artırılması, Financial inclusion, Islamic finance, Mauritania, and Accelerating
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Finansal kapsayıcılık, yatırımı, girişimciliği, iş yaratmayı, eğitimi ve sağlık hizmetlerini teşvik ederek geniş tabanlı ekonomik ilerlemeyi tetikleyici olarak görülmektedir. Sonuç olarak, gelir eşitsizliklerini azaltma, yoksulluğu hafifletme ve kadınların kapsayıcı ekonomik büyümeye katılmasını sağlama potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, dünya çapında giderek daha fazla tanınan İslami finansın ortaya çıkması, özellikle Moritanya gibi gelişmekte olan ülkelerde finansal kapsayıcılığı teşvik etmek için umut verici bir yol sunmaktadır. Ancak, İslami finans prensiplerine bağlılık ve İslami finansal ürünlerin kullanımının Moritanya'da resmi finansal hizmetlere erişimin geliştirilmesine ne ölçüde katkıda bulunduğu henüz tam olarak incelenmemiştir. Bu nedenle, bu çalışma, İslami finansın Moritanya'da finansal kapsayıcılığı artırmada oynayabileceği rolü araştırmayı amaçlamaktadır. Bunun için, çalışma İslami finansın teorik arka planını ve finansal kapsayıcılıkla olan ilişkisini; finansal kapsayıcılık faktörlerini, bireylerin algılarının İslami finans ürünlerinin kullanımına etkisini keşfetti. Çalışma, hem nitel hem de nicel yöntemleri kullanarak, birincil ve ikincil verilere dayanarak yapılmıştır. SPSS yazılımını kullanarak istatistiksel analiz, finansal kapsayıcılık faktörlerini, bireylerin algılarının İslami finans ürünlerinin kullanımına etkisini ve İslami finansın finansal kapsayıcılığı artırma etkisini incelemek için kullanılmıştır. Bu, toplumun çeşitli kesimlerine (çalışanlar ve öğrenciler dahil) uygulanan anketin nitel analizi yoluyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonuçları, İslami finansın finansal entegrasyonla pozitif bir ilişkisi olduğunu, hem nitel hem de nicel analiz yoluyla gözlemlendiğini göstermektedir. Çalışmada yapılan deneysel araştırmalar, finansal entegrasyonun faktörlerinin (cinsiyet, yaş, gelir ve eğitim düzeyi) finansal entegrasyonu etkilediğini göstermektedir. Çalışma ayrıca, finansal kapsayıcılığın farkındalığının İslami finans farkındalığı tarafından daha da arttığını ortaya koymuştur. Ayrıca, Moritanyalıların önemli bir bölümünün entegrasyona dini nedenlerle direndiğini, bu nedenle finansal kapsayıcılık için İslami finansın farkındalığının artırılmasının gerekliliğini belirtmiştir. Ayrıca, çalışma, Moritanyalıların İslami finans kurumları aracılığıyla entegrasyonu tercih ettiğini sonuçlandırmıştır. Ancak, Moritanya'daki deneyim bu alanda oldukça yeni ve geleneksel kurumlardan farklı yasal ve işletme ortamına sahiptir, bu da bazılarının İslami doğasını sorgulamasına neden olmuştur. Bu bilimsel mesaj, Moritanya'da İslami finans ürünlerinin kullanımının belirleyicilerini ve İslami finansın finansal kapsayıcılığı artırmadaki etkisini inceleyerek finansal kapsayıcılık literatürüne teorik ve deneysel olarak katkıda bulunmaktadır. Bunlar, bireylerin ve paydaşların algıları ve İslami finanslarının kullanımı yoluyla İslami finansın finansal kapsayıcılık üzerindeki etkisinin nicel ve nitel ölçümünü içerir. Bu nedenle, çalışma, Moritanya'da finansal kapsayıcılık ve İslami finans konusundaki politika yönelimlerine katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Financial inclusion is seen as a catalyst for broad-based economic progress by encouraging investment, entrepreneurship, job creation, education, and healthcare. Consequently, it has the potential to diminish income disparities, alleviate poverty, and enable women to participate in inclusive economic growth. Nonetheless, the emergence of Islamic finance, increasingly recognized worldwide, offers a promising avenue for fostering financial inclusion, particularly in developing nations like Mauritania. Yet, the extent to which adherence to Islamic finance principles and the utilization of Islamic financial products contribute to improving access to formal financial services in Mauritania has not been thoroughly examined. Therefore, this study seeks to investigate the role Islamic finance can play in enhancing financial inclusion in Mauritania. To achieve this, the study explored the theoretical background of Islamic finance and its relationship with financial inclusion, factors of financial inclusion, the impact of individuals' perceptions on the usage of Islamic finance products. The study utilized both qualitative and quantitative methods, relying on primary and secondary data. Statistical analysis using SPSS software was employed to examine the factors of financial inclusion, the impact of individuals' perceptions on the usage of Islamic finance products, and the effect of Islamic finance on enhancing financial inclusion, through qualitative analysis of the questionnaire administered to various segments of society including employees and students. The study results indicated that Islamic finance has a positive relationship with financial integration, observed through both qualitative and quantitative analysis. Experimental investigations conducted in the study showed that factors of financial integration (gender, age, income, and educational attainment) influence financial integration. The study also revealed that awareness of financial inclusion is further enhanced by awareness of Islamic finance. Additionally, the study indicated that a significant portion of Mauritania resist integration, citing religious reasons as a barrier, making raising awareness of Islamic finance necessary for financial inclusion. Furthermore, the study concluded that Mauritania prefer integration through Islamic financial institutions. However, the Mauritanian experience in this area is relatively recent and in a legal and operational environment distinct from traditional institutions, which has led some to question its Islamic nature. This scientific message contributes theoretically and experimentally to the literature of financial inclusion by studying the determinants of using Islamic finance products and the impact of Islamic finance on enhancing financial inclusion in Mauritania. This was done through quantitative and qualitative measurements of the impact of Islamic finance on financial inclusion through the perceptions of individuals and stakeholders and their utilization of Islamic finance. Therefore, the study contributed to policy directions regarding financial inclusion and Islamic finance in Mauritania.