Mikrofinans kurumlarının etkinliği: Yemen örneği
Efficiency of microfinancial institutions: Sample of Yemen
  1. Tez No: 677684
  2. Yazar: MAHA MARWAN ABDULHABEB AL-QERSHI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Mikrofinans, Veri Zarflama Analizi (VZA), Banker, Charnes ve Cooper (BCC), Çıktıya Yönelik (CRS) Model, Efficiency, Microfinance, Data Envelopment Analysis (DEA), Banker Charnes and Cooper (BCC), Output Oriented (CRS) Model
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Ve İktisadi Gelişmeler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Mikrofinans, iktisadi büyümede önemli bir araç olup, bir çok gelişmekte olan ülkenin ekonomik kalkınmalarını hızlandırmada önemli yöntemlerden biridir. Finansal içerme olarak adlandırılan faydalı ve uygun fiyatlı finansal ürün ve hizmetlere kolay erişim, yoksulların refahının iyileştirilmesine yönelik kanıtlanmış etkisi nedeniyle politika yapıcılar ve uygulayıcılar arasında büyük ilgi görmüştür. Böylece, bazı ülkeler mikrofinans alanında başarılı olmuş ve önemli bir fark yaratmayı başarmışlardır. Bu çalışmanın amacı, Yemen'de Mikrofinans Kurumları'nın (MFK) etkinliğini girdi ve çıktı faktörlerini dikkate alarak analiz etmektir. Bu bağlamda çalışmada, 2009-2018 dönemini kapsayan yıllık veriler kullanılarak, Banker, Charnes ve Cooper'in (1984) Veri Zarflama Analizi (VZA) çıktıya yönelik (CRS) ölçeğe göre değişken getiri modeli uygulanmıştır. Bu dönemde Yemen farklı durgunluk dönemleri geçirmiş, 2011 yılındaki Arap Baharı Devrimi ve Yemen Savaşı'ndan (2015) ülke ekonomisi ve MFK'lar olumsuz etkilenmiştir. VZA sonuçları Yemen'deki mikrofinans kurumlarından Al-Amal mikrofinans kurumu dışında dikkate alınan diğer kurumlar için geçerli olmadığını kanıtlamıştır. Ancak, gösterge (rol modeli) olan bankalar ile gösterge oldukları etkin olmayan bankalar aynı faaliyet yapısına sahip bankalardır. Dolayısıyla herhangi etkin olmayan bir banka, kendisi için gösterge olan bankaların faaliyetlerini taklit ederek etkinlik sınırına ulaşabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Microfinance is an important tool in economic growth and is one of the important methods in accelerating the economic development of many developing countries. Easy access to useful and affordable financial products and services, referred to as financial inclusion, has attracted great interest among policy makers and practitioners for its proven impact on improving the well-being of the poor. Thus, some countries have been successful in the field of microfinance and have succeeded in making a significant difference. The purpose of this study is to analyze the efficiency of Microfinance Institutions in Yemen by considering input and output factors. In this context, using the annual data covering the period 2009-2018, Banker, Charnes, and Cooper's (1984) Data Envelopment Analysis (DEA) output-oriented (CRS) variable return to scale model was applied. During this period, Yemen went through different periods of recession, affected by the 2011 Arab Spring Revolution, the Yemen War (2015), and the economic and political deterioration. According to the empirical results, the Data Envelopment Analysis results proved that the BCC Efficiency hypothesis is not valid for the microfinance institutions in Yemen other than Alamal microfinance institution , one of the microfinance institutions in Yemen. However, the benchmark banks (role models) and the inefficient banks they represent are banks with the same operating structure. Therefore, any inefficient bank can reach its efficiency limit by imitating the activities of banks, which are its indicators.