Acil Servise başvuran madde bağımlılık ve kötüye kullanımı öyküsü olan hastalarda kısa görüşmenin hastalar üzerine etkisi
The effect of brief intervention on patients with a history of substance dependence and abuse admitted to the Emergency Department
- Tez No: 866094
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF ALİ ALTUNCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Madde Kullanım Bozukluğu, Acil Servis, Kısa Görüşme, Bağımlılık Tedavisi, Tekrarlayan Başvurular, Substance Use Disorder, Emergency Department, Brief Intervention, Addiction Treatment, Recurrent Visits
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmamızdaki ana amaç madde bağımlılığı olan hastalar ile taburculuk öncesi acil serviste önceden hazırlanan plan dahilinde hedefe yönelik uygun bir görüşme yapılmasının; bağımlılık tedavisine uyumuna, izlenen süreçte bu hastaların poliklinik kontrolune gidip gitmediği, tekrarlayan benzer acil servis başvurusu olup olmadığı üzerine etkisini tespit etmek amaçlanmıştır. Aynı zamanda madde kullanım bozukluğu mevcut olan hastaların demografik özellikleri, kullandıkları maddeler ve acil servise başvuru nedenleri ile ilgili veri sağlamak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Prospektif randomize kontrollü araştırma olarak tasarlanmış olan bu çalışma, Ekim 2022 ve Nisan 2023 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'ne başvuru nedeninden bağımsız madde kullanım bozukluğu öyküsü veya tanısı olan 161 hasta ile yürütülmüştür. Verilerinin toplanmasında olgu rapor ve DUDİT (uyuşturucu kullanım bozukluğu tanımlama testi) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada, hastaların büyük bir kısmında orta-şiddetli bağımlılık ve birden fazla madde kullanımı gözlemlenmiştir. Madde kullanım bozukluğu, tekrarlayan bir seyir göstermekte ve acil servis yükünü artırmaktadır. Acil serviste yapılan kısa görüşmelerin, hastaları tedaviye yönlendirmede ve iyileşme sürecini hızlandırmada etkisiz olduğu belirlenmiştir. Kısa görüşmenin, 30 günlük acil servise ve bağımlılık polikliniğine tekrar başvurma oranlarını etkilemediği tespit edilmiştir. Cinsiyet, iş durumu, başvuru şikâyeti, daha önce madde bağımlılığı krizi yaşama ve daha önce bağımlılık tedavisi alma gibi faktörlerin, tekrarlayan başvurular üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Özellikle kadın hastaların, erkek hastalara göre acil servise ve bağımlılık polikliniğine daha sık başvurduğu, işsiz veya geçici işlerde çalışan hastaların ise düzenli iş sahibi olanlara kıyasla bağımlılık polikliniğine başvurma oranlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuç: Madde bağımlılığı ile başvuran hastalarda, acil serviste yapılan kısa müdahalelerin tekrarlayan başvuruları önlemede etkili olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle, daha kapsamlı ve uzun süreli müdahale programlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Tedavi ve takip süreçlerinde, hastaların bireysel ve çevresel faktörlerinin dikkate alınarak, multidisipliner yaklaşımlar benimsenmelidir. Ayrıca, bağımlılık tedavisi alan hastaların nüksetme riski altında olduğu ve tekrarlayan başvurulara karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulanmalıdır. Madde kullanım bozukluğu olan hastaların tedavi ve bakım süreçlerinin iyileştirilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alanda yapılacak ileri çalışmalar, madde bağımlılığı ile mücadelede etkili stratejiler geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The main objective of our study is to determine the effect of a targeted and appropriate interview, conducted as part of a pre-planned protocol before discharge in the emergency department, on the compliance with addiction treatment among patients with substance addiction, whether these patients attended follow-up appointments in the outpatient clinic, and if there were recurrent similar emergency department visits. Additionally, this study aims to provide data on the demographic characteristics, substances used, and reasons for emergency department visits of patients with substance use disorder. Materials and Methods: This study was designed as a prospective randomized controlled trial and conducted with 161 patients who had a history or diagnosis of substance use disorder, independent of their reason for presenting to the emergency department, between October 2022 and April 2023 at the Ege University Hospital Emergency Department. Data collection involved case reports and the Drug Use Disorders Identification Test (DUDIT). Results: The study found that the majority of patients exhibited moderate to severe addiction and multiple substance use. Substance use disorder demonstrated a recurring pattern, increasing the burden on the emergency department. It was determined that short interviews conducted in the emergency department were ineffective in directing patients towards treatment and accelerating the recovery process. The short interviews did not affect the rates of returning to the emergency department or addiction outpatient clinic within 30 days. Factors such as gender, employment status, presenting complaint, previous substance-related crisis, and prior addiction treatment were found to influence recurrent visits. Specifically, female patients were found to visit the emergency department and addiction outpatient clinic more frequently than male patients. Unemployed or temporarily employed patients had higher rates of visiting the addiction outpatient clinic compared to those with regular employment. Conclusion: Short interventions conducted in the emergency department for patients presenting with substance addiction were found to be ineffective in preventing recurrent visits. Therefore, there is a need for more comprehensive and long-term intervention programs. In treatment and follow-up processes, multidisciplinary approaches should be adopted, considering individual and environmental factors of the patients. Additionally, it is emphasized that patients who have received addiction treatment are at risk of relapse and should be monitored carefully for recurrent visits. Further research is needed to improve the treatment and care processes for patients with substance use disorder. Future studies in this field will contribute to the development of effective strategies in combating substance addiction.