İşletmelerde çalışanların oyunlaştırma tutumlarının motivasyon düzeyleri üzerindeki etkileri araştırması
Research on the effects of employees' gamification attitudes on their motivation levels in businesses
- Tez No: 866177
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Oyunlaştırma, Motivasyon, Tutum, Gamification, Motivation, Attitude
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
İşletmeler teknolojik gelişime bağlı olarak iş süreçlerine oyunlaştırma metodunu uygulamayı başlatmışlardır. Hem verimliliğin artması hem de çalışan performansını yükseltmeyi amaçlayan bu uygulamanın her geçen gün popülaritesinin artması, oyunlaştırma uygulamalarına yönelik çeşitli görüşleri beraberinde getirmiştir. Bu çalışmanın temel amacı işletmelerde çalışanların oyunlaştırma tutumlarının, motivasyon düzeyleri üzerindeki tahmin edici etkilerini değerlendirmektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi tercih edilmiştir. Anket formu e-posta aracılığı ile uygulanmıştır. Araştırma 15 Mart -1 Nisan 2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evreni Türkiye'de oyunlaştırma deneyimine sahip çalışanlardan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise İstanbul ilinde oyunlaştırma deneyimine sahip çalışanlardır. Araştırmada örnekleme yöntemi olarak kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Bu kapsamda 303 kişiye ulaşılmıştır. İşletmelerde çalışanların oyunlaştırma tutumlarının, motivasyon düzeyleri üzerindeki etkisinin araştırıldığı bu çalışmada veriler faktör analizi, korelasyon analizi, ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda yapılan faktör analizinde oyunlaştırma ile motivasyon değişkenlerinde verilen örneklem büyüklüğünün yeterli olduğu soncuna ulaşılmıştır. Korelasyon analizinde; oyunlaştırmanın motivasyon üzerinde ilişkisinin yönü incelendiğinde değişkenler arasında zayıf düzeyde ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmüştür. Regresyon analizinde ise oyunlaştırmanın motivasyon üzerinde istatiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Elde edeilen bulgular doğrultusunda oyunlaştırmanın motivasyon arasındaki ilişkisinin menfi sonuçlanması literatürde bulgular doğrultusunda tartışılmış ve gerçekleriyle açklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Businesses have started to apply gamification method to business processes depending on technological development. The increasing popularity of this application, which aims to increase both productivity and employee performance, has brought along various views on gamification applications. The main purpose of this study is to evaluate the predictive effects of gamification attitudes of employees on their motivation levels. The survey method was preferred as the data collection tool in the study. The questionnaire form was administered via e-mail. The research was conducted between March 15 and April 1, 2024. The population of the research consists of employees with gamification experience in Turkey. The sample of the research is the employees with gamification experience in Istanbul. Convenience sampling method was preferred as the sampling method in the research. In this context, 303 people were reached. In this study, in which the effect of gamification attitudes of employees on their motivation levels was investigated, factor analysis, correlation analysis, and regression analysis were performed. In the factor analysis conducted in line with the purpose of the study, it was concluded that the sample size given in the gamification and motivation variables was sufficient. In the correlation analysis; when the direction of the relationship between gamification on motivation was examined, it was seen that there was a weak and insignificant relationship between the variables. In the regression analysis, it was seen that gamification did not have a statistically significant effect on motivation. In line with the findings obtained, the negative result of the relationship between gamification and motivation is discussed and explained in line with the findings in the literature.