The implementation of video case teaching method in pre-service ELT teacher development program
İngilizce öğretmen adaylarına program içerisinde video örnek olay yönteminin uygulanması
- Tez No: 866204
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH CİNKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: örnek olay yöntemi, video örnek olay öğretimi, mesleki gelişim, öğretmen yetiştirme programları, yönerge verme, teori ve pratik entegrasyonu, pedagojik ve pratik beceriler, case teaching method, video case teaching, professional development, teacher training programs, instruction-giving, theory and practice integration, pedagogical and practical skills
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu betimsel çalışmanın amacı, hizmet öncesi İngilizce öğretmeni eğitim programlarında video örnek olay öğretim yönteminin uygulanmasının, hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerinin beceri ve mesleki gelişiminde herhangi bir değişikliğe yol açıp açmadığını araştırmak ve keşfetmektir. Ancak çalışmanın odak noktasını daraltmak adına, video örnek olay öğretim yönteminin uygulanmasının, hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerinin yönerge verme açısından perspektiflerine herhangi bir etkisi olup olmadığını keşfetmek amaçlanmıştır. Ayrıca, video örnek olay öğretim yönteminin uygulanmasının hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerinin öğrenme sürecini nasıl etkilediğinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Video örnek olay öğretim yönteminin uygulanmasının potansiyel faydalarının araştırılması da amaçlanmaktadır. Bunun yanı sıra, öğretmen eğitim programlarında video örnek olay öğretim yönteminin uygulanmasını engelleyebilecek olası engellerin keşfedilmesi ve tanımlanması hedeflenmektedir. Bu çalışma için nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma için kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemi kullanılmıştır. Yansıtma raporları ve yarı yapılandırılmış odak grup mülakatı, veri toplama araçları olarak benimsenmiştir. Veri toplama işlemi toplamda beş hafta sürmüştür. Odak grup mülakatı araştırmacı tarafından deşifre edilmiş ve çevrilmiştir ve doğruluk için üye kontrolü benimsenmiştir. Yansıtma raporlarından ve odak grup mülakatından elde edilen veriler, içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Nitel veriler iki bağımsız kodlayıcı tarafından kodlanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, video vakaların uygulanmasının, somut/gerçek hayat benzeri deneyim, beceri/mesleki gelişim ve pratiklik açısından hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerinin öğrenme sürecini etkilediğini göstermiştir. Ayrıca, bu çalışmanın sonuçları, özellikle video örnek olaylar aracılığıyla, vaka öğretim yönteminin, özellikle yönerge vermek konusunda, video örnek olaylar ve yansıtıcı örnek olay tartışmaları aracılığıyla pratik ve pedagojik bilgi ve becerilerini artırarak hizmet öncesi öğretmenleri gelecekteki öğretmenlik kariyerlerine daha etkili bir şekilde hazırlayabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this descriptive study is to investigate and explore whether the implementation of video case teaching method in pre-service ELT teacher training programs can lead to any changes in pre-service ELT teachers' skill and professional development. However, in order to narrow down the focus of the study, it is aimed to explore whether the implementation of video case teaching method has any impact on the perspectives of pre-service ELT teachers in terms of teaching instruction-giving. Besides, it is aimed to figure out how the implementation of video case teaching method affect the pre-service ELT teachers' learning process. The potential benefits of implementation of video case teaching method are aimed to investigated, too. Moreover, the possible barriers hindering the implementation of case teaching method in teacher training programs are determined to be explored and described. For the current study, the qualitative research design has been utilized. Convenience sampling was used for this study. Reflection papers and semi-structured focus group interview were adopted as data collection tools. Data collection procedure took five weeks in total. The focus group interview was transcribed and translated by the researcher and member checking was adopted for the accuracy. The data obtained from reflection papers and focus group interview were analyzed by means of the content analysis method. The qualitative data were coded by two independent coders. The results of this study have demonstrated that the implementation of video cases affected the learning process of pre-service ELT teacher in terms of concrete/real life like experience, skill/professional development and practicality. Moreover, the results of this study have emphasized that the case teaching method, specifically through video cases, proposed a potential solution to bridge the discrepancy between theory and practice by providing pre-service teachers with authentic cases from real teaching contexts to enhance skill/professional development. Besides, it was revealed that case teaching method could prepare pre-service ELT teachers more effectively for their future teaching careers by enhancing their practical and pedagogical knowledge and skills, particularly in instruction giving, through video cases and reflective case discussions.