Niemann-pick tip A ve tip B tanılı hastaların klinik seyirlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical course of patients diagnosed with niemann-pick disease types A and B
  1. Tez No: 866221
  2. Yazar: MERVE TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE ERSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Niemann-Pick hastalığı, Niemann-Pick tip B, Asit sfingomiyelinaz eksikliği, enzim replasman tedavisi, lizozomal depo hastalığı, Niemann-Pick disease, Niemann-Pick type B, acid sphingomyelinase deficiency, enzyme replacement therapy, lysosomal storage disease
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmada Niemann-Pick tip B hastalığına sahip hastaların klinik durumlarının değerlendirilmesi ile enzim replasman tedavisine olan ihtiyaçlarının gösterilmesi ve gelecekteki klinik tedavi denemelerinin tasarımına yardımcı olacak verilerin elde edilmesi hedeflenmektedir. Gereç ve yöntem: Bu tek merkezli, prospektif ve kesitsel araştırma çalışmasına Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, Çocuk Metabolizma Hastalıkları polikliniğinde 2015-2023 tarihleri arasında kayıtlı, çocuk ve yetişkin 13 Niemann-Pick tip B tanılı hasta dahil edilmiştir. Bu hastaların demografik, klinik, laboratuvar, radyolojik ve moleküler analizleri incelenmiştir. Hastalar, hastalığın sistemik tutulumları ve klinik seyri açısından değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: Yaşları 6,4 ile 53,3 yıl arasında değişen (ortalama 20,23 ± 11,4, ortanca 18,4) 13 hastadan altısı (%46,2) pediatrik, yedisi (%53,8) yetişkin hasta grubundaydı. Hastaların %53,8'i (n=7) kadındı. Tanı konulma yaşı en erken 6 aylık ve en geç 52 yaş olup, ortalama 13,3 ± 14 (ortanca 11 yaş) idi. En sık ilk başvuru şikayetleri nefes darlığı (%38,5), karın ağrısı (%30,7) ve karın şişliği (%23) idi. Tanı sırasındaki en sık klinik bulgu splenomegali (%100) olup bunu hepatomegali (%61,5) takip etti. Hastaların genetik incelenmesinde en sık görülen varyant c.416T>C (p.Leu139Pro) olmakla hastaların %53,8'inde saptandı. Hastalarda genellikle düşük HDL, yüksek kolesterol, LDL, trigliserit, kitotriosidaz seviyeleri, trombositopeni, anemi ve hipertransaminezemi vardı. Klinik değerlendirmede hastaların hepsinde dalak ve akciğer tutulumu saptandı ve sırasıyla sıklığına göre karaciğer, kemik, kemik iliği tutulumu (%69,2, %61,5, %30,7) gözlendi. Sonuç: Bu çalışmada Niemann-Pick tip B hastalarında hastalık belirtilerinde, bireyler arasında ve hastaların kendi içinde farklılıklar ortaya konmuştur. Bu çalışmanın sonuçları, NPD tip B'deki hastalık belirtilerinin spektrumu hakkında önemli yeni bilgiler sağlamaktadır. Çalışmamızda hastaların klinik durumları değerlendirilerek enzim tedavisine olan ihtiyaçları gösterilmiş ve gelecekteki klinik tedavi denemelerinin tasarımına yardımcı olacak veriler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to evaluate the clinical status of patients with Niemann-Pick Type B Disease, demonstrate their need for enzyme replacement therapy, and obtain data that will assist in the design of future clinical treatment trials. Materials and Methods: This single-center, prospective, and cross-sectional research study included 13 pediatric and adult patients diagnosed with Niemann-Pick type B, who were followed between 2015 and 2023 at the University of Health Sciences Istanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, Pediatric Health and Diseases Clinic, Pediatric Metabolic Diseases outpatient clinic. The demographic, clinical, laboratory, radiological, and molecular analyses of these patients were examined. The patients were evaluated in terms of the systemic involvements and clinical course of the disease. Results: Out of 13 patients with ages ranging from 6.4 to 53.3 years (mean 20.23 ± 11.4, median 18.4), six (46.2%) were in the pediatric group, and seven (53.8%) were in the adult patient group. 53.8% of the patients (n=7) were female. The earliest age at diagnosis was 6 months, and the oldest was 52 years, with an average of 13.3 ± 14 years (median 11 years). The most common initial complaints at the first presentation were shortness of breath (38.5%), abdominal pain (30.7%), and abdominal swelling (23%). The most frequent clinical finding at the time of diagnosis was splenomegaly (100%), followed by hepatomegaly (61.5%). The most commonly observed variant in genetic analysis was c.416T>C (p.Leu139Pro), detected in 53.8% of patients. Patients generally presented with low HDL, high cholesterol, LDL, triglyceride, chitotriosidase levels, thrombocytopenia, anemia, and hypertransaminasemia. In clinical evaluation, spleen and lung involvement were detected in all patients. Systemic involvements were observed in the following order: liver, bone, and bone marrow involvement, with frequencies of 69.2%, 61.5%, and 30.7%, respectively. Conclusion: In this study, differences in disease symptoms among individuals with Niemann-Pick type B (NPB) have been identified, highlighting variations both between individuals and within the patient population itself. The results of this study provide significant new insights into the spectrum of disease symptoms in NPB. Through the evaluation of patients' clinical conditions, our study has demonstrated the need for enzyme therapy and has provided data to assist in the design of future clinical treatment trials.