Muhammed bin Ahmed el-Avfi'nin 'Durrül Efkar fi'n-Nehcil Muhtar fi Kıraati'l-Eimmeti'l Aşere fi Cem'i-l A'sar ve'l-Amsar' isimli yazma eserinin tahkiki ve değerlendirmesi
Review and evaluation of 'Durr al-Afkar fi-n'Nehcil Mukhtar fi Qiraati'l-Eimmeti'l Ashara fi Jam'i-l A'sar wa'l-Amsar'
  1. Tez No: 866247
  2. Yazar: ABDULLAH SALEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Kıraat, el-Avfî, Dürru'l-Efkâr, Qur'an, Qiraat, al-Awfi, Durr al-Afkar
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 579
Özet
Bu araştırmada Muhammed b. Ahmed b. Muhammed el-Avfî'in Dürru'l-Efkâr fi'n-Nehcil Muhtar fî Kıraati'l-Eimmeti'l Aşere fi Cem'i'l-A'sâr ve'l-Amsâr isimli eserinin tahkik ve değerlendirmesi yapılmıştır. Avfî esas itibariyle kıraat ilminde önde gelen bir âlimdir. Çalışmamız, Kur'ân-ı Kerîm'in anlaşılması ve yorumlanmasında oldukça önemli bir role sahip olan kıraat ilmine odaklanmaktadır. Avfî (ö. h. 1050) tarafından telif edilmiş olan Dürru'l-Efkâr adlı eserin kapsamlı bir şekilde ele alındığı bu çalışma, söz konusu eserin değerini ve kıraat ilmi alanındaki etkilerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmamızda öncelikle müellifin biyografisi ve eserleri ele alınacak ve Dürru'l-Efkâr'ın kapsamlı bir değerlendirmesi yapılacaktır. Daha sonra eser tahkik edilecek ve tenkitli metni verilecektir. Bu çalışma ile kıraat ilminin tarihi ve gelişiminin anlaşılması konusunda değerli bir katkı sunmayı amaçlamaktayız.
Özet (Çeviri)
In this study, Muhammad b. Ahmad b. Muhammad al-Awfī's Durr al-Afkar fi'n-Nahjil Mukhtar fī Qiraati'l-Eimmati'l-Ashara fi Jam'i'l-A'sar wa'l-Amsar has been analyzed and evaluated. Awfī is essentially a leading scholar in the science of Qiraat. Our study focuses on the science of qiraat, which has a very important role in the understanding and interpretation of the Qur'an. This comprehensive study of al-Awfī's (d. 1050 AH) Durr al-Afkār aims to reveal the value of this work and its effects on the science of Qiraat. First of all, the biography and works of the author will be discussed and a comprehensive evaluation of Durr al-Afkâr will be made. Then, the work will be analyzed and its critical text will be given. With this study, we aim to make a valuable contribution to the understanding of the history and development of the science of Qiraat.