Uzaktan eğitimde işbirlikçi yazmanın öğrencilerin ikinci dil yazma becerisi ve tutumuna etkisi
The effects of online collaborative writing on learners' L2 writing performance and attitude
  1. Tez No: 866256
  2. Yazar: AYŞE IŞIK YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ZABİTGİL GÜLSEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Collaborative Writing, Collaborative Learning, Online Education, Online Collaborative Writing, Group Work
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma uzaktan eğitimde işbirlikçi çalışmanın öğrencilerin ikinci dil yazma becerisine etkisini ve öğrencilerin uzaktan eğitimde işbirlikçi yazma ile ilgili tutumlarını ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma A1 ve A2 seviyelerindeki İngilizce hazırlık öğrencileri ile yürütülmüştür. Çalışmanın ilk kısmı A1, ikinci kısmı A2 seviyesindeki öğrencilerden oluşmaktadır. A1 seviyesinden 37, A2 seviyesinden 39 öğrenci çalışmada kontrol ve deney grupları örneklemleri olarak seçilmiştir. Çalışmaya başlamadan önce tüm seviyelerin deney ve kontrol grubu öğrencilerine ön test uygulanmıştır. İşbirlikçi yazma için, deney grubu katılımcıları dört veya beş üyeden oluşan gruplara ayrılmıştır. 7 haftalık işbirlikçi yazma aktiviteleri sonrasında, her bir kontrol ve deney grubu katılımcılarına son test verilmiştir. Ön test ve son test sonuçları iki deneyimli öğretim görevlisi tarafından değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin sonuçları SPSS. 25 programı ile hesaplanmıştır. Nicel verilerin analizleri için Wilcoxon Rank test ve T-test kullanılmıştır. Nitel verileri elde etmek için deney grubunda yer alan öğrencilere açık uçlu sorulardan oluşan bir yazılı görüşme formu verilmiştir. Açık uçlu yazılı görüşme sorularına ek olarak, rastgele seçilmiş 5 öğrenci ile sözlü görüşme yapılmıştır. Öğrencilerin uzaktan eğitimde işbirlikçi yazma aktivitesine karşı olan olumlu ve olumsuz tutumlarını anlamak için yaygın olarak verilen cevaplar kodlanmıştır. Elde edilen nicel veriler iş birlik içerisinde çalışan öğrencilerin, bireysel olarak çalışan öğrencilere göre yazma becerisinde daha iyi olduklarını göstermiştir. Elde edilen nitel veriler ise öğrencilerin işbirlikçi yazma aktivitelerine karşı olumlu tutumları olduğunu göstermiştir. Mevcut çalışma günümüzde bir zorunluluk haline gelen uzaktan eğitime işbirlikçi yazma açısından katkı sağlamayı amaçlamıştır. Anahtar kelimeler : İşbirlikçi yazma, İşbirlikçi öğrenme , Uzaktan Eğitim , Uzaktan Eğitimde Yazma , Grup Çalışması
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the effects of online collaborative writing tasks to learners' performances and students' attitudes towards online collaborative writing. This study was conducted with A1 and A2 level preparatory school students. First section of the study was done with A1 level students and the second section included A2 level students. 37 students from A1 level and 39 students from A2 level were chosen as samples of control and experimental groups. First pretest was given to both control and experimental groups. The experimental group participants were divided into four groups of four or five members to write collaboratively. After seven weeks of collaborative writing activities, a posttest was applied to both groups. The results of the pretest and the posttest were assessed by two experienced instructors. SPSS.25. program was used to calculate the results. To analyze the quantitative data, Wilcoxon Signed Rank test and t-test was used. To obtain the qualitative data, the students in experimental groups were given a written interview with open-ended question. In addition to the written interview, oral interviews were done with 5 randomly selected students from both A1 and A2 levels. Their most frequent responses were coded to understand their positive and negative attitudes towards online collaborative writing. The findings of the quantitative data showed that students who participated in online collaborative writing activities performed better in writing. The findings of the qualitative data reveal that students have positive attitude towards online collaborative writing. The current study aims to contribute to distance education that has been an obligation recently due to covid pandemic in terms of collaborative writing.