COVİD-19 pandemi döneminde ilköğretim sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitim sürecine yönelik görüşleri
Perspectives of primary class teachers on the distance education process during the COVID-19 pandemic period
  1. Tez No: 744253
  2. Yazar: MAHMUT ERGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, İlköğretim Sınıf Öğretmeni, Pandemi Süreci, Distance Education, Primary School Teacher, Pandemic Process
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmada covid-19 pandemi döneminde ilköğretim sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitim sürecine yönelik bakış açılarını tespit etmeyi amaçlanmıştır. Bu bağlamda merkez ve kırsal kesimde görev yapan sınıf öğretmenleri ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiş ve deneyimleri hakkında bilgiler edinilmiştir. Sınıf öğretmenlerinden sürece yönelik derinlemesine bilgi alabilmek için araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırmaya Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan ilçelerden 32 sınıf öğretmeni ve 10 köy okulunda bulunan 20 birleştirilmiş sınıf öğretmeni katılmıştır. Görüşmede sınıf öğretmenlerine 8 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Görüşme formunda sınıf öğretmenlerine uzaktan eğitime yönelik genel sorulara, veliler ile yaşadıkları deneyimlere, okul idaresi ile yaşadıkları deneyimlere ve MEB'nın süreci yönetmesine yönelik fikirlerini tespit edecek sorulara yer verilmiştir. Bazı öğretmenlerle yüz yüze bazı öğretmenlerle ise covid-19 pandemi nedeniyle sanal ortamda Google formlara yüklenen görüşme formu ile veri toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak betimlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin her bir soruya verdikleri cevapları kodlama yöntemi ile temalara ayrılmış ve kodlar bu temalar altına yazılmıştır. Elde edilen bu tema ve kodlar ışığından bulgular belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre sınıf öğretmenlerinin yüzde 50'sinin uzaktan eğitimin zorunlu hallerde kullanabileceğine ve geliştirilmesi gereken unsurlarının olduğunu belirtmişlerdir. Bu süreçte velilerle daha çok iletişime ihtiyaç duyduklarını ve bunun onların işlerini kolaylaştırdığını, yüz yüze eğitimde de aynı hassasiyetin devam etmesinin gerekliliğini belirtmişlerdir. Sınıf öğretmenlerinin yüzde 25'i ise uzaktan eğitimin ilkokul kademesindeki öğrenciler için pek verimli olmadığını ve akademik başarılarının düştüğünü belirtmişlerdir. Bunun nedeninin ise ilköğretim çağındaki öğrencilerin canlı derslerde belirli bir süre derse adapte olup bir süreden sonra motivasyonlarının dağıldığını belirtmişlerdir. Sınıf öğretmenlerini yüze 50'si ilkokul kademesindeki öğrencilerin daha çok iş birlikçi öğrenme, yaparak yaşayarak öğrenme ve akran eğitimi yöntemleri ile tam öğrenmenin gerçekleştirdiğini belirtmişlerdir. Bu öğretim yöntem ve tekniklerinin uzaktan eğitim yoluyla uygulanmadığı ve tam öğrenmenin bu yüzden gerçekleşemediğini belirtmişlerdir. Öğretmenlerin yüzde 75'i uzaktan eğitim sürecinde daha fazla iş yükünün olduğunu belirtip ekran başında canlı derslerin hem öğrenci hem öğretmen için yüz yüze eğitime göre daha yorucu olduğunu belirtmişlerdir. Sınıf öğretmenlerinin yüze 60'ı okul idaresinin ve MEB'nın süreci yönetmek adına aldığı kararlardan memnun olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenlerin yüzde 40'ı ise uzaktan eğitim sürecinde okula 1 gün gelme zorunluluğu, canlı ders saatlerinin uygun olmayışı ve öğrencilere yeterli destek verilmediği düşüncelerinden dolayı sürecin sağlıklı yönetilmediğini düşünmektedirler. Elde edilen veriler ışığında uzaktan eğitimin zorunlu hallerde geliştirilip kullanılabileceği, bu gibi durumlar dışında ilkokul kademesindeki öğrenciler için uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the perspectives of primary school classroom teachers on the distance education process during the COVID-19 pandemic period. In this context, face-to-face interviews were conducted with classroom teachers working in the central and rural areas and information about their experiences was obtained. . In order to obtain in-depth information about the process from classroom teachers, a case science pattern of qualitative research methods was used in the research. 32 Classroom teachers from the districts located in the Southeastern Anatolia region and 20 unified classroom teachers from 10 village schools participated in the study. In the interview, a semistructured interview form consisting of 8 questions was applied to classroom teachers. In the interview form, general questions about distance education for classroom teachers, their experiences with parents, their experiences with the school administration and questions that will determine the ideas of the Ministry of Education to manage the process were included. Some teachers were face-to-face with some teachers, and some teachers were interviewed using an interview form uploaded to Google forms in a virtual environment due to the COVID-19 pandemic. The collected data were described using the content analysis method. The method of coding the answers of classroom teachers to each question is divided into transmit themes, and the codes are written under these themes. Findings were determined from the light of these themes and codes obtained. According to the results of the research, they stated that 50 percent of classroom teachers can use distance education in mandatory cases and that there are elements that need to be developed. In this process, they stated that they need more communication with parents and this makes their work easier, and the same sensitivity should be maintained in face- to-face training. On the other hand, 25 percent of classroom teachers stated that distance education is not very efficient for students at the elementary school level and that their academic achievement has decreased. They stated that the reason for this is that students of primary school age adapt to the lesson for a certain period of time in live lessons, and after a while their motivation dissipates. 50 percent of the classroom teachers stated that the students at the primary school level mostly perform collaborative learning, life-byliving learning and peer education methods and complete learning. They stated that these teaching methods and techniques are not applied through distance education and that this is why full learning cannot take place. 75 Percent of the teachers stated that there was more workload in the distance education process and that live on-screen classes were more exhausting for both the student and the teacher than face-to-face training. One hundred and 60 percent of the classroom teachers stated that they were satisfied with the decisions taken by the school administration and the Ministry of Education to manage the process. 40 percent of teachers think that the process is not being managed healthily due to the necessity of coming to school for 1 day during the distance education process, the lack of live lesson hours and the fact that students are not given enough support. In the light of the obtained data, it was concluded that distance education can be developed and used in mandatory cases, except for such cases, it is not suitable for students at the primary school level.