Muhammed Ali es-Sâbûnî'nin et-Tefsiru'l-Vâdıhu'l-Müyesser adlı eserindeki tefsir metodu
Muhammad Ali al-Sabuni's method of tafsir in his work named al-Tafsir al-Wadih al-Muyassar
- Tez No: 866308
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YILDIZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Religion
 - Anahtar Kelimeler: Tefsir, M. Ali es-Sâbûnî, et-Tefsîru'l-Vâdıhu'l-Müyesser, Rivâyet, Dirâyet, Metot, Tafsir, Muhammed Ali al-Sabuni, al-Tafsir al-Wadih al-Muyassar, Riwayah, Dirayah, Method
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Şırnak Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada Muhammed Ali es-Sâbûnî'nin“et-Tefsîru'l-Vâdıhu'l-Müyesser”isimli eseri incelenmiştir. Çalışmada müfessirin eserinde izlemiş olduğu usûl ve metodunun tespit edilip, ortaya çıkarılması, toplu bir şekilde araştırmacıların hizmetine sunulması, eserin tanınması ve tanıtılması amaçlanmıştır. Müfessirin eserinde klasik ve güncel yorumları mezcetmesi, rivâyet ve dirâyet yöntemini birarada kullanması ve özellikle eserin son derece sade, akıcı ve anlaşılır bir dil ile yazılmış özet mahiyetinde oluşu çalışmaya ayrı bir önem katmaktadır. Araştırma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi, amacı, metodu ve kaynakları îzâh edilmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde müfessirin hayatı, hocaları, ilmî kişiliği ve eserleri incelenmiştir. İkinci bölümde müfessirin sahâbe, tâbiîn ve sonraki dönem âlimlerinden faydalanmış olduğu rivâyet ve dirâyet tefsir kaynakları, ayrıca başta Kütüb-i Sitte olmak üzere diğer hadis kaynakları zikredilmiştir. Üçüncü bölümde ise Sâbûnîın, bu tefsirdeki üslûp ve metodu ortaya konulmuştur. Eser hem rivâyet hem de dirâyet yönünden incelenmiştir. Ayrıca Kur'ân, fıkıh, kelâm, belâgat, sarf, nahiv ilimleri yönünden ve bilimsel açıdan da irdelenmiştir. Türkçe çevrisi bulunmayan bu eserin, âdeta bir hap misali kısa ve öz bir kaynak olduğu görülmüştür. Müfessirin eserinde kullandığı tefsir metodu sonuç bölümünde özlü bir şekilde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Muhammed Ali al-Sabuni's work named“al-Tafsir al-Wadih al-Muyassar ”was examined. The aim of the study is to identify and reveal the procedure and method followed by the commentator in his work, to present it collectively to the service of researchers, and to recognize and promote the work. The fact that the commentator combines classical and current interpretations in his work, uses narration and insight methods together, and especially that the work is a summary written in an extremely simple, fluent and understandable language, adds a special importance to the work. The research consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction section, the subject, importance, purpose, method and sources of the research were tried to be explained. In the first part, the author's life, teachers, scientific personality and works were examined. In the second part, narration and sagacity tafsir sources that the commentator benefited from the companions, tabi'in and later scholars, as well as other hadith sources, especially Kutub-i Sitte, are mentioned. In the third chapter, the author's style and method in this commentary are revealed. The work has been examined in terms of both narration and insight. In addition, the Quran has been examined scientifically in terms of fiqh, kalam, rhetoric, grammar, syntax sciences. This work, which does not have a Turkish translation, has been seen to be a short and concise source, almost like a pill. The exegetical method used by the commentator in his work is presented concisely in the conclusion section.