Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından verilen afet gönüllülüğü eğitimlerinin gönüllüler tarafından değerlendirilmesi
Volunteers' evaluation on a disaster volunteer training program given by Disaster and Emergency Management Presidency
  1. Tez No: 866389
  2. Yazar: SEVDA AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: AFAD Gönüllülük Sistemi, Afet Eğitimi, Afet Gönüllüsü, Gönüllülük, AFAD Volunteering System, Disaster Training, Disaster Volunteer, Volunteering
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın amacı, Afet ve Acil Durum Başkanlığı Gönüllülük Sistemi üzerinden verilen afet gönüllülüğü eğitimlerini, afet gönüllerinin görüşlerine dayanarak değerlendirmektedir. Bununla birlikte; afet gönüllülerinin verilen eğitimlere yönelik görüşlerinde cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi ve meslek değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği de araştırılmıştır. Bu amaçları gerçekleştirmek için araştırmada nicel verilerle nitel verilerin birlikte değerlendirildiği karma araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini; basit seçkisiz örneklem yöntemiyle seçilen, Afet ve Acil Durum Başkanlığı Gönüllülük Sistemi üzerinden afet eğitimi alan 653 kişi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak; araştırmacı tarafından geliştirilen ''afet gönüllüleri görüşleri anket formu'' kullanılmıştır. Anket etik izin alındıktan sonra afet gönüllülerine çevrimiçi olarak Google Form aracılığıyla uygulanmıştır. Elde edilen nicel veriler IBM SPSS 23.0 istatistik programında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde non-parametrik testlerden Mann- Whitney-U testi, Kruskal Wallis-H testi ve çoklu karşılaştırma testlerinden Bonferroni Posthoc Testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; katılımcıların AFAD Gönüllülük Sistemine yönelik görüşlerinin olumlu olduğu tespit edilmiştir. Afet gönüllülerinin afet eğitimlerine yönelik görüşlerinde cinsiyet, medeni durum ve meslek değişkenlerinde anlamlı bir fark bulunmadığı, yaş ve eğitim faktörü değişkenlerinde ise anlamlı farklılık bulunduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bu sonuçlar ilgili alanyazın ile tartışılarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the disaster volunteer training provided by Turkish Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD) based on the volunteers' opinions on the educational program. Additionally, it investigates whether there are meaningful differences between gender, age, marital status, education level, and occupation variables. To achieve these goals, a mixed research approach integrating both quantitative and qualitative data has been employed at the research. The sample of the research consisted of 653 individuals who received disaster training by AFAD selected using simple random sampling method. A survey form called "disaster volunteers' opinions developed by the researcher as a data collection tool. After obtaining ethical approval for the survey, it was performed on the volunteers via Google Forms as online. The quantitative data obtained were analyzed using IBM SPSS 23.0 statistical software. Non-parametric tests such as the Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, and Bonferroni Posthoc Test were employed for data analysis. The results showed that the participants have positive opinions regarding the AFAD's volunteer training program. The results also showed that there is no significant difference in the opinions of the volunteers regarding gender, marital status, and occupation variables. However significant differences were found in the age and education variables. The results were discussed in the light of the previous studies, and recommendations were made for AFAD's volunteer training program, and the program developers.