7.sınıf sosyal bilgiler dersinde kullanılan yardımcı kaynakların 2018 sosyal bilgiler öğretim programında kazandırılması hedeflenen temel beceriler açısından değerlendirilmesi
The auxiliary resources used in the 7th grade social studies course in terms of basic skills to be intended in the 2018 social studies curriculum evaluation
  1. Tez No: 866487
  2. Yazar: AYLA BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLKÜ YANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, beceri, yardımcı kaynaklar, sosyal bilgiler ders kitapları
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinde kullanılan yardımcı kaynakların 2018 Sosyal Bilgiler Öğretim Programında kazandırılması hedeflenen temel beceriler açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı kapsamında, Sosyal Bilgiler öğretim programında kazandırılması hedeflenen araştırma, değişim ve sürekliliği algılama, iş birliği, kanıt kullanma, problem çözme, tablo, grafik diyagram çizme ve yorumlama, zaman ve kronolojiyi algılama, becerileri ele alınmıştır. Bu araştırma sonucunda bulunan bulgular ışığında MEB tarafından öğrencilerin kullanımı için hazırlanan Sosyal Bilgiler dersi 7. sınıf yardımcı kaynak kitabının, SBDÖP ile kazandırılması hedeflenen temel becerilerle tutarlılığı değerlendirilmiştir. Bu kapsamda öneriler getirilmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden, içerik analizi deseni kullanılmıştır. Bu kapsamda Veri toplama aracı olarak açık uçlu sekiz sorudan oluşan görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Sivas ilinde görev yapan 40 Sosyal Bilgiler öğretmeni oluşturmuştur. Bulgulardaki verilerin analizinde sonuç olarak yedinci sınıf Sosyal Bilgiler yardımcı kaynak kitaplarının söz konusu becerilerin kazandırmaya uygunluğuna ilişkin öğretmen görüşlerinin ağırlıklı olarak yardımcı kaynak kitapların temel becerileri kazandırmakta tam olarak yeterli olmadığı görüşünü benimsedikleri görülmüştür. Araştırmaya katılan öğretmenler bu sonuca gerekçe olarak ise yardımcı kaynak kitaplarındaki etkinliklerin sayısının az ve içerik bakımından temel becerileri kazandırmada yetersiz, görsel açıdan eksik ve zamanın yetersiz, gerekli yönlendirme ve açıklama eksikliği, üst düzey becerileri karşılayacak etkinlikler bakımından yetersiz olduğunu belirtikleri görülmüştür. Bunlara ek olarak, açık uçlu ve yeni nesil soru tarzlarının eksik olduğu, verilen bilgi ve sorularda somutlaştırma eksikliği, grup etkinlikleri ve sosyalleşme konularının eksikliği, eleştirel düşündürme ve yorumlama sağlayacak soru eksikliği mevcut olduğu yönünde görüş belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the supplementary resources used in the 7th grade Social Studies course prepared by the Ministry of National Education in terms of the basic skills aimed to be gained in the 2018 Social Studies Curriculum. Within the scope of the aim of the study, the skills of research, perceiving change and continuity, cooperation, using evidence, problem solving, drawing and interpreting tables, graphs, diagrams, perceiving time and chronology, which are aimed to be gained in the Social Studies curriculum, were discussed. In the light of the findings of this research, the consistency of the 7th grade Social Studies course supplementary resource book prepared by the Ministry of National Education for the use of students with the basic skills aimed to be gained with the SBSP was evaluated. In this context, it was conducted in order to make suggestions. Content analysis design, one of the qualitative research methods, was used in the study. In this context, an interview form consisting of eight open-ended questions was used as a data collection tool. The study group of the research consisted of 40 Social Studies teachers working in Sivas province. As a result of the analysis of the data in the findings, it was seen that the views of the teachers regarding the suitability of the seventh grade Social Studies supplementary sourcebooks for the acquisition of these skills were predominantly the view that the supplementary sourcebooks were not fully sufficient to acquire basic skills. The teachers who participated in the research showed that the number of activities in the auxiliary sourcebooks is low and insufficient in terms of content to gain basic skills. They also stated that the auxiliary resource was visually incomplete and its content was incompatible with the course time. The lack of necessary guidance and explanations in the resource is a general opinion that it is insufficient in terms of activities to meet high-level skills. In addition to these, they stated that there is a lack of open-ended and new generation question styles, lack of concretisation in the given information and questions, lack of group activities and socialisation issues, lack of questions that will provide critical thinking and interpretation.