OSB'li çocuğu olan ebeveynlere gömülü öğretim yöntemini öğretmenin çocukların çeşitli kavramları edinmelerine etkisinin incelenmesi
An investigation into the effect of teaching the embedded instruction methid to parents of children with ASD on their children's learning of various concepts
- Tez No: 866543
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN KALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Embedded Instruction, Concept Teaching, Family Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Özel gereksinimli çocukların akademik becerileri kazanmalarının temelinde kavram öğretimi vardır. Kavramları çocukların edinebilmesi için öncelikle çocuğun mevcut performansının ortaya konularak becerinin analizinin çocuğun ihtiyaç ve yeterliliklerine göre yapılması önemlidir (Uysal, 2000). OSB'li çocukların ihtiyaç duydukları eğitimi sadece okul ortamında değil en çok vakit geçirdiği ortamlarda da alıyor olmaları onların yoğun eğitim fırsatından yararlanmalarına katkı sağlayacaktır. Ebeveynlerin ayrıca eğitimci rolünü üstlendiği durumlarda OSB'li çocuklar hedef kazanımları sık tekrar ve pekiştirilmesinden ötürü rahat öğrenebilmekte hem de çok daha rahat genelleyebilmektedirler (Ingersoll and Dvortcsak, 2010). Araştırmada OSB'li çocuğu olan ebeveynlere gömülü öğretim yöntemini öğretmenin çocuklarının çeşitli kavramları öğrenmelerine etkisi incelenmektedir. Araştırmada tek denekli araştırma yöntemlerinden katılımcılar arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın OSB'li çocuğu olan ebeveynlerin gömülü öğretim uygulamalarını öğrenmeleri ve çocukların kavram öğrenimi olmak üzere iki bağımlı değişkeni vardır. Bağımsız değişkeni ise Aile Eğitimi Programıdır. Araştırmaya yaşları 4-6 aralığında olan üç OSB'li çocuk ve onların ebeveynleri katılmıştır. Araştırmanın her aşamasında uygulama güvenilirliği ve gözlemciler arası güvenilirlik verileri toplanmıştır. Bu bağlamda araştırmanın uygulama güvenirlik katsayısı ile gözlemciler arası güvenirlik katsayısı %100 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan 25 diğer eğitimciden araştırma hakkındaki görüşleri öğrenmek amacıyla sosyal geçerlik verileri toplanmıştır. Bulgular, OSB'li çocuğu olan ebeveynlere gömülü öğretim yöntemini öğretmenin, çocukların çeşitli kavramları öğrenmelerinde etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca OSB'li çocuklar kazandıkları becerileri farklı uyaranlarla da genelleyebilmekte ve uygulama oturumları sona erdikten 7, 14 ve 21 gün sonra da kazandıkları bu becerileri sürdürdükleri görülmektedir. Kelimeler: Gömülü Öğretim, Kavram Öğretimi, Aile Eğitimi.
Özet (Çeviri)
The foundation of acquiring academic skills for children with special needs lies in concept teaching. In order for children to acquire concepts, it is important to first identify the child's current performance and analyze the skill according to the child's needs and competencies (Uysal, 2000). The fact that children with special needs receive the education they need not only in school settings but also in the environments where they spend most of their time will contribute to their benefitting from intensive educational opportunities. Additionally, when parents take on the role of educators, children with special needs can learn comfortably and generalize much easier due to the frequent repetition and reinforcement of target achievements (Ingersoll and Dvortcsak, 2010). This study examines the effect of teaching embedded instruction method to parents of children with special needs on their children's learning of various concepts. The participant-interaction probe-repeated measures design, a single-case research method, was used in the study. The study has two dependent variables: parents of children with special needs learning embedded instruction practices and children's concept learning. The independent variable is the Family Education Program. Three children with special needs aged between 4-6 and their parents participated in the study. Throughout the study, data on application reliability and inter-observer reliability were collected. In this context, the application reliability coefficient and inter-observer reliability coefficient of the study were calculated as 100%. Additionally, social validity data were collected from 25 other educators participating in the study to learn their opinions about the research. The findings indicate that teaching embedded instruction method to parents of children with special needs is effective in helping children learn various concepts. Moreover, children with special needs can generalize the skills they acquire with different stimuli, and it is observed that they sustain these skills 7, 14, and 21 days after the end of the application sessions.